Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana Suchá Předmět, ročník: Český jazyk 8. – 9. třída Téma: Poměry mezi větami hlavními Stručný popis: Poměry, spojovací výrazy, ukázky souvětí, cvičení Datum vyhotovení: 12.10. 2011

2 Významové poměry mezi 1. větami hlavními

3 + slučovací A, i, ani, nebo – bez čárky A, i, ani, nebo – bez čárky Také, též, pak, ani – ani, napřed – potom, hned – hned, jednak – jednak Také, též, pak, ani – ani, napřed – potom, hned – hned, jednak – jednak Holčička pádila po svahu dolů a tatínek běžel za ní. Holčička pádila po svahu dolů a tatínek běžel za ní.

4 stupňovací stupňovací Ba, dokonce, ba i, dokonce i, nejen – ale i Ba, dokonce, ba i, dokonce i, nejen – ale i Pracujeme nejen pro sebe, ale máme na mysli i dobro celku. Pracujeme nejen pro sebe, ale máme na mysli i dobro celku.

5 X odporovací X odporovací Ale, však, avšak, nýbrž, jenže, sice – ale Ale, však, avšak, nýbrž, jenže, sice – ale Jeho dílo je již teď bohaté, ale nepovažujeme je za ukončené. Jeho dílo je již teď bohaté, ale nepovažujeme je za ukončené.

6 vylučovací vylučovací Nebo, anebo, buď – nebo, buď – anebo Nebo, anebo, buď – nebo, buď – anebo Buď půjdu dnes odpoledne do kina, nebo se půjdu koupat. Buď půjdu dnes odpoledne do kina, nebo se půjdu koupat.

7 příčinný (důvodový)‏ příčinný (důvodový)‏ Neboť, vždyť, totiž, však také Neboť, vždyť, totiž, však také Zdá se mi příliš veliký, vždyť měří 198 cm. Zdá se mi příliš veliký, vždyť měří 198 cm.

8 důsledkový důsledkový Proto, a proto, a tedy, a tudíž, a tak Proto, a proto, a tedy, a tudíž, a tak Měří 198 cm, a proto se mi zdá veliký. Měří 198 cm, a proto se mi zdá veliký.

9 Urči poměry mezi VH 1.Plán byl nejen splněn, ale dokonce ho i překročili. 1.Plán byl nejen splněn, ale dokonce ho i překročili. 2.Očekávali jsme netrpělivě jeho návrat, ale dosud nepřijel. 2.Očekávali jsme netrpělivě jeho návrat, ale dosud nepřijel. 3.Buď jsem to někde viděl, nebo si to představuji. 3.Buď jsem to někde viděl, nebo si to představuji. 4.Musíš se dobře obléknout, neboť je zima. 4.Musíš se dobře obléknout, neboť je zima. 5.Ulehla, a spát se jí nechtělo. 5.Ulehla, a spát se jí nechtělo. 6. Mrzlo a chumelilo. 6. Mrzlo a chumelilo.

10 Urči poměry mezi VH 1.Lyžování je nejenom zdravý sport, ale má vliv i na naši duševní schopnosti. 1.Lyžování je nejenom zdravý sport, ale má vliv i na naši duševní schopnosti. 2.Nemohl jsem odejít, déšť byl na spadnutí. 2.Nemohl jsem odejít, déšť byl na spadnutí. 3.Děj filmu se nám nelíbil, a tak jsme šli raději domů. 3.Děj filmu se nám nelíbil, a tak jsme šli raději domů. 4. Pracujeme usilovně, ale na zábavu nezapomínáme. 4. Pracujeme usilovně, ale na zábavu nezapomínáme. 5.Buď pojedu na výlet, nebo k babičce. 5.Buď pojedu na výlet, nebo k babičce. 6.Červnem končí jaro a začíná léto. 6.Červnem končí jaro a začíná léto.


Stáhnout ppt "Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana."

Podobné prezentace


Reklamy Google