Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály-teorie Sada číslo: ICT-41 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 16 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-41-16 Téma vzdělávacího materiálu: Dřeviny-jedle Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na popis jedle Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřeviny - smrk (Picea abies)
Nejčastěji používaný materiál v dřevozpracujícím průmyslu. (Truhlářská výroba, stavební výroba, výroba obalů, výroba papíru … ) Obr.2 Obr.3 Obr.1 Obr.5 Obr.4 Obr.6

3 Dřeviny - jedle (Abies alba)
Strom vysoký až 65 m, s válcovitým rovným kmenem o průměru až 1 m. Koruna je v mládí kuželovitá, později válcovitá. Kůra je většinou světle šedá, hladká. Jehlice cm dlouhé, ploché, na svrchní straně leskle temně zelené, na rubu s dvěma lesklými proužky. Šišky jsou vzpřímené, cm dlouhé, cm široké, válcovité, nahoře zaoblené. Dozrávají během září a rozpadají se na stromech. Jedle bělokorá má silný kůlový kořen a větvené postranní kořeny, a proto u ní nedochází k vývratům.

4 Dřeviny - jedle bělokorá (Abies alba)
Bezjádrová dřevina s vyzrálým dřevem. Barva je šedobílá až světle hnědošedá, bez lesku, letokruhy zřetelné. Neobsahuje pryskyřici. Suky jsou malé, tmavé až černé. Dřevo je lehké, měkké, snadno se štípe a vytrhávají vlákna. Má malou odolnost proti povětrnostním vlivům ve vodě je vysoce odolné. Dnes se v pilařské výrobě téměř nevyskytuje a bývá zařazena do sortimentu smrk.

5 Dřeviny - jedle (Abies alba)
Obr.7 Obr.8

6 Dřeviny - jedle (Abies alba)
Obr.9 Obr.10

7 Dřeviny-jedle (Abies alba)
Obr.12 Obr.11

8 Jedle - dřevo Obr.13 Obr.14

9 Jedle - dřevo - popis Dřevina Hustota Barva dřeva Vlastnosti Použití
Odolnost Jiné Zkratka kg/m3 při 15% Jedle 470 Bílošedé Měkké až středně tvrdé Truhlářské a st.truhlářské v. Středně odolné Nemá pryskyřici JD Má zralé dřevo Lehké, pružné,málo sesychá Loupané a krájené dýhy Neodolné proti hmyzu Matný lesk Při stárnutí šedne Dobře se suší, snadno se opracovává Stavební dřevo, výroba papíru a houbám Nepříjemná vůně

10 Jedle - kontrolní test Jak se liší habitus jedle rostoucího osaměle a v porostu? Které výrobky se vyrábějí z jedle? V čem je rozdíl mezi smrkovou a jedlovou kůrou? Může pozorovat u jedle jádro? Jaké vlastnosti má smrkové dřevo? Kde můžeme u jedle ve dřevě najít pryskyřici?

11 Jedle - kontrolní test II - popis obrázků

12 Jedle- kontrolní test výsledky
Jak se liší habitus jedle rostoucího osaměle a v porostu? U osaměle rostoucích stromů jsou větve až dolů. Které výrobky se vyrábějí z jedle? Řezivo, stavebně truhlářské výrobky, buničina, papír. V praxi se smrk a jedle nerozlišuje. V čem je rozdíl mezi smrkovou a jedlovou kůrou? Jedlová kůre je šedá až stříbrná, smrková je hnědá. Může pozorovat u jedle jádro? Nemůžeme je to dřevina se zralým dřevem. Jaké vlastnosti má smrkové dřevo? Je pružné, poměrně lehké ve vodě velmi trvanlivé. Kde můžeme u jedle ve dřevě najít pryskyřici? Nikde jedle nemá ve dřevě pryskyřici.

13 Jedle- kontrolní test II – popis obrázků výsledky
Dřevo jedle Příčný řez smrkovou kulatinou Příčný řez jedlovou kulatinou Obr.15 Obr.17 Obr.16 Jedlová kůra Habitus solitérní jedle Jedlová šiška Obr.19 Obr.20 Obr.18

14 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN Obr.14 HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-13, 15-20 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google