Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Zeměpis Cílová skupina: 2. ročník (sexta) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Roman Bartoníček Téma: Makroregion jižní Asie Datum vytvoření: Přílohy: VY_52_INOVACE_ZEM.2.04

2 VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a socioekonomických charakteristik makroregionu jižní Asie s důrazem na upevnění základní terminologie spojené s tímto územím a vymezením okruhu typologických problémů. Práce se slepou mapou.

3 VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 1) Vyznač do slepé mapy níže vypsané základní přírodní pojmy jižní Asie: Pamír Arabské moře Bengálský záliv Cejlon Indus Brahmaputra Maledivy Ganga Lakadivy Himálaj Indoganžská nížina Hindúkuš Přední Indie Západní Ghát Východní Ghát Dekanská plošina Mapa 1

4 2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy:
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy: Maledivy Indie Pákistán Srí Lanka Bhútán Nepál Bangladéš Afgánistán Mapa 1

5 Oblast kolonizována Velkou Británií (Východoindická společnost).
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 3) Podtrhni ty charakteristiky, které odpovídají pravdivé historii makroregionu jižní Asie: První kontakty s Evropou se uskutečnily za Alexandra Makedonského (4. st.p ř .n.l.). Od 3. tisíciletí př. n. l. je region osídlován mongoloidním obyvatelstvem. Již od 2 tisíciletí př. n. l. je Indie osídlena indoevropským obyvatelstvem. V 5. století př. n.l. se začal šířit buddhismus, který byl ve středověku vytlačen hinduismem. Od 6. stol. n. l. se prosazuje hinduismus, který je však vytlačen islámem. Oblast je kolonizována Španěly a Francouzi, kteří vytváří Západoasijskou společnost. Oblast kolonizována Velkou Británií (Východoindická společnost). Samostatnost Indie je datována rokem 1947, stejně tak jako samostatnost Pákistánu. Samostatnost Indie je datována do roku 1957, stejně tak jako samostatnost Pákistánu. Symbolem boje za indickou nezávislost se stal Maháthmá Gándhí.

6 4) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni!
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 4) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! Indický subkontinent vznikl tektonickým odtržením od Austrálie / Afriky a podsouváním pod Euroasijskou desku. Většina povrchu poloostrova Přední Indie / Zadní Indie a přilehlého okolí má nížinatý / hornatý charakter. Sever / jih subkontinentu je lemován velehorami s Indogánžskou / Brahmaputskou nížinou. V Himálaji / v Himalájích na hranici Indie a Bhútánu / Nepálu a Číny, leží nejvyšší vrchol na Zemi, který se jmenuje K2 / Mount Everest / Sagarmatha / Čomolongma. Jedna z největších delt světa, je delta Gangy a Brahmaputry / Brahmaputry a Indu / Gangy a Indu a ústí do Arabského moře / Bengálského zálivu. Vnitrozemí pak od vlivu oceánu ochraňuje pohoří Karákorám a Hindúkuš / Západní a východní Ghát. Ostrovní stát Maledivy je tektonického / korálového původu.

7 VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Do obrázku lokalizuj pojmy a verbalizuj příčiny vzniku monzunů a urči, který monzun je letní a který zimní. anticyklóna cyklóna studený kontinent teplý kontinent cyklóna teplé moře anticyklóna chladné moře letní monzun přináší srážky zimní monzun vysušuje pevninu Obr.1 Cyklóna = oblast nízkého tlaku vzduchu Anticyklóna = oblast vysokého tlaku vzduchu Vítr fouká vždy z oblasti vysokého do nízkého tlaku vzduchu

8 VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 5) Obyvatelstvo jižní Asie. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Indický subkontinent je pestrou mozaikou národů, jazyků a náboženství. Indie je státem s druhým největším počtem obyvatel na světě (1. místo má Čína). Přesto se o ní mluví jako zemi, která ještě během první poloviny 21. století Čínu počtem obyvatel předskočí. Dominantním náboženstvím je hinduismus s tradičním kastovním systémem. Druhé nejpočetnější náboženství je islám. Buddhismus byl zatlačen na sever regionu a na ostrov Cejlon. Výrazným prvkem je prudká urbanizace, která s sebou přináší mnoho sociálních problémů. Indický venkov a velkoměsta jsou příkladem největších kontrastních rozdílů na světě. Svůj pracovní text přečti třídě!

