Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak udržovat vyrovnanou psychofyzickou kondici

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak udržovat vyrovnanou psychofyzickou kondici"— Transkript prezentace:

1 Jak udržovat vyrovnanou psychofyzickou kondici
O tom, zda je něco jed nebo lék, mnohdy rozhoduje pouze dávka. Hippokrates Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

2 Proč je psychofyzická kondice důležitá?
Psychofyzická kondice je překvapivě snadný a příjemný prostředek, jak dosáhnut větší radosti ze života a mít více životní energie (kondice = energie). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

3 Čím usnadňuje dobrá psychofyzická kondice každodenní život?
Když jste v dobré kondici, cítíte se plni energie, což vás „nakopne“. Snadno pak přečkáte rušivé pracovní dny. Dobrá psychofyzická kondice zvyšuje odolnost vůči stresu. Budete si připadat „nad věcí“ (kondice zvyšuje vaši stresovou toleranci). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

4 Jak lze využívat dostupnou psychofyzickou energii?
Psychofyzickou výkonnost lze maximalizovat zvýšením kyslíku, pohybem při dodržování vhodné tepové frekvence a dodáním optimálního množství určitých esenciálních látek. K tomu však člověk potřebuje správné informace. Dobrým začátkem je denně 30minutový klus, zvýšený přísun ovoce a zeleniny a dvě lžíce olivového oleje. Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

5 Jak lze využívat dostupnou psychofyzickou energii?
Co se týká duševní výkonnosti, lze ji zlepšit sebeovládáním - tedy snížením hladiny stresových hormonů adrenalinu a kortizonu pomocí speciálních dýchacích a mediačních technik. Dýchací a mediační techniky byly dříve známé v západní kultuře a tvořily přirozenou součást života. Dnes je východ v těchto technikách daleko před námi (vyšší přívod kyslíku zvyšuje výkonnost). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

6 Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.
Musí se lidé, kteří chtějí být v dobré psychofyzické kondici, věnovat intenzivně sportu? Existuje rčení: „Sportem k trvalé invaliditě.“ Rčení je však přehnané, dobrou psychofyzickou kondici lze dlouhodobě udržovat aerobními aktivitami, tedy pohybem s dostatečným přísunem kyslíku, a příležitostným silovým tréninkem doma (i ve sportu platí, že méně někdy znamená více). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

7 Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.
Jakou radu lze poskytnout lidem, kteří hledají způsob kompenzace práce? Zemědělec stráví 11 hodin fyzickou prací, proto žádnou kompenzaci nepotřebuje. Pohyb potřebují lidé se sedavým povoláním, kteří se stresují v kancelářích. Dvě základní rady se dají shrnout: za prvé, naše nohy by měly být každodenně 30 minut v pohybu, ale pomalu. Pravidelně se také věnujte vydechování s uvolňováním ramen (30 minutový pohyb každý den je nejlepší životní pojistkou). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

8 Proč je právě pohyb alfou a omegou dobré psychofyzické kondice?
Pohybovat se může každý. Kromě dobrých cvičebních bot k tomu nepotřebujeme žádné další pomůcky ani vybavení. Existují dobré důvody, proč se člověk rodí se dvěma nohami, nikoliv na kole. Myslete na svou dětskou duši, která si zapamatovala vaše radostné výskání z doby, když jste se v dětství pohybovali. Radost ze života a pohyb patří k sobě. Vaše duše to ví. Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

9 Jak přejít od slov k činům?
Není na tom nic těžkého: stačí začít hned. Zujte si boty a proběhněte se 3 minuty. Buďte na sebe pyšní. Zítra běhejte 4 minuty a pozítří 5 minut. Až dospějete k 10 minutám, bude se vám chtít vyběhnout ven – v tuto chvíli máte vyhráno (jděte se prostě pohybovat a nijak o tom nepřemýšlejte). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

10 Motto psychofyzické kondice
Každý den běhat bez kyslíkového dluhu a spoléhat se na optimální stravu a duševní trénink. Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

11 REVEW (R): Hodnocení: Jak hodnotíš svůj pokrok?
OSCAR MODEL OUTCOME (O): Téma: Cíl. Jaký záměr aktuálně sleduješ? Jaký je tvůj cíl? SITUATON (S): Situace: Jaká je tvoje současná situace? Jaké překážky stojí na cestě k dosažení cíle? Co musíš udělat? CHOICES and CONSEQUENCES (C): Volby a důsledky: Jaký nejlepší nápad sám sobě doporučíš? Jaké další postupy bys mohl zvolit? Jaké jsou dopady každé volby, vyrovnané slabé stránky? (efekty nebo vztahy, náklady, praktiky, emoční faktory, čas a další faktory) Které postupy by přinesly nejlepší výsledky? ACTIONS (A): Akce a činnost: Jaké akce a činnosti bys mohl zvolit a realizovat? Co je první krok? REVEW (R): Hodnocení: Jak hodnotíš svůj pokrok? Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

12 Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.
Zdroje informací Česká asociace koučů Asociace integrativních koučů EMCC Czech Republic ICF Czech Republic Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.


Stáhnout ppt "Jak udržovat vyrovnanou psychofyzickou kondici"

Podobné prezentace


Reklamy Google