Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Etnické a náboženské složení jižní Asie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Etnické a náboženské složení jižní Asie"— Transkript prezentace:

1 Etnické a náboženské složení jižní Asie
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Etnické a náboženské složení jižní Asie Označení DUM VY_32_INOVACE_12_2_08 Autor RNDr.Tomáš Danielis Datum Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Regionální geografie Asie a Afriky Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia

2 Stručná charakteristika obyvatelstva v regionu podle atlasu
Přiřaď k jednotlivým státům dominantní náboženství? Pakistán , Bangladéš , Bhután, Srí Lanka, K nejposvátnější místem hinduismu se řadí (vyber)? Tadž Mahál b) Varanásí c) Kalkata d) Dillí Důležitý dorozumívací jazyk v celém regionu je? Největší naděje dožití nejvyššího věku je ve státě? Shrnutí: Dominantní náboženství je hinduismus, následuje islám a buddhismus Proč je angličtina důležitý dorozumívací jazyk? Pozůstatek po kolonizaci + velká jazyková pestrost. Např. Indie přes 1600 jazyků, Nejvyššího věku se dožívají na Srí lance.

3 Nepál 15 národů, nejznámější? Šerpové – díky?
jsou nosiči v Himalájích. ale není Šerpa jako šerpa Práci původních Šerpů jako nosičů převzali i další národy v regionu, ale původně to byl název národa, který žil vysoko v horách a zvládal pobyt a těžkou práci ve vysoké nadmořské výšce.

4 Šerpská rodina v tradičním oblečení
Obr. 1

5 Indie Etnicky, jazykově a nábožensky velmi rozmanitá – nemůžeme mluvit o indickém národě. Dominují Indové světlé pleti – sever a střed. Jih – tmaví Indové – Tamilové.

6 Tamilové Obr. 2

7 Indie Spousta konfliktů náboženského a etnického charakteru pramenících z nízké vzdělanosti obyvatel. Jedním z důvodů je rozdělení Britské Indie po dekolonizaci.

8 Dekolonizace Indie Kdy došlo k osamostatnění?
Jaká osoba se o to nejvíce zasloužila? 1947, Mahátma Gándhí. Výborný film o něm – Gándhí. Rozdělení proběhlo na základě náboženství – následně došlo k masivnímu stěhování obyvatel – až 14 mil. Vznikly tyto státy: Indie, V a Z Pákistán (Bangladéš) Problémy jsou stále, ale největší je v oblasti ………. Kašmíru.

9 Gándhí s premiérem Obr. 4 Obr. 3

10 Kašmír Dříve rekreační a výletní místo bohatých.
Lehce převažují muslimové, ale místní vládce (rádža) chtěl být po rozdělení zcela samostatný. Pákistán mu hrozil násilím a rozpoutal tam tzv. svatou válku, tak se přidal k Indii. Rozdělen mezi státy + se do toho namontovala Čína a zabrala část území, protože jim tam utíkali Tibeťané. Tibeťanů je zde značné množství – jedno z míst, kde se udržuje jejich kultura dle dávných a duchovních tradic.

11 Kašmír Obr. 5

12 Ostatní státy v regionu
Bangladéš islámský a strašně chudý – obrovský přírůstek značné množství lidí v odporných slumech velké množství přírodních katastrof Srí Lanka nedávno skončila občanská válka mezi mírumilovnými buddhisty(většinová část) a tamilskými hinduisty – drsná guerillová válka Bhútán izolovaná buddhistická konstituční monarchie chtějí vyvážet štěstí – dle průzkumu jsou nejšťastnější lidé na světě

13 Shrnutí regionu stálé napětí mezi Indií a Pákistánem
mají jaderné zbraně v Indii je silná muslimská menšina Pákistán se silně radikalizuje a posílá atentátníky do Indie – např. Bombaj. V obou zemích jsou neustále vnitrostátní bombové atentáty – téměř všechno je náboženského charakteru.

14 Citace GAC. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CIA. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Etnické a náboženské složení jižní Asie"

Podobné prezentace


Reklamy Google