Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Standardy datových sítí Ročník:4. Datum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Standardy datových sítí Ročník:4. Datum."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Standardy datových sítí Ročník:4. Datum vytvoření:srpen 2013 Název:VY_32_INOVACE_14.1.01.ELE Anotace: Rozdělení datových sítí, internet, některé standarty v datových sítích. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Základní pojmy Datové sítě jsou dynamicky se rozvíjející oblastí telekomunikační techniky a informačních technologií. Integrace nových služeb s sebou přináší značný nárůst složitosti takovýchto systémů. Datové sítě jsou zařízení pro přenos dat mezi vysílači a přijímači umožňující podstatně širší rozsah přenosu dat, než jaký umožňuje přenos mezi jedním vysílačem a jedním přijímačem.

3 Rozdělení datových sítí 1.PAN (Personal Area Network) Jsou osobní počítačové sítě tvořené komunikujícími zařízeními jako např. mobilní telefon nebo laptop, které jsou v blízkosti jedné osoby. Dosah osobní sítě je většinou jen několik metrů. Používá se ke komunikaci mezi jednotlivými zařízeními nebo k připojení k okolním sítím nebo k Internetu.

4 Rozdělení datových sítí 2. LAN ( Local Area Network) Jsou lokální datové sítě pokrývající malý prostor od kanceláře do maximální velikosti komplexu budov. Slouží k levnému sdílení prostředků jako diskové paměti, tiskáren či k připojení k internetu. Tyto sítě jsou obvykle uživateli zřizovány na vlastní náklady. Charakterizuje je levná vysoká přenosová rychlost.

5 Rozdělení datových sítí 3. MAN ( Metropolitan Area Network) Jsou rozsáhlejší datové sítě umožňující komunikaci mezi továrnami jedné firmy nebo v rámci jedné městské konglomerace. Technicky vzato se jedná o několik menších podsítí sloučených do jedné velké sítě. K propojení se již využívá vysokorychlostního optického kabelu.

6 Rozdělení datových sítí 4. WAN ( Wide Area Network) Je počítačová síť obvykle pokrývající rozsáhlá geografická území. Mnoho WAN je budována pro jednotlivé společnosti a jsou soukromé. Jiné budují poskytovatelé připojení do Internetu. Sítě WAN mohou být budovány na pronajatých linkách (leased lines). Tyto linky bývají velmi drahé. Častěji se sítě WAN budují na metodách přepojování okruhů (circuit switching) nebo přepojování paketů (packet switching).

7 Internet Můžeme konstatovat, že nejdůležitějším komunikačním prvkem dnešní doby je bezpochyby internet. Internet se skládá z velkého počtu rozdílných datových sítí, jež jsou spojeny do jedné datové soustavy. Z technického hlediska je na několik páteřních sítí připojeno mnoho národních sítí a na ně pak tisíce lokálních sítí (LAN) a miliony počítačů (Hosts).

8 Další pojmy Vlastnictví sítě - privátní - veřejné - virtuální Určení sítě - páteřní - přístupová

9 Další pojmy Medium (přenosové prostředí) - metalické - optické - bezdrátové (satelitní síť, mobilní telefonní síť, Wi-Fi) Architektura (složení sítě) Zde je posun od centralizované architektury (základem je centrální PC) k otevřeně distribuovanému systému (několik vzájemně spolupracujících systémů)

10 Důvod standardu datových sítí Stejně jako v jiných oblastech lidské činnosti bylo nutno technicky upravit a definovat normy sloužící ke správné činnosti systémů. Tak jako vznikla tabulka jednotek SI, bylo nutno přesně definovat technické normy pro oblast techniky spojení. Výsledkem je stav, kdy technik kdekoliv na světě při splnění definovaných postupů a při použití zařízení splňujících dané předpisy a normy, je schopen zaručit kvalitní a spolehlivé spojení v komunikačních a datových sítích.

11 Vznik standardu v datových sítích V roce 1980 byla představena první komerční verze Ethernetu (připojení pomocí kroucené dvoulinky) určená k propojení počítačů v kancelářských aplikacích. Tato varianta označovaná Ethernet I. byla v roce 1982 standardizována sdružením evropských výrobců počítačů ECMA (European Computer Manufacturers Association), ale od roku 1985 se již nepoužívá.

12 Vznik standardu v datových sítích IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) - Institut pro elektrotechnické a elektronické inženýrství je mezinárodní nezisková profesní organizace usilující o vzestup technologie související s elektrotechnikou ve 175 zemích. Sídlí v New Jersey v USA.

13 Příklady standardu v datových sítích V roce 1983 byla poněkud upravená verze Ethernetu normalizována institutem IEEE. Později byla převzata také Mezinárodní organizací pro normalizaci jako ISO 8802-3. IEEE 802.1 - celková definice standartů IEEE 802.2 LLC - logické řízení propojení IEEE 802.7 - širokopásmové sítě IEEE 802.8 - optická vlákna IEEE 802.9 – integrace přenosu hlasu a videa IEEE 802.10 - bezpečnost LAN

14 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4 HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Standardy datových sítí Ročník:4. Datum."

Podobné prezentace


Reklamy Google