Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Zvětšení rozsahu ampérmetru a voltmetru OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-008

3  Pomocí měřících přístrojů jako jsou ampérmetr a voltmetr nemůžeme měřit větší napětí a proudy jako ty, na které jsou dimenzovány.  Připojení na větší napětí u voltmetru a na větší proud u ampérmetru by vedlo ke zničení přístroje.  Pokud chceme tedy těmito přístroji měřit větší napětí (v případě voltmetru) a větší proudy (v případě ampérmetru), než na jaké je jejich měřící systém konstruován, musíme učinit opatření na zvětšení měřícího rozsahu ampérmetru a voltmetru.  Jedině po vykonání těchto úprav nedojde při měření ke zničení měřících systémů těchto měřících přístrojů

4 Zvětšení rozsahu ampérmetru a voltmetru  U ampérmetru zvětšujeme rozsahy bočníkem.  Velikost bočníku určíme podle 1. Kirchhoffova zákona o dělení proudů.  Zvětšíme-li rozsah měřených proudů n krát, bude jeden díl odpovídající původnímu rozsahu procházet měřícím přístrojem a zbývající proud o velikosti n-1 dílů bude musí procházet bočníkem.

5 Zvětšení rozsahu ampérmetru a voltmetru  Odpor bočníku musí tedy být n-1 krát menší než je odpor ampérmetru.  Zvětšený proud musí procházet bočníkem, kdežto přístrojem může procházet jen proud původního rozsahu.

6 Zvětšení rozsahu ampérmetru a voltmetru

7  Příklad:  Zvětšíme-li rozsah 5x, jeden díl proudu poteče přístrojem a 4 díly proudu potečou bočníkem.  Chceme-li toho dosáhnout musí být odpor bočníku 4x menší než odpor přístroje.  Označíme-li číslo kolikrát byl zvětšen proudový rozsah písmenem n bude bočníkem vždy procházet proud I b který je (n-1) krát větší než proud I a procházející přístrojem.  Proto musí být odpor bočníku R b vždy (n-1) krát menší než odpor R a přístroje.

8 Zvětšení rozsahu ampérmetru a voltmetru  U voltmetru zvětšujeme rozsah předřadníkem.  Velikost předřadníku určíme z úbytků napětí na odporech, kterými prochází elektrický proud podle 2. Kirchhoffova zákona.

9 Zvětšení rozsahu ampérmetru a voltmetru  Podobně jako u ampérmetru, zvětšená část napětí musí být zachycena na předřadníku a na měřící přístroj může být jen napětí, na které je dimenzován.  Zvětšíme-li tedy vstupní rozsah voltmetru n krát, tak n-1 díl napětí musí zachytit předřadník a jen 1 díl odpovídající původnímu napěťovému rozsahu může zůstat na měřícím ústrojí voltmetru.

10 Zvětšení rozsahu ampérmetru a voltmetru R p = R v. (n-1) Příklad: Zvětšíme –li rozsah voltmetru n krát, bude odpor předřadníku (n-1) krát větší než je odpor voltmetru.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google