Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klasické pohádky Cizí autoři.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klasické pohádky Cizí autoři."— Transkript prezentace:

1 Klasické pohádky Cizí autoři

2 Hans Christian Andersen
(2. dubna 1805 Odense, Dánsko - 4. srpna 1875 Kodaň, Dánsko) Proslul především jako jeden z největších světových pohádkářů. Napsal přes 156 pohádek: (Princezna na hrášku, Ošklivé káčátko, Císařovy nové šaty, Statečný cínový vojáček, Malá mořská víla, Děvčátko se sirkami).      Údajně byl synem 22letého ševce a pocházel z chudé rodiny. Celá rodina žila v jedné malé místnosti. Vyskytují se dohady, že byl synem krále Christiana IX. Postavil si malé loutkové divadlo. Znal celé Shakespearovy hry a své panenky používal jako postavy. Ředitel divadla mu zajistil stipendium na gymnáziu ve Slagelse, později na škole v Helsingøru. Nebyl výborným žákem a získal pouhé základy.

3 H.CH.Andersen Andersen si nevážil svých pohádek a ani se nepovažoval za pohádkáře. Cítil se jako neuznávaný básník. Jeho pohádky zpravidla nekončí dobře, lze říci, že jde o příběhy určené starším dětem a dospělým. Měla-li bych doporučit typickou pohádku H.Ch. Andersena, navrhla bych Děvčátko se sirkami. Strhující a velmi smutný příběh chudé holčičky, která se trápila hlady a zimou, až nakonec umrzla s plnou ručkou vypálených sirek. Pohádka neměla šťastný konec, ale dívenka v příběhu šťastná zemřela.Ve snech se setkala se svoji milující babičkou.

4 Jakob a Wilhelm Grimmové
Celým jménem Jacob Ludwig Carl Grimm a Wilhelm Carl Grimm Dva nejznámější němečtí pohádkáři. Pohádky jako jsou Sněhurka a Šípková Růženka jsou známy z mnoha zpracování, ale prvními, kdo je zapsali, byli právě bratři Grimmové. Oba pracovali jako knihovníci a potom jako profesoři na univerzitě v Berlíně. Zatímco většina ostatních spisovatelů (i když ne všichni) si své pohádky vymýšleli, Jacob a Wilhelm procestovali celé Německo, aby si od starých babiček nechali vyprávět desítky pověstí a historek. Z těch potom sestavili svoji první knihu, která se od českých pohádek lišila především svoji brutalitou. Bratři Grimmové nechtěli svým čtenářům nic tajit. V jejich příbězích mohou odpadávat hlavy a mučení je v jejich knihách také běžnou záležitostí. Pohádky bratří Grimmů byly publikovány ve dvou svazcích: první svazek obsahoval 211 pohádek, druhý 239 pohádek.

5 Bratři Grimmové Z jejich díla například:
O vlkovi a kozlátkách, Červená Karkulka, Veška a bleška, O králi žabákovi, O bílém hadu, Tři přadleny, Šípková Růženka, Domácí skřítkové, Jeníček a Mařenka, Dupynožka, Zlatá husa, Husopaska, Líný Mates, Jednoočka, Dvojočka a Trojočka,Sedm švábů,…

6 Grimmové Pověst nebo historka?
„Jeden sirotek, děvčátko, sedělo u městské zdi, předlo a vidělo, jak z otvoru ve zdi vylézá veliká užovka. Honem rozprostřelo vedle sebe svůj bleděmodrý hedvábný nákrčník, jaký mají užovky rády a na který jedině jdou. Jakmile užovka viděla šátek, obrátila se, odplazila a za chvíli se připlazila s malou zlatou korunkou a zase odlezla. Děvčátko zvedlo korunku, třpytila se jako slunce a byla celá z čistého zlata. Za chvíli se užovka objevila a začala se shánět po korunce. Když ji neviděla, poodlezla ke zdi a tak dlouho o ni tloukla hlavou, až tam zůstala ležet mrtvá. Kdyby děvčátko korunku nebylo vzalo, byla by mu užovka přinesla ze své díry ještě více pokladů.“ Další strhující báchorka by mohla být O slepičce, která se dusila (O kohoutkovi a slepičce). Zatímco u nás ve převyprávěných pohádkách je lakomý kohoutek, zde je zlá slepička. Slepička spolkne jadérko, kohoutek nestihne včas přinést vodu a slepička se zadusí. Kohoutek slepičce postaví mohylu a zemře u jejího hrobu žalem.

7 Kletba bratří Grimmů Film na motivech pohádek bratří Grimmů
Dobrodružný příběh o dvou legendárních bratrech německého původu Jacobovi a Wilhelmovi Grimmových. Začal se natáčet v Praze roku Režie se ujal známý režisér Terry Gilliam. Neznají kouzlo, které nedokáží zlomit, neznají ďábla, kterého nedokáží porazit. Smýšleným dějem provází sběratele bájí a pověstí, nyní nazvaní jako Jake a Will, kteří cestují od vesnice k vesnici, sbírají tajemné kletby a předpokládají, že tak dokáží ochránit lidi z města před kouzelnými příšerami a zaklínadly.

8 Jako doplněk k besedě pro druhé ročníky vypracovala:
Závěrem Doufám, že se mi alespoň trochu podařilo vám přiblížit styl pohádek proslulých světových pohádkářů H. Ch. Andersena a bratrů Grimmů. Prezentace slouží k jednoduchému a rychlému přehledu, kde se děti dovědí něco málo o životě těchto osob a o brutalitě, která se velmi často v jejich pohádkách objevuje. Ve všech pohádkách nevítězí dobro nad zlem, některé končí tragicky. Použitý zdroj: (všeobecná encyklopedie) Jako doplněk k besedě pro druhé ročníky vypracovala: knihovnice Jana Pobočka Loucká 21, Znojmo


Stáhnout ppt "Klasické pohádky Cizí autoři."

Podobné prezentace


Reklamy Google