Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DĚJINY V OBRAZECH Napoleon Bonaparte

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DĚJINY V OBRAZECH Napoleon Bonaparte"— Transkript prezentace:

1 DĚJINY V OBRAZECH Napoleon Bonaparte
Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Bitva u pyramid Proč chtěl Napoleon dobýt Egypt?
V této bitvě Napoleon porazil Mamlúky. Zjisti, kdo byli Mamlúkové. Uveď jména některých pyramid v Egyptě. K čemu pyramidy sloužily?

3 Bonaparte před sfingou
Jaké bylo pozitivum Napoleonova tažení do Egypta? Do Egypta spolu s Napoleonem dorazila i spousta vědců. Jaký byl jejich nejdůležitější nález? Co je sfinga, před kterou se Napoleon na obraze nachází?

4 Napoleon udílí milost povstalcům z Káhiry
Po jaké vojenské události Napoleon udílí milost povstalcům? V jakém roce mohlo k události dojít? Jak dopadlo Napoleonovo tažení do Egypta?

5 Napoleon během převratu v roce 1799 v Saint-Cloud
Proč došlo v roce ve Francii k převratu? Kdo stál po převratu v čele Francie?

6 Bonapartův přechod přes Alpy
Proč se v tomto tažení Napoleon rozhodl přejít přes Alpy? Jaký důsledek měl tento čin? Znáš v dějinách jiného vojevůdce, který se rozhodl přejít Alpy? Co o této události víš?

7 Bitva u Marenga Kdy došlo k vyobrazené bitvě?
Kdo se postavil proti Napoleonovi a kdo byl nakonec vítězem? Jaké zbraně měla Napoleonova armáda k dispozici?

8 Pomazání Napoleona I. a korunovace císařovny Josefíny
Kdy k této události došlo? Pojmenuj některé osoby na obraze a uveď jejich titul. Kdo vložil Napoleonovi korunovační korunu na hlavu? Ve stejném roce jako Napoleon byl korunován císařem i jiný evropský panovník. O koho jde?

9 Napoleon v Berlíně Z jakého důvodu je na obraze Napoleon v Berlíně?
Kdy k této události došlo? Jaká stavba je vyobrazena v pozadí? V jakém stavebním stylu byla postavena?

10 Napoleon u Borodina Po sérii válečných úspěchů narazil Napoleon na těžkého soupeře. Kdo to byl? V kterém roce Napoleon podnikl toto tažení?

11 Napoleonův návrat z Moskvy
Jako geniální vojevůdce se projevil ruský generál. Jaké je jeho jméno? Proč byla jeho taktika tak úspěšná? Popiš, jak asi mohl probíhat Napoleonův návrat z Moskvy?

12 Napoleon a Poniatowski v bitvě u Lipska
Čím byla významná bitva u Lipska? Pokus se vyhledat, kdo je onen Poniatowski po boku Napoleona? Kde se nachází Lipsko?

13 Napoleon po abdikaci ve Fontainebleau
Ve kterém roce se mohl následující výjev odehrát? Co víš o dalším životě Napoleona po jeho abdikaci?

14 Napoleonovo vyhnanství na Elbě
Co tato karikatura znázorňuje? Pokus se vysvětlit její význam. Kde se nachází Elba? Pokus se přečíst a přeložit text ve zvýrazněném rámečku. Co tím chtěl autor karikatury říci?

15 Bitva u Waterloo Kdy a ve které zemi k této poslední Napoleonově bitvě došlo? Kdo po této bitvě slavil vítězství? Jaké důsledky bitva měla?

16 Napoleon na Sv. Heleně Proč v souvislosti s Napoleonem mluvíme o tomto ostrově? Najdi, kde se ostrov nachází. Které zemi Sv. Helena patří? Co může scéna na obraze představovat?

17 Napoleonův vzestup a pád
Co zobrazuje mapka uprostřed karikatury? Podle obrázku urči hlavní mezníky Napoleonovy kariéry. Co zapříčinilo Napoleonův strmý vzestup a jak bys mohl/a popsat jeho pád?

18 2/ Autor obrazu: Francois-Louis-Joseph Watteau Wikimedia
2/ Autor obrazu: Francois-Louis-Joseph Watteau Wikimedia.org Francois-Louis-Joseph_Watteau_001.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 3/ Autor obrazu: Jean-Léon Gérome Wikimedia.org Jean-Léon_Gérôme_003.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 4/ Autor obrazu: Pierre-Narcisse Guérin Wikimedia.org Pierre-Narcisse_Guérin_Napoleon_Pardoning_the_Rebels_at_Cairo.jpeg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 5/ Autor obrazu: François Bouchot Wikimedia.org Bouchot_-_Le_general_Bonaparte_au_Conseil_des_Cinq-Cents.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 6/ Autor obrazu: Paul Delaroche Wikimedia.org Delaroche_-_Bonaparte_franchissant_les_Alpes.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 7/ Autor obrazu: Louis-François Lejeune Wikimedia.org Lejeune_-_Bataille_de_Marengo.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 8/ Autor obrazu: David, Jacques-Louis Wikimedia.org Jacques-Louis_David_019.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 9/ Autor obrazu: Charles Meynier Wikimedia.org Charles_Meynier_-_Napoleon_in_Berlin.png [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 10/ Autor obrazu: Vereshagin Wikimedia.org Vereshagin.Napoleon_near_Borodino.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 11/ Autor obrazu: Adolf Northern Wikimedia.org Napoleons_retreat_from_moscow.jpg [online] 2009 [ ]. Dostupné z WWW: 12/ Autor obrazu: January Suchodolski Wikimedia.org Napoleon_i_Poniatowski_Lipsk.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 13/ Autor obrazu: Delaroche, Paul Wikimedia.org DelarocheNapoleon.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 14/ Autor obrazu: J. Phillips Wikimedia.org Napoleon's_exile_to_Elba3.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 15/ Autor obrazu: Sadler Wikimedia.org Sadler%2C_Battle_of_Waterloo.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 16/ Autor obrazu: neznámý Wikimedia.org Napoleon_Bonaparte_on_Saint_Helena.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: 17/ Autor obrazu: J.M.Voltz Wikimedia.org Aufstieg-und-Niederfall-Napoleons.png [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DĚJINY V OBRAZECH Napoleon Bonaparte"

Podobné prezentace


Reklamy Google