Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."— Transkript prezentace:

1 Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309, 269 01 Rakovník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1092 Název DUM : VY_42_INOVACE_MAT_01_12 PředmětMATEMATIKA Tematický okruhPLANIMETRIE Klíčová slova:shodné zobrazení, přímá a nepřímá shodnost Autor RNDr. Milena Knappová Rok vytvoření 2013Ročník učňovské obory, nástavbové studium Anotace: Materiál slouží k opakování učiva i při samostatné přípravě studentů na maturitní zkoušku. Metodický pokyn: Materiál slouží k opakování dané problematiky a k samostatné přípravě k maturitní zkoušce. Cílová skupina: studenti střední školy, 15 a více let.

2 Shodná zobrazení v rovině RNDr. Milena Knappová Planimetrie, shodná zobrazení

3 Obsah: Zobrazení v rovině: Shodná zobrazení, přímá a nepřímá shodnost: Vlastnosti shodných zobrazení: Vybraná shodná zobrazení: Konec Pro pokračování zvolte téma.

4 Zobrazení v rovině: obsah Předpis, který každému bodu X roviny přiřazuje právě jeden bod X této roviny. Zápis: Z: X  X Bod X je vzor, bod X je obraz. Pokud X = X, X je samodružný bod. Všechny body obrazu útvaru U značíme U a nazýváme obrazem útvaru U. Pokud U = U, U je samodružný útvar. Identické zobrazení: Každý bod je samodružný. Prosté zobrazení: Dva navzájem různé vzory mají vždy navzájem různé obrazy.

5 Shodná zobrazení, přímá a nepřímá shodnost: obsah Shodné zobrazení: Každý obraz útvaru lze přemístit na původní útvar tak, že se dokonale kryjí. Pokud musíme obraz navíc i převrátit, jedná se o nepřímou shodnost. Pokud pouze přesouváme, tak se jedná o přímou shodnost.

6 Vlastnosti shodných zobrazení: obsah Obrazem polopřímky AB je polopřímka AB. Obrazy opačných polopřímek jsou opačné polopřímky. Obrazem přímky AB je přímka AB. Obrazy rovnoběžných přímek jsou rovnoběžné přímky. Obraz poloroviny pA je polorovina pA. Obrazy opačných polorovin jsou opačné poloroviny. Obrazem úhlu  AVB je úhel  AVB, který má stejnou velikost.

7 Vybraná shodná zobrazení : obsah Osová souměrnost Středová souměrnost Posunutí Otočení

8 Použité materiály: KUBEŠOVÁ, Naděžda a Eva CIBULKOVÁ. Matematika: přehled středoškolského učiva. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 239 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 978-808-6873-053. Materiál je určen pro bezplatné používání při výuce a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Obrazový materiál je vytvořen v programech Cabri II Plus, Inkscape a GIMP.


Stáhnout ppt "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google