Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."— Transkript prezentace:

1 Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309, 269 01 Rakovník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1092 Název DUM : VY_42_INOVACE_MAT_01_27 PředmětMATEMATIKA Tematický okruhSLOVNÍ ÚLOHY Klíčová slova:slovní úlohy, statistika Autor RNDr. Milena Knappová Rok vytvoření 2013Ročník učňovské obory, nástavbové studium Anotace: Materiál slouží k opakování učiva i při samostatné přípravě studentů na maturitní zkoušku. Metodický pokyn: Materiál slouží k opakování dané problematiky a k samostatné přípravě k maturitní zkoušce. Cílová skupina: studenti střední školy, 15 a více let.

2 Slovní úlohy (statistika) RNDr. Milena Knappová Slovní úlohy, základy statistiky

3 Obsah: Statistický soubor, jednotka, znak Aritmetický průměr, modus, medián Úloha s užitím aritmetického průměru Průměrná tržba na představení

4 Statistický soubor, jednotka, znak : Statistický soubor: Soubor osob, zvířat, věcí, jevů se společnými vlastnostmi. Statistická jednotka: Prvek statistického souboru, jejich počet udává rozsah souboru. Statistický znak: Na základě tohoto znaku – značíme ho x – zkoumáme statistické jednotky. Statistický znak kvantitativní: Lze ho vyjádřit číselnou hodnotou (výška, hmotnost). Statistický znak kvalitativní: Musí být vyjadřován slovním popisem (barva, pohlaví). Absolutní četnost hodnoty znaku: Udává počet jednotek souboru, kterým přísluší stejná hodnota znaku x. Součet četností všech možných hodnot znaku udává rozsah souboru. Relativní četnost znaku: Podíl absolutní četnosti hodnot znaku a rozsahu souboru. Může být vyjádřena v procentech. Součet všech relativních četností se rovná 1 (nebo 100 %). obsah

5 Aritmetický průměr, modus, medián: Tyto ukazatele charakterizují polohu znaku na číselné ose. Aritmetický průměr: Podíl součtu hodnot znaku zjištěných u všech jednotek souboru a rozsahu souboru. Modus znaku: Je to hodnota, která má v souboru největší četnost. Značí se Mod(x) Medián znaku: Je to prostřední hodnota znaku, jsou-li hodnoty uspořádány podle velikosti. Značí se Med(x). Je-li počet jednotek souboru číslo liché, je medián roven přímo hodnotě střední jednotky. Je-li počet jednotek souboru číslo sudé, je medián průměrem hodnot dvou středních jednotek. obsah

6 Aritmetický průměr, modus, medián: Tabulka ukazuje rozložení známek z matematiky ve třídě 2. N při klasifikaci za 1. pololetí: Určete relativní četnosti žáků s danými známkami v procentech, průměrnou známku ve třídě, modus a medián. Jedná se o jednoduché výpočty s procenty, kdy celkový počet žáků ve třídě je 100%, proto si jen prohlédneme doplněnou tabulku: obsah Závěr: Průměrná známka je 3,08. Mod(x) je 3 nebo 4, není určen jednoznačně. Med(x) je 3. Známky12345 Počet žáků34882 Známky12345 Počet žáků34882 Relativní četnosti12 %16 %32 % 8 %

7 Slovní úloha: Součet dvaceti položek je 6 000 Kč. Po odebrání dvou položek v celkové hodnotě 960 Kč se průměrná hodnota položky změní. Vypočtěte, o kolik korun se změní průměrná hodnota. obsah Průměrnou hodnotu položky vypočítáme tak, že součet 6 000 Kč vydělíme dvaceti: 6 000 : 20 = 300 Kč Pokud odebereme dvě položky v celkové hodnotě 960 Kč, zbyde nám součet osmnácti položek 5 040 Kč. Průměrnou hodnotu položky teď vypočítáme tak, že 5 040 Kč vydělíme osmnácti: 5 040 : 18 = 280 Kč. Závěr: Průměrná hodnota položky klesla o 20 Kč.

8 Použité zdroje: MIKULČÁK, Jiří. Matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy. 4. vyd. Praha: Prometheus, 2007, 206 s. ISBN 978-807-1963-455 Soubor vzorových úloh z didaktických testů z matematiky, CERMAT, 2013 http://www.novamaturita.cz/index.php?id_document=1404036720&at=1 KUBEŠOVÁ, Naděžda a Eva CIBULKOVÁ. Matematika: přehled středoškolského učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 239 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 80-868-7303-X. Materiál je určen pro bezplatné používání při výuce a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google