Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 01 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-01 Téma vzdělávacího materiálu: Nátěrové hmoty - typy Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na seznámení se základními typy a popisem NH Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor výroby nábytku Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Nátěrové hmoty - značení
Nátěrové hmoty vyráběné v naší republice se označují indexem, který obsahuje písmeno, čtyřmístné číslo ( a druhé čtyřmístné číslo – barevný odstín). Nátěrové hmoty jiných výrobců mohou mít barevné značení odlišné. Značení nátěrových hmot podle filmotvorné složky: značí se barvou na víčku Asfaltové značí se písmenem A černá Olejové O červená Celulózové C modrá Polyesterové/bezrozpouštědlové B jasně červená Kyselinou tvrditelné/syntetické S oranžová Polyuretanové U šedá Etanolové/lihové L zelená Vodou ředitelné V růžová Obr.1

3 Nátěrové hmoty - značení II
Transparentní NH Obr.2 Transparentně přibarvená NH Obr.3 Pigmentová NH Obr.4

4 Nátěrové hmoty - asfaltové - A
Používají se především k ochranným a hydroizolačním nátěrům především stavebních hmot, oceli, litiny. Nátěry odolávají mechanickým vlivům, vodě…. Neodolávají organickým rozpouštědlům a zvýšeným teplotám. Jsou zdravotně závadné proto nesmí přijít do styku s potravinami, krmivy, dětským nábytkem, hračkami …. Většinou se vyrábí v černo - šedých odstínech. Často se používají plněné hliníkovými prášky ke zlepšení vzhledových a tepelně izolačních vlastností. Ředí se syntetickými ředidly.

5 Nátěrové hmoty - asfaltové - A
Obr.6 Obr.5

6 Nátěrové hmoty - olejové - O
Společným znakem olejových NH je pomalé schnutí, vysoká pružnost, odolnost proti vlhkosti a povětrnostním vlivům, hladký a lesklý povrch. Nanášejí se pouze štětcem a proto nevyhovují průmyslové výrobě. Fermeže - vyrábějí se z lněného a konopného oleje se sušidlem. Schnou až 48 hodin. Nátěrový film je odolný proti povětrnosti. Slouží jako napouštědla pod venkovní nátěry. Olejové NH – jsou to roztoky pryskyřice nejčastěji s lněným olejem, organickými rozpouštědly( lakový benzín, xylen) a sušidlem. Vyrábějí se jako: laky, barvy, y a používají se na vnitřní i venkovní nátěry.

7 Nátěrové hmoty - olejové- O
Stárnutí modřínu (5 let) bez PÚ Olejový nátěr oken po 25 letem používání Obr.7 Modřínu (5 let) ošetřený fermeží Obr.8 Obr.9

8 Nátěrové hmoty - celulózové- C
Společným znakem nitrocelulózových NH je rychlé schnutí, malá pružnost, a minimální odolnost proti vlhkosti a povětrnostním vlivům, hladký a lesklý povrch. Nanášejí se všemi způsoby mimo polévání. Vyrábějí se v provedení transparentním i pigmentovém od matných až po vysoce lesklé. Používají se tam kde nebudou vystaveny povětrnostním vlivům. Transparentní NH - laky - schnou velice rychle a už po cca 20 minutách jsou brousitelné. Slouží jako podklad pod vrchní laky a někdy mají i funkci plniče pórů. Pigmentové NH - vyrábějí se jako: laky, barvy, y a používají se na vnitřní nátěry. Jsou leštitelné. Nitropolitury - používají se na vyleštění ploch na vysoký lesk.

9 Nátěrové hmoty - celulózové - C
Javor (3 roky) ošetřený celulózovými NH Klavír PÚ na vysoký lesk Obr.10 Obr.11

10 Nátěrové hmoty - bezrospouštědlové - B
Jsou to nenasycené polyesterové laky. Filmotvornou složkou jsou nenasycené polyestery. Tvrdidlem je organický peroxid a k urychlení reakce se přidává urychlovač. Společným znakem polyesterových laků je , že umožňují používání automatizovaných linek povrchových úprav s moderními metodami vytvrzování (UV,IČ,IST,EBC). Nátěrové filmy jsou velmi kvalitní - tvrdé, odolné proti vodě a rozpouštědlům, proti vysokým teplotám. Nátěr má velkou plnicí schopnost. Lze je dokončit na vysoký lesk.

11 Nátěrové hmoty - bezrospouštědlové II - B
Kromě základních složek se do laku přidávají: Látky voskové (protiinhibiční) - parafín Látky zamezující stékání (tixotropní) Podle obsahu parafinu rozlišujeme dvě skupiny laků: S obsahem parafínu - přidaný parafín vyplave na povrch a zabraňuje působení vzdušného kyslíku na nátěrový film. Po vytvrdnutí se vrstva parafinu musí odstranit odbroušením. Bez parafínu - pro nové technologie vytvrzování - ultrafialovým (UV), pulsním (IST), infračerveným (IČ), elektronovým (EBC) zářením.

