Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník:Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva. Sada číslo:ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 07 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-07 Téma vzdělávacího materiálu: Lepidla živočišného původu Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o živočišných lepidlech. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření:15. 4. 2013 Ověření ve výuce:18. 4. 2013

2 Lepidla živočišného původu Základní surovinou jsou živočišné bílkoviny

3 Dělíme je na 3 základní skupiny: Glutinová lepidla - z kosti a kůže jatečních zvířat, ryby. Kaseinová lepidla - z mléka a tvarohu. Albuminová lepidla - z krve jatečních zvířat případně z vajec.

4 Glutinová lepidla Podle zdroje suroviny - kostní klih - kožní klih Dodává se v několika formách - tabulkový - perličkový - mletý, práškový

5 Použití Jako montážní lepidla. K výrobě spárovek a laťovek. Při výrobě hudebních nástrojů. K výrobě tužek, zápalek. Jako podkladové lepidlo při výrobě brusných papírů.

6 Výhody - nevýhody Výhody - velmi příznivá cena, - dobré mechanické vlastnosti, - čistě přírodní produkt, - přenáší zvuk v nezkreslené podobě, - jsou velice pružná. Nevýhody - neodolávají povětrnostním vlivům a vlhkosti, - neodolává plísním, houbám a škůdcům, - nutnost přípravy lepicí směsi, - s lepidlem se pracuje v zahřátém stavu, - omezené zdroje pro výrobu.

7 Příprava glutinových klihů Nabobtnání klihu ve studené vodě - doba bobtnání závisí na výchozí formě. Zahřívání nabotnalého klihu - zahříváme vždy ve dvojité nádobě, - teplota nesmí překročit 55°C, - při vyšších teplotách nenávratně ztrácí lepivost, - zahříváme tak dlouho, až klih z pevného skupenství přejde do kapalného. Pokud klih při práci zchladne, musíme jej opět zahřát na pracovní teplotu. Opakovaným zahříváním při správné teplotě neztrácí lepivost.

8 Kaseinová lepidla Základní surovina- Kasein se získává vysrážením kravského mléka. Dodávají se v prášku nebo v tekutém stavu.

9 Výhody - nevýhody Výhody - příznivá cena - velká pružnost po vytvrzení - jsou vodovzdorná Nevýhody - alkálie přidávané pro zvýšení vodovzdornosti nadměrně otupují nástroje, - dále reagují s tříslovinami ve dřevě a dřevo tmavne, nehodí se pro lepení dřevin s velkým obsahem tříslovin, - omezený zdroj základní suroviny.

10 Použití Jako vodovzdorné montážní lepidlo. Pro lepení venkovních dřevěných konstrukcí. Lepení dřevěných nosníků.

11 Albuminová lepidla Základní surovina se získává z krve jatečních zvířat. V současné dřevařské výrobě se téměř nepoužívají, dříve byla využívána k lepení vodovzdorných překližek. Při lepení zbarvují dřevo do červeno hnědé barvy.

12 Seznam použitých zdrojů KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN 978-80-86817-25-5. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 2., přeprac. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN 80-867-0614-1.

13 Otázky k zopakování a ověření učiva 1. Proveďte rozdělení živočišných lepidel do 3 základních skupin. 2. Popište zdroj základních surovin u těchto skupin. 3. Popište postup přípravy glutinových klihů. 4. Popište výhody a použití kaseinových lepidel.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google