Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo to byl William Shakespeare

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo to byl William Shakespeare"— Transkript prezentace:

1 Kdo to byl William Shakespeare

2 William Shakespeare byl významný anglický básník a dramatik z Anglie.
Kromě tvorby dramat a komedií se věnoval i herectví. Byl pokřtěn v dubnu 1564 a zemřel v roce 1616. Žil za vlády královny Alžběty I. Mezi jeho významná díla patří Hamlet, Romeo a Julie, Zkrocení zlé ženy a Macbeth. William Shakespeare

3 Dospívání William Shakespeare se narodil a vyrůstal v městečku Stratfordu nad Avonou. Byl synem Johna Shakespeara a Mary Ardenové. Většina životopisců se domnívá, že Shakespeare navštěvoval ve svém rodném městě Gymnázium (King Edward VI Grammar School). V 18 letech se Shakespeare oženil s 26letou Anne Hathaway.

4 Zde William Shakespeare vyrostl

5 Jeho manželka se jmenovala Anne Hathaway a měli spolu
tři děti - Susanna, Hamnet a Judith. Anne a William byli oddání v roce 1582. Anne Hathaway

6 Jeho děti Shakespearova starší dcera Susanna se v roce 1607 provdala za lékaře Johna Halla. Mladší dcera Judith, která se nikdy nenaučila číst a psát, se dva měsíce před Shakespearovou smrtí vdala za  obchodníka s vínem. Hamnet, dvojče Judith, zemřel ve věku 11 let z neznámých příčin.

7 Jeho díla jsou i dnes velice oblíbená a některá jeho nejznámější díla jsou zfilmované.
Hamlet Romeo a Julie Macbeth

8 Romeo a Julie Divadelní hra měla premiéru v roce 1595.
Jedná se o milostnou tragédii, patrně jeden z nejznámějších milostných příběhů v historii světového dramatu. Při psaní příběhu vycházel Shakespeare z básně anglického básníka Arthura Brookea a také všeobecně známé látky o dvou milencích, která byla zpracována již ve starém Řecku. Hlavními postavami milostného dramatu jsou Romeo a Julie, kteří tvoří ústřední mileneckou dvojici. Julii v době, kdy pozná Romea, je pouhých čtrnáct let.

9 Úmrtí William Shakespeare zemřel 23. dubna zřejmě na horečku, kterou si přivodil na večírku. V poslední vůli zanechal Shakespeare majetek své starší dceři Susanne.

10 Shakespearův hrob

11 Zdroje: wikipedia.org, google.com, cesky-jazyk.cz
Autor: Martina Pokorná


Stáhnout ppt "Kdo to byl William Shakespeare"

Podobné prezentace


Reklamy Google