Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Bratři Grimmové Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Oba dva vystudovali práva.
Bratři Grimmové Bratři Grimmové jsou známi jako jazykovědci, ale ještě více jako sběratelé pohádek. Starší z bratrů, Jacob Grimm, německý jazykovědec a pohádkář, se narodil v Hanau. Mladší z bratrů, Wilhelm Grimm, německý jazykovědec a pohádkář (stejně jako jeho bratr Jakob), se narodil v Hanau. Oba dva vystudovali práva. Měli sedm sourozenců, z nichž tři zemřeli jako novorozenci.

3 Bratři Grimmové

4 Bratři Grimmové Jacob Grimm

5 Bratři Grimmové Wilhelm Grimm

6 Bratři Grimmové Bratří Grimmové prosluli v německé i světové literatuře svou sbírkou lidových pohádek a písní, pověstí a legend. Lidové pohádky bratřím vyprávělo dohromady asi 40 lidí. Jednou z nejvýznamnějších vypravěček byla Marie Hassenpflug, přítelkyně jejich sestry Charlotty. Pro jejich pohádky je typický rys neúprosné odplaty. V konečném znění zapsali a zpracovali celkem 239 pohádek.

7 Bratři Grimmové Dílo: Pohádky bratří Grimmů
Obsahují známé pohádky jako Sněhurka, Šípková Růženka, Popelka, Jeníček a Mařenka, Červená Karkulka, O Palečkovi, O neposlušných kůzlátkách, Obušku, z pytle ven!, Kocour v botách, Sedmero krkavců, či méně známé pohádky jako Brémští muzikanti, Paní Zima, Zlatá husa, Dvanáct lovců.

8 Bratři Grimmové

9 Bratři Grimmové Perníková chaloupka Sněhurka

10 Bratři Grimmové Wilhelm Grimm zemřel 16. prosince 1859 v Berlíně, jeho bratr Jacob 20. září 1863 také v Berlíně. I po smrti jsou oba bratři stále pohromadě - pohřbeni na starém hřbitově v Berlíně. Svou celoživotní prací bratři Grimmové dokázali, že pohádky mohou být zaznamenávány a poté uveřejněny v tištěné formě ve svém originálním znění, a tak být dále šířeny. . Mnohé instituce po celé Evropě byly po jejich smrti pyšné, že je mohou počítat mezi své čestné členy.

11 Bratři Grimmové Řada jejich pohádek byla předlohou k filmovým a animovaným pohádkám. Zde jsou některé: Popelka Princezna se zlatou hvězdou Sněhurka na čele Paní Zima Červená Karkulka Sestřičky růží Šípková Růženka Na vlásku Jeníček a Mařenka Pyšná princezna Obušku, z pytle ven!

12 Bratři Grimmové Otázky 1. Jak se jmenují oba bratři křestním jménem?
2. Čím se celý život zabývali? 3.Jmenuj některé jejich pohádky. 4.Které jejich pohádky byly zfilmovány? Otázka pro bystré hlavy: Co oba bratři vystudovali?

13 Bratři Grimmové Zápis:
-bratři Grimmové se celý život zabývali sbíráním a zapisováním pohádek -dílo: Pohádky bratří Grimmů: Sněhurka, Šípková Růženka, Červená Karkulka… -řada pohádek byla zfilmována: Paní Zima, Pyšná princezna, Na vlásku…

14 Bratři Grimmové Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bratři_Grimmové
knihy.abz.cz/prodej/nejkrasnejsi-pohadky-bratri-grimmu-4Archiv Vše platné k

15 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google