Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva Sada číslo: ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 02 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-02 Téma vzdělávacího materiálu: Plastické hmoty Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o plastických hmotách. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Plastické hmoty Plasty mají v truhlářské praxi široké využití, např. různé druhy kování, spojovací prostředky, povrchová úprava velkoplošných materiálů, aj.

3 Základní složení plastů
Hlavní suroviny pro výrobu plastů: ropa, zemní plyn, uhlí. Skládají se zejména z těchto prvků: uhlík (c), vodík (H), kyslík (O), dusík(N), chlor (Cl), síra (S), křemík (Si). Plasty jsou organické makromolekulární látky vytvořené chemickou reakcí. Základní chemické procesy jsou: polymerace, polykondenzace, polyadice.

4 Druhy plastu podle chování při zahřívání
TERMOPLASTY Působením tepla opakovaně měknou a ochlazením opět tuhnou. Při změkčení mohou získat nový tvar a po ochlazení si tento nový tvar zachovají. Opakovaným zahříváním a ochlazováním nedochází ke změně vlastností plastu. Nesmí ovšem dojít k jejich přehřátí a spálení.

5 Důležité termoplasty Zdroj: Příručka pro truhláře

6 Druhy plastu podle chování při zahřívání
REAKTOPLASTY Působením tepla chemicky vytvrzují a přecházejí nenávratně do netavitelného stavu. Opětovným zahříváním se nedají změkčit. Pokud je vystavíme příliš vysoké teplotě, dojde k jejich trvalému poškození.

7 Důležité reaktoplasty Zdroj: Příručka pro truhláře

8 Chování plastů při zahřívání
Reaktoplasty Zdroj: Příručka pro truhláře Termoplasty Zdroj: Příručka pro truhláře

9 Druhy plastu podle chování při působení vnější síly
ELASTOMERY Působením vnější síly se snadno deformují a po odstranění napětí se zaujmou opět svůj původní tvar. Výhodou je, že si svou elastičnost z větší části zachovávají nezávisle na teplotě. Např. silikonový kaučuk si svou elasticitu zachovává v rozmezí cca. -60 až +250°C. Elastomery patří mezi reaktoplasty (nejsou teplem trvale tvarovatelné).

10 Důležité elastomery Zdroj: Příručka pro truhláře

11 Druhy plastu podle chování při působení vnější síly
PLASTOMERY Působením vnější síly se deformují a zůstávají v deformovaném stavu i po odeznění napětí. Mohou to být reaktoplasty i termoplasty.

12 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 2., přeprac. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN NESTLE, Hans. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Vyd.1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 607 s. ISBN

13 Otázky k zopakování a ověření učiva
1. Popiš chování termoplastů vůči teplu. 2. Popiš chování reaktoplastu vůči teplu. 3. Popiš chování elastomeru při působení vnější síly. 4. Popiš chování plastomeru při působení vnější síly.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google