Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,"— Transkript prezentace:

1

2

3 Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico, 2005. J. Soukal: Literární výchova pro II. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, SPN Praha, 1998. J. Košťák: Literatura 1. díl, Fortuna Praha, 1994. R. Bláhová a kol.: LITERATURA pro 1. ROČNÍK STŘEDNÍCH škol, Didaktis, 2008. M. Sochrová: KOMPLETNÍ PŘEHLED české a světové LITERATURY, Fragment, 2007.

4 Snad vůbec největší anglický i světový dramatik, autor skoro 40 dramat – tragédií, komedií i historických her. Byl obdarován obrovskou fantazií i schopností vystavět příběh. Jeho hrdinové byli schopni promlouvat o denních starostech i řešit filozofické problémy.

5 ŽIVOT ŽIVOT O jeho životě se toho mnoho neví, dokonce ani přesné datum narození není známo, tradičně se však uvádí datum 23. 4. 1564. Narodil se ve střední Anglii – v městečku Stratford nad Avonou. Jisté je však pouze, že byl pokřtěn 26.4. Zemřel 25. dubna 1616.

6 Otec Williama byl rukavičkář. Působil v městské samosprávě. Matka pocházela ze staré zemanské rodiny. William byl třetí z osmi dětí, měl čtyři sestry a tři bratry. Jeho dvě starší sestry však zemřely, stal se tedy nejstarším. Ze všech dětí jen dva založili rodiny. Williamův rod vymřel ještě v 17. stol., švagrovi potomci však žijí do našich časů.

7 William se svým bratrem Gilbertem pomáhají v otcově rukavičkářské dílně

8 Shakespeare vystudoval gymnázium ve svém rodném městě (King Edward VI Grammar School), naučil se latinsky a řecky.

9 Manželství V 18 letech (1852) se oženil s 26 letou Anne Hathawayovou, která již tou dobou čekala dítě — Sussana se narodila půl roku po svatbě. Později měli ještě dvojčata Judithu a Hamneta. Hamnet umřel v 11 letech, což jistě poznamenalo Shakespearovu tvorbu. Annin dům Shakespearova dcera Sussane

10 Roku 1585 se Shakespeare připojil ke kočovným divadelníkům. Roku 1592 přišel do Londýna. V letech 1593 až 1594 byla londýnská divadla zavřená kvůli epidemii moru. Shakespeare psal poezii pod ochranou hraběte Southamptonského. Po této epidemii se stal členem nové divadelní společnosti „Služebníci lorda komořího“, kde působil jako herec a dramatik. Potulní herci

11 Píšící Shakespeare

12 V roce 1599 se společnost Lord Chamberlain´s Men přemístila do divadla Globe a Shakespeare se stal vlastníkem jedné jeho desetiny. Díky tomu byl výrazně lépe zajištěn – předtím dostával za hru asi 6 liber. Když roku 1613 Divadlo Globe vyhořelo, přesunula se společnost do divadla Blackfriars. Pro Shakespeare však končí dramatická tvorba a zanedlouho se vrací za manželkou a dcerami do svého rodiště, kde zůstane až do smrti.

13 Divadlo Globe bylo vybudováno na jižním břehu Temže. Budova byla postavena za necelý rok a provoz zahájila roku 1599 dvěma Shakespearovými hrami: historickým dramatem Jindřich V. a komedií Jak se vám líbí, která byla pro tuto příležitost napsána. V Globu se hrálo za denního světla a bez kulis. Divadlo mělo tři galerie k sezení pro šlechtu, arénu a jeviště se speciální lóží pro královnu. Chudí lidé stáli v tzv. jámě před jevištěm. Roku 1613 divadlo do základů vyhořelo. Oheň prý způsobil výstřel z děla při jednom z představení. Střecha byla postavena z vysoce hořlavých došků, takže se oheň velmi snadno a rychle rozšířil. Divadlo Globe pak bylo postaveno znovu a vydrželo přes 30 let až do svého uzavření a následné stržení v roce 1644. Ke konci 20. století byl postaven dramatikovým obdivovatelem Samem Wanamakerem nový Globe.

14 Shakespeare se vrací domůShakespeare se svou manželkou

15 Se svou vnučkou Elizabeth (Sussane) Rodinný portrét

16 Dílo Shakespeare byl nesmírně pracovitý. Sen noci svatojánské Komedie: Sen noci svatojánské Veselé windsorské paničky Veselé windsorské paničky Mnoho povyku pro nic Mnoho povyku pro nic Večer tříkrálový Večer tříkrálový Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy Jindřich IV. Historické hry: Jindřich IV. Richard III. Richard III. Romeo a Julie Tragédie: Romeo a Julie Hamlet Hamlet Othello Othello Mackbeth Mackbeth Král Lear Král Lear

