Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Kontaktní spínací prvky I
OB21-OP-EL-ZEL-JANC-U-1-001

3 Kontaktní spínací prvky
Mezi základní kontaktní spínací prvky můžeme zařadit: Tlačítka Spínače Vypínače Přepínače Relé Stykače

4 Tlačítko Tlačítko je jednoduchý spínač, který slouží k ručnímu ovládání elektrického zařízení. Hmatník tlačítka je obvykle vyroben z tvrdého materiálu (plastu nebo kovu) a tvar je přizpůsoben tak, aby bylo možné tlačítko obsluhovat tlakem prstu nebo ruky. Tlačítko nemá aretaci. Po oddálení prstu nebo ruky se vrací do původní polohy. Tlačítka používaná pro ovládání strojů jsou běžně prosvětlená. Tlačítka používaná v domovní elektroinstalaci pro ovládání osvětlení chodeb a schodišť mají kontrolku, která má usnadnit nalezení tlačítka v tmavém prostoru.

5 Tlačítko Tlačítko má jednu stabilní polohu.
U většiny přístrojů je stabilní poloha rozepnutá. Tlakem ruky se přepne do sepnutého stavu. Po oddálení ruky se vrací do stabilní rozepnuté polohy. Vysílá tedy jen impuls, signál pro sepnutí schodišťového automatu, časového spínače nebo impulsního (paměťového) relé. Výhodné je použití tlačítek pro ovládání osvětlení prostřednictvím impulsních relé.

6 Ukázka různých typů tlačítek
Tlačítko Ukázka různých typů tlačítek

7 Vypínač Vypínač je ručně ovládaný mechanický spínač k zapínání a vypínání elektrického obvodu. Části vypínače, přístupné obsluze, jsou od počátku vyráběny z izolačních materiálů. První vypínače byly z porcelánu. Porcelán byl nahrazen výlisky z bakelitu. Dnešní vypínače jsou z termoplastů, například z polypropylenu a polykarbonátu.

8 Vypínač Díly vypínače: Klapka Rámeček Strojek

9 Složený a rozložený velkoplošný vypínač

10 Vypínač Vypínače pro domovní instalace určené pro montáž pod omítku jsou běžně nabízeny jako sestava tří komponent: strojek, rámeček, klapka. Strojek je skrytá část, která plní vlastní technickou funkci vypínače. Klapka je nejnápadnější část, hmatník, kterého se dotýkáme rukou při obsluze vypínače. Rámeček zakrývá přechod mezi klapkou a stěnou.

11 Vypínač Rámečky mohou být vícenásobné.
Ve společném rámečku může být montováno až pět přístrojů ve svislém nebo vodorovném směru. Rámečky sdružují do jediného celku několik vypínačů se stmívači, zásuvkami všeho druhu a různými ovládacími přístroji. Spínače mají dvě stabilní polohy, do kterých se vypínač stlačením klapky překlápí. Po oddálení ruky zůstane vypínač ve zvolené poloze.

12 Vypínač Spínače rozeznáváme:
Jednopólový spínač - také spínač č.1. Má jeden vstup a jeden výstup. Sériový spínač - také spínač č.5,nebo lustrový spínač. Zdvojený spínač s jedním společným přívodem a dvěma na sobě nezávisle ovládanými vývody. Střídavý spínač - také spínač č.6, nebo schodišťový spínač. Má jeden společný přívod a dva vývody, ke kterým tento společný přívod střídavě připojuje.

13 Vypínač Křížový spínač - také spínač č.7. Má dvě dvojice vstupů/výstupů, které jsou navzájem funkčně rovnocenné. Zařazuje se mezi dvojici střídavých spínačů. Propojuje dva vodiče mezi střídavými spínači souběžně nebo křížem.

14 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

15 Literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Spínač


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google