12 Nátěrové hmoty - syntetické - S
Dle chemického složení se dělí na podskupiny: Syntetické NH alkydové - jako náhrada olejových. Vysychají rychleji než olejové. Nanášejí se všemi způsoby. Nátěrové filmy mají dobrou přilnavost, tvrdost, odolnost proti povětrnostním vlivům. Syntetické NH kyselinou tvrditelné (KTNH) - jsou dvousložkové. Nátěrové filmy jsou velmi kvalitní, odolné proti zvýšené teplotě, slabším chemikáliím, jsou tvrdé a výborně přilnavé. Vyrábějí se ve všech modifikacích (matné - lesklé, transparentní - pigmentové) Syntetické NH epoxidové

13 Nátěrové hmoty - syntetické - S
Parková lavička ošetřena alkydovými NH po 1 roce používání. Obr.12 Obr.13

14 Nátěrové hmoty - syntetické II - S - epoxidové
Jsou dvousložkové nátěrové hmoty. NH mají velmi dobrou přilnavost, vynikající tvrdost, odolnost proti oděru a chemikáliím. Nejsou odolné proti povětrnostním vlivům a UV záření. Vyrábějí se ve všech modifikacích (matné - lesklé, transparentní - pigmentové).

15 Nátěrové hmoty – polyuretanové - U
Jsou dvousložkové. Nátěrové filmy jsou velmi kvalitní, odolné proti zvýšené teplotě, slabším chemikáliím, jsou tvrdé, pružné a výborně přilnavé.Jsou odolné proti povětrnostním vlivům. Vyrábějí se ve všech modifikacích. (Matné-lesklé, transparentní-pigmentové). Obsahují velké procento sušiny. Používají se na nejnáročnější aplikace: Kuchyňské linky, židle, sportovní potřeby a jako podklad pod polyesterové hmoty.

16 Nátěrové hmoty – vodou ředitelné - L
Dodávají vysoce lesklé filmy, tvrdé, křehké a zdravotně nezávadné. Nanášejí se štětcem, máčením nebo stříkáním. Velice rychle zasychají. Používají se na povrchovou úpravu hudebních nástrojů, hraček a sudů.

17 Nátěrové hmoty - vodou ředitelné - L
Obr.14 Obr.15 Obr.16

18 Nátěrové hmoty - vodou ředitelné - V
Jsou nejvíce se rozvíjející skupinou povrchových úprav. Rozpouštědlem je voda - zdravotně nezávadná, nehořlavá a ekologická. Vyrábějí se transparentní i pigmentové pro vnitřní i venkovní použití. V provedení lazurovací laky nahrazují i mořidla. Jsou ve formě roztoků nebo disperzí. Dle chemického složení je základem filmotvorné složky nejčastěji akrylátová disperze. Dají se vytvrzovat klasicky nebo UV zářením. Transparentní NH- disperzní laky Pigmentové NH

19 Nátěrové hmoty - vodou ředitelné II - V
Borovice (3 roky) ošetřena vodou ředitelnými NH Obr.17 Obr.18

20 Nátěrové hmoty - vodou ředitelné III - V
Transparentní NH - disperzní laky Disperzní akrylátová napouštědla- používají se k napouštění dřeva pod syntetické, olejové a disperzní NH pod vnitřní i venkovní nátěry. Disperzní akrylátové laky - pro vnitřní i venkovní nátěry. Vyrábí se v mnoha barevných odstínech vzájemně míchatelných. Některé laky pro venkovní použití nesmí přít do styku s potravinami. Disperzní lazurovací laky- jsou primárně určeny pro použití v exteriéru. Odolávají povětrnosti a UV záření. Nanáší se na napuštěný povrch ve více vrstvách. Vyrábí se v mnoha několika odstínech vzájemně míchatelných. Pigmentové NH-

21 Nátěrové hmoty - vodou ředitelné IV - V
Pigmentové NH Barvy latexové vnitřní - používají se na dřevo, DVD, stavební hmoty, omítky …. Při použití ve vlhkém prostředí postupně vlhnou a bobtnají. Disperzní akrylátové y - jsou určeny k vrchním nátěrům hmot předem upravených napouštědly a disperzní akrylátovou barvou. Disperzní akrylátové základní barvy - pro vnitřní i venkovní nátěry. Slouží jako podklad pod y. Disperzní akrylátové tmely - používají se k vyrovnávaní nerovností a trhlin pod vnitřní i venkovní nátěry pigmentových nátěrových hmot.

22 NH - kontrolní test V čem jsou výhodnější NH vodou ředitelné?
Které NH se dříve používaly na stavebně truhlářské výrobky? Jaká je výhoda polyuretanových NH? Jakou vlastnost musí mít NH na hračky? Jakou je rozdíl mezi transparentním a pigmentovým nátěrem? Co jsou to tixotropní NH?

23 NH - kontrolní test II - popis obrázků

24 NH - kontrolní test výsledky
V čem jsou výhodnější NH vodou ředitelné? Jako ředidlo slouží voda. Které NH se dříve používaly na stavebně truhlářské výrobky? Nejvíce olejové. Jaká je výhoda polyuretanových NH? Jsou pružné, dostatečně tvrdé a odolné proti vlhkosti. Jakou vlastnost musí mít NH na hračky? Musí být zdravotně nezávadné. Jakou je rozdíl mezi transparentním a pigmentovým nátěrem? Transparentní nezakrývá strukturu dřeva. Co jsou to tixotropní NH? Nestékají. Jejich konzistence se mění při míchání.

25 NH - kontrolní test II - popis obrázků výsledky
Syntetické NH Olejové NH Lihové NH Obr.19 Obr.21 Obr.20 Syntetické NH Polyuretanové NH Asfaltové NH Obr.22 Obr.23 Obr.24

26 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-24 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google