Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: 329.733 km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: 329.733 km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa."— Transkript prezentace:

1

2 Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: 329.733 km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa Melayu) Státní zřízení: sultanát Hlavní náboženství: Muslimové (60,4%); Buddhisté (19,2%); Křesťané (9,1%); Hinduisté (6,3%); Konfuciáni, Taoisté (2,6%); Ostatní (2,4%) Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: 329.733 km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa Melayu) Státní zřízení: sultanát Hlavní náboženství: Muslimové (60,4%); Buddhisté (19,2%); Křesťané (9,1%); Hinduisté (6,3%); Konfuciáni, Taoisté (2,6%); Ostatní (2,4%)

3 Přírodní podmínky Pevninská část státu je hornatá. Pohoří se směrem na jih snižují. Na jihu země převládají nížiny. Ostrovní Malajsie má bažinaté pobřeží a ve vnitrozemí vysoké hory. Podnebí je rovníkové s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí po celý rok. Monzuny přinášejí každý rok hojné srážky. Horské oblasti jsou pokryty tropickým pralesem. Mezi nejvzácnější živočichy patří orangutan, tygr či nosorožec. Pevninská část státu je hornatá. Pohoří se směrem na jih snižují. Na jihu země převládají nížiny. Ostrovní Malajsie má bažinaté pobřeží a ve vnitrozemí vysoké hory. Podnebí je rovníkové s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí po celý rok. Monzuny přinášejí každý rok hojné srážky. Horské oblasti jsou pokryty tropickým pralesem. Mezi nejvzácnější živočichy patří orangutan, tygr či nosorožec.

4 Obyvatelstvo a náboženství Malajsie má 27 700 000 obyvatel, které je tvořeno pestrou směsicí ras. Přibližně 50% jsou Malajci, 30% Číňané, 9% Indové a další domorodé národy. Politickou moc v zemi mají v rukou Malajci, ale Číňané ovládají hospodářství. Hlavním náboženstvím je islám (55% obyvatel). V zemi jsou četné menšiny buddhistů (17%) lidí, kteří vyznávají některé z čínských náboženství (12%), hindiuistů (7%) a křesťanů (6%). Podle neziskové organizace Privacy International mají obyvatelé Malajsie světově nejnižší tzv. index soukromí (ukazatel reflektující dodržování osobních práv, zejména práva na soukromí). Malajsie má 27 700 000 obyvatel, které je tvořeno pestrou směsicí ras. Přibližně 50% jsou Malajci, 30% Číňané, 9% Indové a další domorodé národy. Politickou moc v zemi mají v rukou Malajci, ale Číňané ovládají hospodářství. Hlavním náboženstvím je islám (55% obyvatel). V zemi jsou četné menšiny buddhistů (17%) lidí, kteří vyznávají některé z čínských náboženství (12%), hindiuistů (7%) a křesťanů (6%). Podle neziskové organizace Privacy International mají obyvatelé Malajsie světově nejnižší tzv. index soukromí (ukazatel reflektující dodržování osobních práv, zejména práva na soukromí).

5 Hospodářství V posledních 25 letech prožívá Malajsie rozkvět, který ji umožnil se změnit ze země třetího světa závislé na vývozu kaučuku a cínu v převážně průmyslovou zemi. V době ekonomického růstu dodržovala přibližně 8% růst HDP. V posledních 25 letech prožívá Malajsie rozkvět, který ji umožnil se změnit ze země třetího světa závislé na vývozu kaučuku a cínu v převážně průmyslovou zemi. V době ekonomického růstu dodržovala přibližně 8% růst HDP. Mezi hlavní hospodářské produkty země patří rýže, palmový olej, kaučuk, dřevo, kakao, pepř, ananas a ryby. Důležitá je těžba ropy, zemního plynu, cínové rudy, železa a mědi. Mezi hlavní hospodářské produkty země patří rýže, palmový olej, kaučuk, dřevo, kakao, pepř, ananas a ryby. Důležitá je těžba ropy, zemního plynu, cínové rudy, železa a mědi. Mezi hlavní průmyslová odvětví země patří zemědělství, těžba ropy, hornictví, potravinářský průmysl, výroba pneumatik a cementu, elektronika, chemický a textilní průmysl. Mezi hlavní průmyslová odvětví země patří zemědělství, těžba ropy, hornictví, potravinářský průmysl, výroba pneumatik a cementu, elektronika, chemický a textilní průmysl.

6 Poloha


Stáhnout ppt "Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: 329.733 km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa."

Podobné prezentace


Reklamy Google