Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ICT 2 – 3 – 30 HV Jakub Jan Ryba Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebním dílem a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ICT 2 – 3 – 30 HV Jakub Jan Ryba Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebním dílem a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz."— Transkript prezentace:

1

2 ICT 2 – 3 – HV Jakub Jan Ryba Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebním dílem a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz na poslechovou skladbu. Autor: Zuzana Kulaxidisová DiS. Předmět: Hudební výchova Očekávaný výstup: rozpozná hudební formu jednoduché písně či skladby Klíčová slova: skladatel, duchovní hudba,poslech Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: kombinace výklad/aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – 1.stupeň, druhé období Typická věková skupina: 9 – 11 let Celková velikost: 135kB, soubor ppt

3 Jakub Jan Ryba Narozen: 26. 10. 1765 Přeštice
Zemřel: Voluš (u Rožmitálu pod Třemšínem)

4 Český spisovatel básník pedagog hudební skladatel Sbíral lidové písně sepsal je do sborníků českých písní

5 - nejhranější Rybovo dílo v období Vánoc
J.J.Ryba byl autorem na 1300 hudebních děl V jeho tvorbě převažuje hudba duchovní Nejznámější: Česká mše vánoční - nejhranější Rybovo dílo v období Vánoc

6 Česká mše vánoční - vznikla roku 1796 česky psaná církevní skladba
známá také pod názvem „Hej mistře“ J.J.Ryba je autorem nejen hudby, ale i textu vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám - je zasazena do českého prostředí

7 Česká mše vánoční ● vznikalo mnoho úprav ( změny instrumentace,
textu, melodie) ● původně určena pro: sólové hlasy a smíšený sbor koncertní flétnu klarinety lesní rohy trubku housle, violu, kontrabas tympány koncertní varhany

8 Česká mše vánoční má 9 částí
My si poslechneme ukázku z 1. části – Kyrie známou jako „hej mistře“ ● V ukázce uslyšíme 2 mužské hlasy: tenor bas Poslech: Animovaný film, Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční, Kyrie - Hej mistře, obrázky Josefa Lady. Zpívají Beno Blachut, Jaroslava Vymazalová, Marie Mrázová, Zdeněk Kroupa, audio nahrávka z roku 1966. RUDOLFO6666. you tube [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Tenor: Hej, mistře, vstaň bystře, vzhlédni na jasnost, nebes na švarnost, krásu uhlídáš, v tento noční čas. Hvězdy jsou dnes krásnější, obloha je jasnější, měsíc krásně plápolá, světlý je sad obora, denice již vychází, z hájů volá zvěř, cvrlikáním přelibým ptáčků zvučí keř, rozléhá se les.

10 Slyším za horou tam zvuk, moldánkový jemný hluk. Ejhle
Slyším za horou tam zvuk, moldánkový jemný hluk. Ejhle! Slyšíš, mistře, slyšíš, dudlování, libé hraní, jak to zvučí, krásně hučí: honem vstaň, mistře, prohlédni bystře! Bas: Nu, nu proč mi nedáš v spaní pokoje? Proč mne nyní lekáš? Řekni, copak je? Celý den jsem v práci byl, v potu tváře lopotil, a tu když mám odpočinout ty mně nedáš spáti; řekni, řekni, copak přece má to znamenati?

11 Tenor a Bas: Co jest to, co jest za libé hraní? Nebeský toť jest zpěv a plesání. Tenor: Toto já slyším dnes celou noc. Bas: To musí znamenat velmi moc. Proto jsem tě probudil, abys slyšel hraní. Jsem rád, žes mne probudil k tomu podívání.

12 Tenor a Bas: Bez všeho honem prodlení běžme tam, kde to libě zní. Této noci přepodivné všecko všudy jest jak ve dne. Jak vše padá libě v uši, jak vše proniká mou duši! Zas to hučí, mile zvučí, pojďme se tam podívat, nechtějme dél prodlévat.

13 Obrázky: HUGO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Microsoft PowerPoint Text : autorka


Stáhnout ppt "ICT 2 – 3 – 30 HV Jakub Jan Ryba Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebním dílem a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz."

Podobné prezentace


Reklamy Google