Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách."— Transkript prezentace:

1 Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách k Asii. Touto kolizí vzniklo nejvyšší pohoří světa – Himaláj, jejichž ledovce zásobují prameny největších řek Jižní Asie. Převládá tropické a subtropické klima při pobřeží a návětrných svazích hor vlhké (letní vláhonosné monzuny), ve vnitrozemí sušší. Typické jsou monzunové lesy a tropické deštné lesy, v sušších oblastech savany a suché stepi, na Z pouště a polop.

2 Region J Asie patří k nejlidnatějším na světě (Indie 1,2 mld
Region J Asie patří k nejlidnatějším na světě (Indie 1,2 mld., Pákistán 176 mil., Bangladéš 156 mil., Afgánistán 33,6 mil.). Etnická, náboženská a jazyková rozmanitost je obrovská. Zastoupeny jsou všechny světová náboženství – hinduismus, islám, buddhismus, křesťanství. Obyvatelstvo žije převážně na venkově a živí se většinou zemědělstvím (rýže, kukuřice, proso, sója, bavlník, cukr.tř., čajovník a kaučukovník). Velkoměsta patří mezi nejpřelidněnější na světě.

3 Státy Jižní Asie jsou: Pákistán, Indie, Bangladéš, horské státy Nepál a Bhútán, ostrovní státy Srí Lanka a Maledivy

4 INDIE Počtem obyvatel 2.největší země světa (1,2 mld.) rozlohou 7. , se řadí mezi rozvojové země. Potýká se s řadou problémů, které ji hospodářsky brzdí: místy extrémní klimatické podmínky (extrémní srážky, sesuvy půd, sucha...) vysoká porodnost 1,5 %(za několik desetiletí předstihne počtem ob. Čínu) nízká vzdělanost (hlavně žen) nedostatečná infrastruktura (dopravní, energetická..) zadluženost drobných zemědělců kastovní systém....

5 Obyvatelstvo: Údolí Gangy a Brahmáputry patří mezi nejhustěji zalidněné regiony světa (nejméně osídlené jsou pouštní, polopouštní a vysokohorské oblasti) Většina obyvatel (70%) žije na venkově a živí se zemědělstvím – dochází však zároveň k růstu počtu a přelidněnosti velkoměst.

6 ETNICKÉ, NÁBOŽENSKÉ složení obyvatel je velice pestré
ETNICKÉ, NÁBOŽENSKÉ složení obyvatel je velice pestré. Převažují Indové (indoevropané), kteří vyznávají hinduismus, na jihu Drávidové (původní obyv.subkont, smíšená rasa B/Č.), kteří vyznávají většinou hinduismus, méně buddhismus a islám. Jazyková struktura je mnohem složitější, známo je přes 800 jazyků a dialektů. Nejrozšířenější je hindština, úředním jazykem v celé Indii je angličtina

7

8

9

10

11 Hospodářství: rozvojová zemědělsko-průmyslová země sen značným surovinovým potenciálem (Uhlí, železná ruda, mangan...) Průmyslové oblasti se nachází v blízkosti míst těžby a v přístavních městech (v posledních letech se vláda snaží o decentralizaci průmyslu). Málo rozvinuté zemědělství, v němž převažují malorolníci, produkuje pšenici, proso, rýži, bavlník, citrusy a banány, čaj, kávovník a kaučukovník, tabák...

12 Největší stavy krav na světě nejsou z náboženských důvodů využívány.
Indie vede spory o hranice s Pákistánem (Kašmír). Obě země se řadí mezi jaderné velmoci.

13 Bombaj

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Kalkata

29

30

31

32

33

34

35

36 Pákistánské děti na hřišti v Karáčí

37 Prázdnější ulice v Karáčí

38


Stáhnout ppt "Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách."

Podobné prezentace


Reklamy Google