Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilBarbora Kadlecová
1
Metody zpracování informací – 1 Citační norma
2
Metody zpracování informací – 1 Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení. Praha: Karolinum, 1998. Článek: STIEG, M.F. The information needs of historians. College and Ressearch Libraries. 1981, 42 (6), 549-560. ISSN 0010-0870. Část ze sborníku: BURCHARD, J. How humanities use a library. In Intrex : report of a planning conference on information transfer experiments, Sept. 3, 1965. Cambridge, Mass.: MIT Press, 1965, s. 219.
3
Metody zpracování informací – 1 Dva a více autoři: DAVIS, Ch. H. and J.E. RUSH. Guide to Information Science. Westport (USA): Greenwood, 1978. HORÁK, F., Ema URBÁNKOVÁ a Josef HVÍŽĎALA WEAVER, W. aj. CHICHESTER, M., H. WORCHESTER and U. MANCHESTER et al.
4
Metody zpracování informací – 1 Elektronické dokumenty: BORGMAN, Christiene. Why are Online Catalogs Still Hard to use? Journal of the American Society for Information Science. 1995, vol. 47, no 7. Dostupný také z: http://www3.interscience.wiley.com/ Světová databázová centra a jejich báze dat bází dat [online]. Praha : ÚISK FF UK, c1995-2005, updated 2004-10-18 [cit. 2005-10-03]. Dostupný z: http://www1.cuni.cz/~brt/W4LS/dbc.html http://www1.cuni.cz/~brt/W4LS/dbc.html
5
Metody zpracování informací – 1 Elektronický časopis: Ikaros: Elektronický časopis o informační společnosti [online]. Praha: Ikaros, 1997- [cit. 2013-02- 10]. ISSN 1212-5075. Dostupné z: http://www.ikaros.czhttp://www.ikaros.cz Elektronické databáze: http://www.dlis.dla.mil
6
Metody zpracování informací – 1 Struktura citace autor název nakladatelské údaje datum vydání údaje o fyzickém popisu
7
Metody zpracování informací – 1 Obecné zásady citování: správné a úplné označení citovaného díla nebo jeho části dodržovat citační etiku citování díla, které autor použil necitování díla, které autor použil nepřesné citování, které znemožňuje identifikaci
8
citace musí být úplná, podle normativních dokumentů citování výhradně primárních pramenů, tj. co jsme měli de visu interpunkce odlišnost u jednotlivých typů dokumentů Údaj – oddělovací znak – mezera - další údaje norma ISO 690 toto stanovuje v textu a v příkladech základní zásadou je jednotná úprava v rámci jedné publikace Metody zpracování informací – 5
9
Metody zpracování informací – 1 Struktura citace autor povinný údaj jde o vyjádření primární autorské odpovědnosti počet autorů – max. 3 autoři; při počtu větším se uvádí první, další jsou nahrazeni zkratkou aj. nebo et al. (a jiní; et alii)
10
Metody zpracování informací – 1 více autorů uvádíme do počtu tří WILLIS, B., H. STONES and A. CRAIGHT vice než tři – uvádíme jen prvního a další et al. WILLIS, B. et al. autorem je korporace - Telecom nebo Česká televize nebo Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologie
11
Metody zpracování informací – 1 autor je neznámý – není známá ani konkrétní osoba ani korporace Zákon č. 309/2000 Sb. … uveden jen editor = sekundární zodpovědnost = sestavovatel – např.: Syllabus ze semináře…Uspořádal a připravil Terry Pratchett
12
Metody zpracování informací – 1 překlady, grafici, ilustrátoři apod. – např. Přeložil Jan Kantůrek; ilustrace Josh Kirby
13
Metody zpracování informací – 1 názvové údaje = povinný údaj, zapisujeme ve formě, v jaké je na titulní straně (ne obálce publikace), např. Nohy z jílu více názvových údajů Nohy z jílu: Úžasná zeměplocha
14
Metody zpracování informací – 1 typ média – údaj povinný u elektronických dokumentů; např. [online] nebo [CD-ROM] údaj o vydání – povinný údaj; např. 2. dopl. aktual. vyd. údaj o místu vydání; povinný údaj London nebo München - nepočešťujeme
15
Metody zpracování informací – 1 někdy se uvádí více míst vydání, např.: Praha * Bratislava * Budapest * Wien v citaci se uvádí pouze první uvedené Praha místo vydání neuvedeno, ale známe je nebo máme malou pochybnost [Praha] nebo s pochybností [Praha?] místo vydání neuvedeno a zcela neznámé [s.l.] = sine loco, nebo [b.m.] = bez místa Poznámka: hranaté závorky vždy, když vkládáme údaje, které nejsou uvedené v knize
16
Metody zpracování informací – 1 nakladatelské údaje co nejsrozumitelnější v knize:John Wiley & Sons v citaci:Wiley chybí nakladatel [s.n.] = sine nomine, nebo [b.j.] = beze jména více vydavatelů – uvádí se pouze první Praha: SNTL; Bratislava: Alfa
17
Metody zpracování informací – 1 autorem i vydavatelem je korporace UNESCO příliš obecné pojmenování korporace Karlova univerzita. Fakulta filozofická. Katedra knihovnictví nebo Katedra knihovnictví (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy)
18
Metody zpracování informací – 1 datum vydání – povinný údaj 2008 u seriálových publikací 1997-2001 u elektronických publikací 2008-10-15 (rok-měsíc-den)
19
Metody zpracování informací – 1 údaje o fyzickém popisu dokumentu (počet stran, počet svazků, ilustrace a pod.) počet stran XII, 123 s. – uvádí se v češtině (s. = stran) počet svazků 2 sv. (176, 258, 357 s.) přílohy (suplement) 123 s., 1 DVD
20
Metody zpracování informací – 1 údaje o standardním čísle (povinný údaj) 13 místný (resp. 10 místný) jedinečný kód u monografií ISBN 973-80-6549-607-8 (80-6549-607-8) 8 místný jedinečný kód u periodik ISSN 1220-5421
21
Metody zpracování informací – 1 Metody citace a)Harvardský systém = forma jméno – datum b)Forma číselného odkazu c)Průběžné poznámky
22
Metody zpracování informací – 1 Harvardský systém = forma jméno – datum odkaz v textu tvůrce a rok vydání jsou uvedeny ve formě jméno – datum Eismannová (2006) bibliografická citace EISMANNOVÁ, Katrin, 2006. Photoshop: retušování a restaurování ve fotografii. Brno: Zoner Press.
23
Metody zpracování informací – 1 Forma číselného odkazu odkaz v textu Selektivní korekce barev 15 nebo Selektivní korekce barev (15) Určení problémové barvy (15, s. 137) bibliografická citace EISMANNOVÁ, K. Photoshop…
24
Metody zpracování informací – 1 Průběžné poznámky odkaz v textu Selektivní korekce barev 15 je řešena v kapitole práce s barvami. 16 bibliografická citace EISMANNOVÁ, ref. 15, s. 137.
25
Metody zpracování informací – 1 Řazení citací podle tematických celků podle druhu dokumentů abecedně
26
Metody zpracování informací – 1 Umístění citací pod čarou na konci dokumentu (Literatura; Použitá literatura; Bibliografický soupis ; Prameny…) kombinovaný způsob
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.