Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEDLEJŠÍ VĚTY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEDLEJŠÍ VĚTY."— Transkript prezentace:

1 VEDLEJŠÍ VĚTY

2 ROZHOVOR MEZI PANEM ZVĚDAVÝM A PANÍ UKECANOU
Pan Zvědavý: Dobrý den Paní Ukecaná: Dobrý den pane Zvědavý. Už jste to slyšel? PZ: Co? PU: Že paní Kolenatá se vdala. Vzala si chlapa. PZ: Jakého? PU: Kterého potkala minulý týden tam… PZ: Kde? PU: Kam chodí oba pro sušenky. Vzali se včera. PZ: Proč? PU: Protože to byla láska na první pohled. A vzali se, přestože… PZ: I přes co? PU: Přestože je paní Kolenatá starší o 60 let. Vzali se z jediného důvodu. PU: Že mu odkáže svou vilu na náměstí. Takže on čeká… PZ: Na co? PK: Až umře!

3 Už jste to slyšel, že paní Kolenatá se vdala?
Koho co? - předmětná Vzala si chlapa, kterého potkala minulý týden tam, kam chodí oba pro sušenky. Jakého? - Přívlastková Kde? - Příslovečná místní Vzali se včera, protože to byla láska na první pohled. Proč? - Příslovečná příčinná A vzali se, i přestože je paní Kolenatá starší o 60 let. I přes co? - Příslovečná přípustková Vzali se z jediného důvodu, že mu odkáže svou vilu na náměstí. Takže on čeká, až umře. Na koho co? - předmětná

4 DOMÁCÍ ÚKOL Na prázdný papír A4 napiš podobný rozhovor
Bude minimálně stejně dlouhý, jako ten v předloze Budeme s ním pracovat v další hodině mluvnice

5 VYPIŠ VV PŘÍVLASTKOVÉ Znám hodně lidí, kteří sbírají brouky
Který kůň ovsa dobývá, nejméně ho jí. Domy na západní straně, jež jsou stále ve stínu, nebudou tak drahé. Kdo šetří, má za tři. Nejsem mezi těmi, kteří shromažďují majetek. Otevři ty dveře, které vedou na balkon. Našel jsem hřib, jaký jsi ještě neviděl. Chtěl bych vědět, jaké auto se ti líbí. V parku miluji místa, kam se dá chovat před ostatními. Tolikrát jsem si přál vrátit tu chvíli, kdy jsem ji poznal.

6 řešení Znám hodně lidí, kteří sbírají brouky
Domy na západní straně, jež jsou stále ve stínu, nebudou tak drahé. Nejsem mezi těmi, kteří shromažďují majetek. Otevři ty dveře, které vedou na balkon. Našel jsem hřib, jaký jsi ještě neviděl. V parku miluji místa, kam se dá chovat před ostatními. Tolikrát jsem si přál vrátit tu chvíli, kdy jsem ji poznal.

7 Urči druh vv + napiš otázku, kterou jsi při určení použil/a
Řekni mi, kterému pánu sloužíš. Šli po silnici, jež vedla kolem kostela. Jeho přání, abych přijal vaši návštěvu, mě netěšilo. Vpravo stojí domy, do nichž se mají přistěhovat poškození. Říká se, že štěkající pes nekouše. Prohlédneme si obraz, jejž tak obdivoval van Gogh. Pes, který štěká, nekouše. Ti, kteří se dnes cítí lépe, mohou na chvíli opustit lůžko. Bylo mi řečeno, s jakým lumpem jsme se zapletli. Ukaž, kterým dětem jsi pomáhala.

8 řešení Řekni mi, kterému pánu sloužíš. – koho, co? (Co mi řekni?) Předmětná Šli po silnici, jež vedla kolem kostela. Jaké silnici? Přívlastková Jeho přání, abych přijal vaši návštěvu, mě netěšilo. Jaké přání? Přívlastková. Vpravo stojí domy, do nichž se mají přistěhovat poškození. Jaké domy? Přívlastková. Říká se, že štěkající pes nekouše. (Kdo) Co se říká? Podmětná Prohlédneme si obraz, jejž tak obdivoval van Gogh. Jaký obraz? Přívlastková Pes, který štěká, nekouše. Jaký pes? Přívlastková Bylo mi řečeno, s jakým lumpem jsme se zapletli. (Kdo) Co mi bylo řečeno? Podmětná Ukaž, kterým dětem jsi pomáhala. Ukaž (Koho)co? Předmětná

9 SESTAV VĚTU PODLE TOHOTO VZORCE
1VH, 2VV přívlastková 1VH, 2VV předmětná, 3VV přívlastková 1VH, 2VV příslovečná časová, 3VV příslovečná příčinná


Stáhnout ppt "VEDLEJŠÍ VĚTY."

Podobné prezentace


Reklamy Google