17 Ve svých dílech Shakespeare porušil tradiční jednotu času, místa a děje. Líčí kladné i záporné vlastnosti hrdinů, mísí tragické a komické prvky, střídá prózu s verši. Ty jsou psány blankversem, Pětistopým nerýmovaným veršem. Jeho hrdinové jsou rozporuplné a živoucí postavy, které utvářejí svůj vlastní osud a neztrácí lidskou důstojnost. Hrdinové mají výrazné povahové rysy, ale nepůsobí plošně, neživotně. Postavy jsou psychologicky propracované, a mohou proto oslovit diváky v různých dobách. V celém díle vynikají ženské postavy, charakteristické rázností a samostatností. Rozhodují o svém životě, jsou energické a hrdé. Často představují opak středověkého pojetí ženy – světice. Shakespeare stylově odlišuje jazyk svých postavy (např. milenci Romeo a Julie mluví vysokým stylem, chůva oproti tomu hovorově.

18 Romeo a Julie Odehrává se v italské Veroně v době, kdy mezi sebou vedou nesmiřitelný boj rody Monteků (z něj pochází Romeo) a Kapuletů (Julie). Oba mladí lidé se do sebe zamilují a přísahají si lásku. Nemají však naději, že by jejich rodiče souhlasili se svatbou. Děj provází mnohé tragédie – Romeo ve vyprovokované potyčce zabije Juliina bratrance Tybalta, stejně tak i Parise, jemuž byla Julie zaslíbená. Protože se domnívá, že dívka zemřela (ve skutečnosti pouze požila uspávací nápoj, aby unikla nechtěné svatbě s Parisem), spáchá sebevraždu. Julie poté, co se probudí, ze zoufalství volí stejný osud.

19 Hamlet Hamletův otec, dánský král, zemřel za podivuhodných okolností. Všechno nasvědčuje tomu, že byl zavražděn svým bratrem Claudiem, který se oženil s ovdovělou královnou. Jedné noci se zjeví Hamletovi otcův duch a potvrdí jeho dohady. Hamlet se rozhodne pomstít otcovu smrt. Aby nebyl podezřelý, předstírá šílenství. Prožívá těžké duševní stavy, uvažuje o smyslu lidské existence, je naplněn ideály humanismu, současně však trpí pesimismem. Podlost světa jej deprimuje natolik, že myslí na sebevraždu. Aby nabyl jistoty o Claudiově zločinu, inscenuje s potulnými herci divadelní představení, jehož děj zobrazuje události při otcově vraždě. Král je zděšený, tuší však, že Hamlet šílenství jen předstírá, a proto jej posílá do Anglie. Hamlet se vrací z Anglie a jeho mečem umírá náhodně dvořan Polonius, otec Hamletovy milé, Ofélie. Ofélie se pomate a utopí, její bratr Leartes vyzve Hamlta na souboj. Král využije příležitost a potře Laertův meč jedem. Když Hamlet zjistí zradu, vytrhne Laertovi otrávený meč a probodne jím Laerta i krále. Současně umírá i královna, když se napila z číše otráveného vína, připraveného pro Hamleta. Hyne i Hamlet, zraněný na začátku souboje.

20 Othello Ctižádostivý důstojník ve službách benátské republiky Jago nenávidí svého představeného, černého generála Othella, protože se mu nedostalo povýšení. Othello připlouvá na ostrov Kypr jako vůdce výpravy proti Turkům, setkává se s manželkou Desdemonou, ale oba se stávají obětí Jagovy intriky. Jago zasévá do duše Othellovy různými narážkami pochybnosti o desdemonině věrnosti. Nakonec nastraží léčku, aby vzbudil u Othella žárlivost, jejíž obětí se stává Desdemona, zaškrcená Othellem. I když Jagova žena prozrazuje intriku, pro Othella pozbyl zbytek života smysl. Zhroutil se celý jeho svět, jeho víra v lásku a přátelství; končí sebevraždou.

21 William Shakespeare (1564 ve Stratfordu – zemřel tamtéž 1616) -nejvýznamější anglický i světový dramatik - významný básník a herec - pracovitý (37 her) - spoluvlastník divadla The Globe (Zeměkoule), kde hrál až do svého odchou z Londýna DÍLO: Sen noci svatojánské DÍLO: Komedie: Sen noci svatojánské Veselé windsorské paničky Veselé windsorské paničky Mnoho povyku pro nic Mnoho povyku pro nic Večer tříkrálový Večer tříkrálový Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy Jindřich IV. Historické hry: Jindřich IV. Richard III. Richard III. Romeo a Julie Tragédie: Romeo a Julie Hamlet Hamlet Othello Othello Mackbeth Mackbeth Král Lear Král Lear

22 Téma: William Shakespeare – 7. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional SMART Notebook Zoner - České kliparty 1, 2, 3 Autor: Mgr. Věra Sýkorová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)


Stáhnout ppt "Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,"

Podobné prezentace


Reklamy Google