Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-018

3 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM)  Jsou určeny převážně pro výrobu, měření, zkoušení a údržbu VF zařízení, např.rozhlasové a televizní techniky.  Používají se při měření a nastavování zařízení, která pracují s FM signálem.

4 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM)  FM generátor je zdrojem kmitočtově modulovaného elektrického napětí jehož velikost i kmitočet lze podle potřeby nastavit.  Zpravidla pracuje v oblasti vysokých a velmi vysokých kmitočtů.

5 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM)  V generátorech s kmitočtovou modulací je kmitočtový modulátor přímo spojen s VF oscilátorem.  Kmitočtovými modulátory bývají nejčastěji varikapy (kapacitní dioda). Kmitočtový zdvih těchto generátorů bývá do 100 kHz.  Modulačním napětím se řídí kapacita kmitavého obvodu a tím i frekvence oscilací. Kapacita varikapu je nelineární funkcí jeho napětí.

6 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM) Blokové schéma VF generátoru s FM bez přeměny kmitočtu

7 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM)  Aby kmitočtový zdvih závisel jen na velikosti modulačního napětí upravuje se velikost modulačního napětí současně s přelaďováním VF oscilátoru.  Ladící kondenzátor je mechanicky spojen s potenciometrem v zeslabovači.

8 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM) Blokové schéma VF generátoru s FM s přeměnou kmitočtu

9 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM)  VF oscilátor s přeměnou kmitočtu obsahuje dva VF oscilátory, jeden s pevnou frekvencí, druhý laditelný.  Tyto dvě různé frekvence se směšují ve směšovači SM a střední hodnota kmitočtu výsledného napětí je dána laditelným oscilátorem.

10 Vysokofrekvenční generátory s frekvenční modulací (FM)  Napětí je dále vedeno přes dolní propust, která zadrží nežádoucí kmitočty vzniklé směšováním.  Absolutní hodnota kmitočtového zdvihu výsledného napětí je stejná jako výstupní napětí pevného oscilátoru.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google