Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 13 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-13 Téma vzdělávacího materiálu: Překližované materiály - laťovky a Bio desky Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o laťovkách a biodeskách Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Laťovka Patří do skupiny překližovaných materiálů, skládá z tzv. laťovkového středu, který je oboustranně opláštěný loupanou dýhou.

3 Konstrukce laťovky Laťovkový střed je vyroben převážně z latěk ze SM a JD dřeva. Překližovačky - jejich opláštění je vyrobeno z tlustších loupaných dýh převážně SM, TP, OS, BŘ nebo BK.

4 Konstrukce laťovky Obr. 1.

5 Rozdělení laťovkového středu
Laťovkové středy nelepené 1. Se středem motouzovým - napříč přes složený střed se vyfrézuje drážka, do které se vtlačí motouz Se středem spojeným tavným vláknem. Laťovkové středy lepené 1. Ze slepených latěk - slepují se k sobě bodově ve vzdálenosti cca 10 cm Blokové středy - deskové řezivo se slepí na sebe a následně se rozřeže na požadovanou tloušťku středu Středy z dýh, tzv. dýhovky - středy se vyrábí rozřezáním bloků slepených dýh.

6 Výhody a použití Přírodní materiál s malým obsahem lepidel.
Lehký, přitom dostatečně pevný materiál. Dá se obrábět běžnými dřevoobráběcími nástroji. Dá se dále olepit okrasnou dýhou. Použití: výroba nábytku, truhlářská výroba, výroba dveřních zárubní, zařizování interiérů. U laťovek se vždy délka měří ve směru vláken středu.

7 Laťovky se vyrábí v trojím provedení:
Třívrstvé Pětivrstvé - dýhované Pětivrstvé - zdvojené Obr. 2.

8 Bio desky Je to materiál vyrobený ze tří vrstev vzájemně překřížených spárovek. Středová vrstva - je vyrobena z latěk mm širokých. Tloušťka středu závisí na požadované tloušťce výsledné desky. Povrchové vrstvy - přířezy jsou mm. široké. Tloušťka se pohybuje od mm.

9 Konstrukce Bio desky Obr. 3.

10 Konstrukce Bio desky Zdroj: foto autora

11 Konstrukce Bio desky Zdroj: foto autora

12 Výhody a použití Velmi vysoká pevnost a tvarová stálost.
Úspora kvalitního materiálu a možnost využití i méně kvalitního materiálu. Možnost profilového frézování. Používají se jako náhrada spárovek. Široké využití pro výrobu nábytku. Při opláštění dřevostaveb a stavebních konstrukcí. Ve stavebnictví jako bednící dílce.

13 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN Obr. 1. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN Obr obr. 3. KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN

14 Otázky k opakování a ověření učiva
1. Do jaké skupiny materiálů patří laťovky a Bio desky? 2. Popiš a schematicky nakresli příčný řez laťovkou. 3. Popiš a schematicky nakresli příčný řez Bio deskou. 4. Popiš rozdělení laťovkových středů. 5. Popiš výhody a použití Bio desek.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google