Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Definice sítě LAN Ročník:4. Datum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Definice sítě LAN Ročník:4. Datum."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Definice sítě LAN Ročník:4. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.1.02.ELE Anotace: Definice sítí LAN, složení sítě a historie sítí LAN včetně historie zpracování dat. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Definice LAN Sítěmi LAN označujeme všechny malé sítě. Nejčastěji si je vytváří sami uživatelé na své vlastní náklady. Definujeme je jako sítě uvnitř místností, budov nebo malých areálů ať již se jedná o soukromý či veřejný sektor, ve firmách nebo v domácnostech. Fenoménem dnešní doby je možnost připojení se v každé lepší restauraci či kavárně. Běžnou možností je připojit se v ubytovacích zařízeních. A to vše na náklady provozovatele.

3 Určení sítí LAN Slouží ke snadnému sdílení prostředků, jež jsou v síti LAN dostupné. Nejvyšší podíl při komunikaci v LAN má obvykle sdílení diskového prostoru. Dále LAN umožňuje např. využití tiskáren, které jsou připojeny k jiným počítačům nebo vystupují v síti samostatně. Nejdůležitější je ale sdílení připojení k internetu a dalších k němu návazných služeb WWW, E-mail, Peer-to-peer sítě apod.

4 Složení sítě LAN Síť se skládá ze dvou typů prvků:  aktivních  pasivních Aktivní prvky se aktivně podílejí na komunikaci. Patří mezi ně například switch, router, síťová karta apod. Pasivní prvky se na komunikaci podílejí pouze pasivně (tzn. že nevyžadují napájení) – propojovací kabel (strukturovaná kabeláž, optické vlákno, koaxiální kabel), konektory, u sítí Token Ring také pasivní hub.

5 Historie sítí LAN Zpracování dat bylo do konce 60. let soustředěno do centralizovaných počítačových systémů. Počítač se skládal z: centrální jednotky operační paměti externích zařízení, např. čtečky děrných štítků Zpracování dat probíhalo po dávkách ( Batch Processing - dávkové zpracování) podle schématu žádost ------ zpracování ------- výstup

6 Historie - zpracování dat v LAN Dávka dat ke zpracování určená například balíkem seřazených děrných štítků se vstupními daty; byla omezená velikostí operační paměti tehdejších počítačů. S pokračujícím technickým pokrokem došlo v 80. letech ke zvýšení výkonnosti a miniaturizaci procesorů. Dále pak byly vyvíjeny víceprocesorové systémy. Kooperace malého množství procesorů je výhodná.

7 Historie - zpracování dat v LAN Avšak při zvětšování množství procesorů spolupracujících nad společnou operační pamětí je zvětšování rozsahu propojovací sítě a koordinačních činností tak progresivní, že očekávaného zvýšení výkonosti již nelze dosáhnout. Víceprocesorový systém je také náchylnější na poruchy. Mnohoprocesorové systémy našly uplatnění při realizaci speciálních algoritmů, ale ne v univerzálních počítačích.

8 Historie - zpracování dat v LAN Při koncepci výkonných centrálních počítačů se muselo u počítače střídat více uživatelů, kteří se tak dělili o drahý strojový čas střediskového počítače. Další pokles ceny hardware vedl k vývoji distribuovaných počítačových systémů založených na osobních počítačích spojených do sítě.

9 Výhody sítí LAN Výhodou sítě je možnost sdílení databáze i periferních zařízení více uživateli. Výměna dat v síti je podstatně efektivnější než výměna nosičů dat. Dále pak drahá periferní zařízení, jako jsou výkonné tiskárny, plottery (grafická zařízení) nebo skenery, mohou být lépe využita.

10 Výhody sítí LAN Nakonec pak může být síť využita také k distribuci elektronické pošty přijaté jedním účastníkem. Můžeme tedy charakterizovat zpracování dat v síti LAN jako kooperativní a interaktivní.

11 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4. HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Definice sítě LAN Ročník:4. Datum."

Podobné prezentace


Reklamy Google