Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-009 Měřící transformátory

3  Velké střídavé proudy a napětí je možné měřit normálními měřícími přístroji použijeme-li měřící transformátory proudu nebo měřící transformátory napětí.  Účelem je zmenšit velikosti měřených veličin transformačním převodem.

4 Měřící transformátory  Transformátory představují nepostradatelné konstrukční prvky v elektrických systémech. 1.) dodávají na své sekundární straně sekundární proud, jehož hodnota s danou přesností sleduje průběh proudu na primární straně. 2.) zajišťují elektrické oddělení mezi primárním a sekundárním vinutím.

5 Měřící transformátory  Díky těmto vlastnostem je možno:  měřit vysoké proudy na přístrojích s nízkým proudovým rozsahem.  oddělit měřený obvod od obvodu v němž je prováděno měření, což podstatně zvyšuje bezpečnost obsluhy pracující s měřicími přístroji.

6 Měřící transformátory napětí  Jmenovitý převod měřících transformátorů napětí PU se udává poměrem jmenovitého vstupního napětí k jmenovitému výstupnímu napětí.  Záměna vstupních a výstupních svorek může mít destrukční následky!

7 Měřící transformátory napětí  K je celková konstanta voltmetru i s transformátorem,  K V je konstanta vlastního voltmetru,  P U je napěťový transformační poměr měřícího transformátoru,  v je výchylka přístroje (voltmetru).

8 Měřící transformátory napětí  Sekundární vynutí má jen tolik závitů, aby dávalo výstupní napětí 100 V.  Sekundární vinutí se nesmí spojit nakrátko.  Velikost měřeného napětí zjistíme příslušně ocejchovaným voltmetrem nebo pomocí nové konstanty K a transformačního poměru.

9  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

10 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google