9 6) Opakování: Nehodící tvrzení o jižní Asii přeškrtni:
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 6) Opakování: Nehodící tvrzení o jižní Asii přeškrtni: 1. Jižní Asie patří mezi nejlidnatější oblasti na Zemi. 2. Většina Indů jsou hinduisté, v Pákistánu a Bangladéši převládá islám. 3. Indie byla portugalskou kolonií. 4. Indové patří do europoidní rasy. 5. Indické obyvatelstvo tvoří jeden národ. 6. Romové jsou původem z Indie. 7. V Indii jsou úředními jazyky hindština a angličtina. 8. Indie je nejbohatší stát v regionu. 9. Bangladéš je každoročně sužován záplavami z monzunových dešťů. 10. Indický subkontinent se podsouvá pod Asii a tvoří tak komplex velehor na severu regionu.

10 7) Urči podle nápovědy stát v jižní Asii:
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 7) Urči podle nápovědy stát v jižní Asii: Kašmír, islám, Čhokori Maháthmá Gándhí; 1,2 mld. obyvatel; Kalkata Pákistán Indie Mount Everest, Káthmándú, šerpa Tenzing Norgay Bengálština, monzunové záplavy, Brahmaputra Nepál Bangladéš

11 UBÁKL ÁBÁMLSÁDI MÚHNÁTÁKD RÍKÁČA KHÁDA VONÉ LIDÍL
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 8) Která města makroregionu jižní Asie jsou ukryta v přesmyčkách? Lokalizuj je do konkrétních států! UBÁKL ÁBÁMLSÁDI MÚHNÁTÁKD RÍKÁČA KHÁDA VONÉ LIDÍL KÁBUL (AFGÁNISTÁN) ISLAMABÁD (PÁKISTÁN) KÁTHMÁNDÚ (NEPÁL) KARÁČÍ (PÁKISTÁN) DHÁKÁ (BANGLADÉŠ) NOVÉ DILLÍ (INDIE)

12 Protože kráva je pro hinduisty posvátné zvíře a nesmí se zabíjet.
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 9) Odpověz na otázky: Protože zde má výsadní postavení hinduismus, které podobně jako ostatní náboženství hlásá požehnání pro rodiny s větším počtem dětí. Protože kráva je pro hinduisty posvátné zvíře a nesmí se zabíjet. Projekt OSN (FAO) naučit rozvojové státy hospodaření v místních podmínkách a udělat je tak potravinově soběstačnými. V Indii se tento projekt podařil. Politicky a nábožensky znesvářené místo na hranicích mezi Pákistánem a Indií. Nejvyšší božstvo v hinduismu.

13 Rozšiřující pojmy k zapamatování:
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Rozšiřující pojmy k zapamatování: Západní Bengálsko – území na východě Indie Brahmáni – nejvyšší kasta hinduismu Šúdrové – nejnižší kasta hinduistického náboženství Sikhové – separatistický národ usilující o vytvoření samostatného státu Chálistán na hraničním území mezi Pákistánem a Indií Drávidové – 5000 let stará civilizace v údolí řeky Indu, vynikající zemědělci ovládající metalurgii Tamilové a Sinhálci – dva znepřátelené národy žijící na Srí Lance. Tamilové jsou hinduisté a Sinhálci buddhisté. Obě skupiny se snaží o nadvládu nad ostrovem Cejlon.

14 Použitá literatura: Mapa 1:
VY_32_INOVACE_ZEM.2.04 Použitá literatura: Mapa 1: Obr. 1:


Stáhnout ppt "Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA"

Podobné prezentace


Reklamy Google