Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Objevování a kolonizace Afriky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Objevování a kolonizace Afriky"— Transkript prezentace:

1 Objevování a kolonizace Afriky
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Objevování a kolonizace Afriky Označení DUM VY_32_INOVACE_12_2_16 Autor RNDr.Tomáš Danielis Datum Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Regionální geografie Asie a Afriky Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia

2 Afrika před příchodem Evropanů
Do příchodu Evropanů velmi různorodá mozaika četných etnik, ale poměrně izolovaných. Minimum migrací a velkých bojů mezi nimi. Kmeny vyznávaly převážně animismus.

3 Proč byla Afrika kolonizována relativně pozdě
  Proč byla Afrika kolonizována relativně pozdě? Co všechno bránilo poznávání Afriky? Odpověz dle atlasu a vlastní úvahy. pobřeží nevhodné k přistávání – málo zálivů + mangrovové porosty nesplavné řeky tropické nemoci islám na severu + Sahara

4 Objevování Afriky Jaké byly hlavní fáze?
Pobřeží jako zázemí Evropanů pro objevné cesty do Indie. Východní pobřeží – arabská kolonizace. Otrokářské období – pobřeží Guinejského zálivu. Tzv. cestovatelské období – cesty do vnitrozemí, hledání pramenů řek, přechody Afriky,… Kolonizace vnitrozemí jižní Afriky – základ apartheidu.

5 Významní cestovatelé David Livingstone Henry Morton Stanley
Významní naši cestovatelé: Emil Holub Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund Neznámí významní cestovatelé Velký úspěch například měla expedice s československým automobilem Tatra, kterou podnikli v roce 1931 sochař František Vladimír Foit (1900–1971) a zoolog Jiří Baum (1900–1944), kteří projeli kontinentem z Káhiry do Kapského města. (Jejich cesta inspirovala nedávnou expedici Trabantem napříč Afrikou.) Další informace o českých expedicích můžete sehnat na stránkách:

6 Současní cestovatelé:
Již zmínění „Trabanti“ + spousta neznámých Čechů: Např.: Také se zde angažují různí dokumentaristé: Např.: Lenka Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a země a její dokumenty převážně ze střední Afriky, včetně velmi drsného filmu Slzy Konga či dokument Latim – obřezané.

7 Hlavní kolonizátoři Největší kolonizátoři:
Podle atlasu je vyjmenuj + v jakých oblastech? Největší kolonizátoři: Francie a Velká Británie, Portugalsko, Německo, Itálie, Belgie. Jaké oblasti ovládala Francie? Severozápadní část. Jaké oblasti ovládala VB? Ve východní části pás od severu na jih.

8 Koloniální období vše totálně změnilo:
hlavně společenské, demografické a náboženské změny nerespektování etnických hranic – promíchání nepříbuzných etnik v jednotlivých státech rasový přístup kolonialistů k místnímu obyvatelstvu neúcta k místním zvyklostem a tradicím hlavně jako zdroj přírodního bohatství + dřeva + otroků otrokářství – odvoz do Ameriky (přes 10mil.) víceméně – drancování země změna náboženských poměrů přechod od animismu k islámu a křesťanství

9 Náboženství Podle atlasu vyhledej hlavní náboženství + v jakých oblastech převažují a proč? islám - sever křesťanství – střed a jih animismus – střed Co je animismus? Víra v přírodní bohy a síly, šamanismus.


Stáhnout ppt "Objevování a kolonizace Afriky"

Podobné prezentace


Reklamy Google