Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."— Transkript prezentace:

1 Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309, 269 01 Rakovník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1092 Název DUM : VY_42_INOVACE_MAT_01_07 PředmětMATEMATIKA Tematický okruhPLANIMETRIE Klíčová slova:trojúhelník, podobné a shodné trojúhelníky Autor RNDr. Milena Knappová Rok vytvoření 2013Ročník učňovské obory, nástavbové studium Anotace: Materiál slouží k opakování učiva i při samostatné přípravě studentů na maturitní zkoušku. Metodický pokyn: Materiál slouží k opakování dané problematiky a k samostatné přípravě k maturitní zkoušce. Cílová skupina: studenti střední školy, 15 a více let.

2 Podobnost trojúhelníků, poměry podobnosti RNDr. Milena Knappová Planimetrie, podobnost trojúhelníků

3 Obsah: Podobné trojúhelníky Shodné trojúhelníky, věty o shodnosti trojúhelníků Věty o podobnosti trojúhelníků Konec Pro pokračování zvolte téma.

4 Podobné trojúhelníky: obsah Kladné číslo k se nazve poměr podobnosti a platí-li, že délky stran jednoho trojúhelníku jsou k-násobkem velikostí stran trojúhelníku jiného, jsou si tyto trojúhelníky podobné. k menší než 1 znamená, že podobný trojúhelník je menší. k rovno 1 znamená, že trojúhelníky jsou shodné. k větší než 1 znamená, že podobný trojúhelník je větší.

5 Věty o podobnosti trojúhelníků: obsah Podobnost trojúhelníků lze ověřit pomocí následujících podmínek: uu uu: Trojúhelníky jsou si podobné, pokud se shodují ve dvou úhlech. sus sus: Trojúhelníky jsou si podobné, pokud se shodují v jednom úhlu a v poměru délek stran ležících na jeho ramenech. Ssu Ssu: Trojúhelníky jsou si podobné, pokud se shodují v poměru délek dvou odpovídajících si stran a v úhlu proti větší z nich.

6 Shodné trojúhelníky, věty o shodnosti trojúhelníků : obsah Shodnost trojúhelníků lze ověřit pomocí následujících podmínek: sss sss: Trojúhelníky jsou shodné, pokud se shodují ve všech třech stranách. usu usu: Trojúhelníky jsou shodné, pokud se shodují v jedné straně a v úhlech k ní přilehlých. Ssu Ssu: Trojúhelníky jsou shodné, pokud se shodují ve dvou stranách a v úhlu proti větší z nich. sus sus: Trojúhelníky jsou shodné, pokud se shodují ve dvou stranách a úhlu jimi sevřeném.

7 Použité materiály: KUBEŠOVÁ, Naděžda a Eva CIBULKOVÁ. Matematika: přehled středoškolského učiva. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 239 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 978-808-6873-053. Materiál je určen pro bezplatné používání při výuce a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Obrazový materiál je vytvořen v programech Cabri II Plus, Inkscape a GIMP.


Stáhnout ppt "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google