Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-EL-ZEL-JANC-L-3-022
Tranzistor OB21-OP-EL-ZEL-JANC-L-3-022

3 Tranzistor Tranzistor patří k nejdůležitějším polovodičovým součástkám. Tvoří ho krystal polovodiče s dvěma přechody PN. Střední část krystalu je báze B a přechody PN ji oddělují od oblastí s opačným typem vodivosti, které označujeme jako kolektor C a emitor E. Oblast kolektoru je zpravidla větší než oblast emitoru a přechody jsou v malé vzdálenosti, takže objem báze mezi oběma přechody je velmi malý.

4 Tranzistor a jeho schematická značka

5 Tranzistor Podle druhu vodivosti jednotlivých částí označujeme tranzistory jako typy NPN a PNP. U tranzistoru typu NPN směřuje šipka označující emitor z tranzistoru a u typu PNP má šipka směr opačný. Ke kolektoru, bázi a emitoru jsou připojeny kovové elektrody. Z tranzistoru, který je zabalen do pouzdra, vychází trojice vodičů, pomocí kterých jej zapojujeme do obvodu.

6 Zapojení tranzistoru do obvodu

7 Tranzistor Nejprve sestavíme kolektorový obvod.
Kolektor je připojen ke kladnému pólu zdroje a emitor k pólu zápornému. Kolektorový přechod (mezi bází a kolektorem) je zapojen v závěrném směru a kolektorovým obvodem proto neprochází proud, výchylka miliampérmetru je nulová. Pak zapojení doplníme o obvod báze.

8 Tranzistor Bázi připojíme přes mikroampérmetr a rezistor o velkém odporu ke kladnému pólu druhého zdroje, jeho záporný pól připojíme k emitoru. Poněvadž napětí na přechodu mezi bází a emitorem je orientováno v propustném směru, začne obvodem báze procházet malý proud. V tomto okamžiku však zjistíme, že proud začal procházet i obvodem kolektorovým, ačkoliv napětí na kolektorovém přechodu zůstává orientováno v závěrném směru. Přitom kolektorový proud je mnohokrát větší než proud bázový. Nastal tranzistorový jev.

9 Tranzistor Tranzistorový jev můžeme ve stručnosti charakterizovat takto: Malé napětí vzbuzuje v obvodu báze proud, který je příčinou mnohokrát většího proudu v obvodu kolektorovém. Nastává zesílení proudu. Základním parametrem tranzistoru je proudový zesilovací činitel β.

10 Převodní charakteristika tranzistoru

11 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura J. Kubrycht, R. Musil, L. Voženílek: Elektrotechnika pro 1. ročník učebních oborů elektrotechnických, SNTL Praha 1980 V. Suchánek: Dioda, tranzistor a tyristor názorně, SNTL Praha 1983


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google