Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První dějství – opona se zvedá

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První dějství – opona se zvedá"— Transkript prezentace:

1 První dějství – opona se zvedá
William Shakespeare se narodil ve Stratfordu nad Avonou jako třetí dítě z osmi a byl nejstarší syn, který přežil do dospělosti.

2 V 18 letech se Shakespeare oženil s 26letou Anne Hathawayovou
V 18 letech se Shakespeare oženil s 26letou Anne Hathawayovou. Obřad byl pravděpodobně připraven ve spěchu. Důvodem mohlo být těhotenství Anne. Šest měsíců po svatbě se narodila dcera Susanna.

3 Dvojčata, syn Hamnet a dcera Judith, se narodila téměř dva roky po svatbě, pokřtěna byla 2. února Hamnet zemřel z neznámých příčin ve věku jedenácti let, což jistě poznamenalo Shakespearovu tvorbu. Pohřben byl 11. srpna 1596.

4 Dějství druhé - Londýn William Shakespeare odjíždí do Londýna pravděpodobně v roce 1592 a v témže roce bylo uvedeno na divadelní scéně několik jeho her.

5 V letech 1593 až 1594 byla londýnská divadla zavřená kvůli epidemii moru, Shakespeare psal poezii pod ochranou hraběte Southamptonského. Po této epidemii se stal členem nové divadelní skupiny Služebníci lorda komořího kde působil jako herec a dramatik.

6 Alžbětinské divadlo zahrnuje vrcholné období anglického divadla asi od roku 1590 (v roce 1567 byla v Londýně postavena první veřejná divadelní budova) do začátku 17. století za vlády Alžběty I. V tomto období se divadlo stalo součástí společenského života. Ženy jako herečky neměly přístup na jeviště, proto ženské role hráli muži.

7 Dějství třetí – ženy a tvorba
O Shakespearově životě tedy opravdu mnoho informací nemáme. Možná je to tak lepší. Faktem zůstává, že postava tohoto slavného dramatika inspiruje umělce i po téměř 400 letech.

8 Shakespearova tvorba bývá dělena do tří období:
1591–1600 Psal především komedie a historická dramata, často zpracovával staré náměty z anglické minulosti a z antiky. 1601–1608 Přichází zklamání a rozčarování nad vývojem společnosti, do jeho tvorby vniká pesimismus a píše tragédie. 1608–1612 Smiřuje se s životem a píše hry, mající charakter romance (tj. obsahující jak prvky tragédie, tak prvky komedie) a sonety.

9 Shakespearovo dílo se dočkalo mnoha zpracování a to nejen na divadelních prknech ale také ve filmu. Například slavný muzikál West Side Story vznikl na motivy jeho hry Romeo a Julie

10 Tradice vypráví, že komedii Veselé paničky windsorské si od Williama Shakespeara objednala sama královna Alžběta, protože ji v prvním dílu hry Jindřich IV. nadchla postava rytíře Jana Falstaffa. Královna si prý přála vidět na jevišti Falstaffa zamilovaného a Shakespeare tak spěchal její přání splnit, že hru napsal za pouhých čtrnáct dní. Jde pouze o domněnku, která však úspěšně přežívá už několik staletí, stejně jako samotná hra.

11 „Být, či nebýt“ tento slavný výrok pochází také z pera anglického dramatika. Tuto otázku si pokládá Hamlet, princ dánský ve stejnojmenné Shakespearově tragédii.

12 Dějství čtvrté – divadlo
Roku 1593 založil s bratry Burbageovými novou divadelní budovu „Zeměkoule“ (The Globe), kterou roku 1603 převzal pod patronát král Jakub I. Roku 1613 tato budova při představení Jindřicha VIII. Vyhořela.

13 Hrdinové jeho her jsou osoby heroické, tragické, směšné i vážné, zlí a odpuzující, žádný z nich však nepozbývá věrohodnosti. Dramatická tvorba Shakespeara přerůstá časový a společenský rámec své doby, zůstává živá a pochopitelná i dnešnímu divákovi.

14 Po letech psal Shakespeare méně her a žádná hra napsaná po roce 1613 mu není připisována. Poslední tři hry nenapsal sám. Spolupracoval pravděpodobně s Johnem Fletcherem.

15 Dějství páté – opona padá
Roku 1613 se Shakespeare vrací do svého rodiště, kde také zemřel po oslavě svých narozenin, provázené veselou pitkou se svými kamarády.

16 Ve své poslední vůli zanechal své starší dceři Susanně velké množství majetku. Podmínkou bylo, aby jej předala nedotčený svému prvnímu synovi. Quineyovi měli tři děti, ale všechny zemřely bez potomků. Hallovi měli jedno dítě, Alžbětu, která se dvakrát vdala, ale zemřela bezdětná v roce Tím zanikl Shakespearův rod

17 „…a co jsem miloval, miloval jsem pouze já…“


Stáhnout ppt "První dějství – opona se zvedá"

Podobné prezentace


Reklamy Google