Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Měření kmitočtu OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-014

3  V praxi se také kmitočet zjišťuje porovnáváním s přesným kmitočtem získaným z kmitočtového normálu a to za použití osciloskopu.  Používá se k tomu metoda využívající Lissajoussovy obrazce.  Tato metoda se nejčastěji používá v nízkofrekvenční technice.

4 Měření kmitočtu  Lissajoussovy obrazce se vytvoří, působí-li na pohyb elektronového paprsku po stínítku obrazovky dvě sinusová napětí.  Tvar Lissajoussových obrazců je podmíněn poměrem kmitočtů obou napětí, jejich vzájemným fázovým posunem a také jejich amplitudami.

5 Měření kmitočtu  Při měření kmitočtů touto metodou přivádíme vždy napětí známého kmitočtu f 1 na vodorovné vychylovací destičky, měřený kmitočet f 2 na destičky vychylující svisle.  Měřený kmitočet může být vyšší nebo nižší než kmitočet známý, je však bezpodmínečně nutné, aby byly k sobě v poměru celých čísel.

6 Měření kmitočtu  Hledaný kmitočet f 2 pak vypočítáme podle vzorce  f 2 hledaný neznámý kmitočet, přivedený na vertikální zesilovač  f 1 známý kmitočet, přivedený na horizontální zesilovač  n x počet dotykových bodů obrazce s vodorovnou stranou x myšleného obdélníka  n y počet dotykových bodů obrazce se svislou stranou y myšleného obdélníka

7 Měření kmitočtu Lissajoussovy obrazce při poměru kmitočtů a) 2:1, b) 1:2, c) 3:1, d) 3:2

8  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

9 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google