Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 20 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-20 Téma vzdělávacího materiálu: Speciální aglomerované materiály Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o dalších možnostech využití aglomerovaných materiálů. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Speciální aglomerované materiály
Do této skupiny patří tvarové výlisky z aglomerované hmoty, desky z aglomerované hmoty s minerálními pojivy a dřevoplastické hmoty.

3 Tvarové výlisky z aglomerované hmoty
Vyrábějí se jako dřevotřískové i dřevovláknité. Dřevní hmota se nalije do připravených forem a za současného lisování dostává po vytvrzení nový tvar. Povrch se upravuje dýhami, laminovacími fóliemi případně kovovými fóliemi. Pro nábytek se zhotovují tvarové dílce židlí, tvarové desky stolů, pracovní desky kuchyní aj. Pro stavební účely převážně obkladové dílce, parapetní desky.

4 Tvarové výlisky z aglomerované hmoty
Obr Obr. 2.

5 Cementotřískové desky - CTD
Jako pojivo se používá nejčastěji portlandský cement. Obsahují cca 65 % dřevní hmoty. Jsou velmi odolné proti vlhkosti, napadení plísní nebo houbami. Splňují požadavky na protipožární odolnost. Podle stupně slisování a hustoty se dělí do tří skupin.

6 Cementotřískové desky - CTD
1. Lehké stavební dřevocementové desky Jsou vyrobeny z větších dřevních částic - dřevní vlny. Hmotnost okolo 400 kg/m3, používají se především jako tepelná izolace. Obchodní název např. heraklit. 2. Cementotřískové desky a tvárnice se střední hustotou Hmotnost okolo kg/m3, používají se především jako tzv. ztracené bednění. Obchodní název např. VELOX. 3. Tvrdé cementotřískové desky Hmotnost okolo kg/m3. Používají se jako obkladové dílce u tzv. odvětraných fasád, jako podlahové desky, obklady soklů.

7 Cementotřískové desky - CTD
Obr. 3.

8 Sádrotřískové a sádrovláknité desky
Je to směs ekosádry, dřevní hmoty a vody. Mají velkou hustotu okolo 1000 kg/m3. Jsou poměrně tvrdé a houževnaté s vysokou požární odolností. Používají se jako podlahové dílce, jako tzv. suchá omítka na opláštění dřevostaveb, obklady dřevěných příček. Dají se dále povrchově upravovat např. fóliemi, tapetami.

9 Dřevo plasty Je to směs plastické hmoty a dřevních částic.
Dřevo se přidává v podobě dřevní moučky (jako plnivo), nebo vláken a třísek. Přidáním dřevěných částic se zvýší pevnost a pružnost výsledného materiálu, hlavně ohybová pevnost. Sníží se tepelná roztažnost, reakce na teplo a chlad. Používají se pro výrobu okenních a dveřních rámů, jako obkladové dílce, na venkovní terasy jako podlahy, plotové dílce, v nábytkářství na lisování tvarových lišt, úchytek, zásuvek.

10 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN NESTLE, Hans. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Vyd.1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 607 s. ISBN Obr. 1. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN Obr. 2. KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN Obr. 3. NESTLE, Hans. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Vyd.1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 607 s. ISBN

11 Otázky k opakování a ověření učiva
1. Jakým způsobem vznikají tvarové výlisky z aglomerovaných hmot? 2. Do jakých tří skupin dělíme cementotřískové desky? 3. K jakým účelům se používají sádrotřískové a sádrovláknité desky? 4. Které vlastnosti se podstatně změní přidáním dřevních částic do plastů?


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google