Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Vícekanálové osciloskopy OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-007

3  Současné zobrazení dvou různých průběhů umožňují dvoupaprskové nebo dvoukanálové osciloskopy.  U těchto osciloskopů je časová základna společná, vstupní děliče a vertikální posuny jsou nezávisle ovladatelné pro každý kanál zvlášť.

4 Vícekanálové osciloskopy  Kvalitnější osciloskopy bývají vybaveny dvojitou časovou základnou, která umožňuje pozorování a kvalifikování detailů zobrazeného průběhu.  Vybraný úsek signálu zobrazeného běžnou časovou základnou lze využitím takové časové základny časově rozvinut a takto pohodlně měřit např. náběžné a sestupné hrany signálu.

5 Vícekanálové osciloskopy  DVOUPAPRSKOVÉ OSCILOSKOPY jsou drahé, protože používají speciální obrazovku se dvěma elektrodovými systémy emitujícími dva elektronové paprsky.  Osciloskopy vybavené takovou obrazovkou jsou jediné analogové osciloskopy použitelné pro zobrazení dvou současných jednorázových průběhů.  V současné době jsou nahrazeny číslicovými osciloskopy s pamětí.

6 Vícekanálové osciloskopy Obr. 1 Blokové schéma dvoukanálového analogového osciloskopu

7 Vícekanálové osciloskopy  DVOUKANÁLOVÉ OSCILOSKOPY patří k často používaným osciloskopům. Jsou vybaveny standardní obrazovkou a elektronickým přepínačem, který k vertikálním destičkám obrazovky připojuje střídavě oba vstupní kanály.  Dvoukanálové osciloskopy využívají dvou typů přepínání mezi oběma kanály:  ALT – režim přepínání časovou základnou  CHOP – režim přepínání pevným kmitočtem

8 Vícekanálové osciloskopy  Režim zobrazení lze volit tlačítky na osciloskopu, některé osciloskopy volí režim automaticky podle rychlosti časové základny.  Blokové schéma dvoukanálového osciloskopu je uvedeno na obrázku 1, od základního blokového schéma analogového osciloskopu se liší pouze v části před koncovým stupněm vertikálního zesilovače.

9 Vícekanálové osciloskopy  Režimy spouštění časové základny jsou u vícekanálových osciloskopů stejné jako u jednokanálových a to:  NORM – časová základna se rozbíhá, je-li přítomen pozorovaný signál nebo vnější spouštěcí signál  AUT – časová základna volně odbíhá, na obrazovce je stále stopa. Při příchodu signálu se její kmitočet přestaví na kmitočet tohoto signálu nebo jeho díl.  SINGLE – jednorázové spouštění časové základny. Příprava na každé spuštění pomocí tlačítka RESET.

10 Vícekanálové osciloskopy Spouštěcí obvody  Jejich úkolem je vytvořit impulsy pro spouštění časové základny.  Čelo impulsů časově odpovídá zvolenému bodu průběhu, který chceme pozorovat.  Jako generátor impulsů se používá monostabilní klopný obvod s nastavitelným prahem spouštění.  Dnes se používá zapojení s rychlými obvody ECL, pracují až do 1 GHz.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google