Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace ve vzdělávání– vzdělávání pro inovace Rudolf Haňka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace ve vzdělávání– vzdělávání pro inovace Rudolf Haňka."— Transkript prezentace:

1 Inovace ve vzdělávání– vzdělávání pro inovace Rudolf Haňka

2 © Prof. R. Hanka 2010 2 Evropské změny za minulých 10- 20 let Vysokoškolské vzdělávání – základ národní strategie pro konkurenceschopnost Vysoké školy Jednou z hnacích síl ekonomiky nezbytné k získávání nových poznatků výzkumem a bádáním základ celoživotního vzdělávání Aktivity vysokých škol (poháněné ochranou vlastních zájmů) se musí sladit se zájmy společnosti.

3 © Prof. R. Hanka 2010 3 Univerzita 21. století Pro znalostní ekonomiku univerzita musí Učit další generaci Pomocí nejmodernějších laboratoří a vzdělávacích procesů Tak aby byla připravena k řešení současných i budoucích problémů (nukleární odpad, nové zdroje energie, kmenové buňky, GM potraviny…..) Samostatně pracovat, vyhledávat informace, hodnotit jejich důležitost Dělat výzkum Základní výzkum poháněný zvídavostí Výzkum s dopadem na sociální a průmyslové otázky Komercializovat Nové výrobky a procesy Vědecká řešení sociálních problémů Připravovat studenty pro život..

4 © Prof. R. Hanka 2010 4 Ukončené vzdělání mladých lidí Zdroj : OECD Country Note 2009

5 © Prof. R. Hanka 2010 5 Ukončené vzdělání mladých lidí Zdroj : OECD Country Note 2009 Magistři PhD

6 © Prof. R. Hanka 2010 6 Nevyjasněná pozice bakalářů Nedostatečná orientace bakalářských programů na zaměstnatelnost absolventů Bakaláři nejsou často firmami považováni za vysokoškoláky (‚ Bakalářský studijní program je zaměřen zejména na přípravu ke studiu v navazujícím magisterském programu...‘ UK website ) Situace, s kterou jak se zdá si nikdo neví rady.

7 © Prof. R. Hanka 2010 7 Umocňováno neochotou změnit koncept středního vzdělání Bakalářům úspěšně konkurují absolventi středního odborného vzdělání Výsledek trapná nejistota co vlastně je ukončené vysokoškolské vzdělání a co přestavuje postgraduální studium Bachelor of what and Master of whom? MG Ash, “The Bologna Process and the Shaping of Future Knowledge Societies”, 2005.

8 © Prof. R. Hanka 2010 8 4 – 6 let vysokoškolské studium Jedno či dvou roční postgraduální specializace 5 -6 let Magistr (MUDr, MVDr) Ukončené vysokoškolské studium financované státem 2 roky magistr 87% ! Navazující magistr 3 -4 roky bakalář 2 roky navazující magistr Ing., PhDr, JUDr,…. 300% nárůst studentů do VŠ. 87% Boloňský proces (inovace ve vzdělávání) 3 roky bakalář

9 © Prof. R. Hanka 2010 9 Vysoké školy se musí změnit Inovace vysokoškolského vzdělávání V tom jak aplikovaly Boloňský proces V modelu financování Ve vnitřní samosprávě a ve vztahu ke společnosti Ve svém vztahu k aplikovanému výzkumu, inovacím a spolupráci s aplikovanou sférou.

10 © Prof. R. Hanka 2010 10 Co vlastně jsou inovace? “Nové objevy, produkty, obchodní procesy a organické změny které vytvářejí bohatství a sociální hodnoty” Penicilin, laser, nanotubes,......... “Nové myšlení které vytváří hodnoty” Mc Donnalds, Amazon.com........ Globální ekonomie vede k novým modelům inovace

11 © Prof. R. Hanka 2010 11 Inovace jsou klíčem k udržení konkurenceschopnosti Univerzity se musí přizpůsobit a chápat důležitost inovací stejně jako si jsou vědomy důležitosti znalostí.

12 © Prof. R. Hanka 2010 12 Dopad inovací Zvýšit produktivitu a růst ekonomiky Připravit se na konkurenci se zeměmi s nízkou cenou práce K tomu je zapotřebí Posílit naší vědeckou a technologickou základnu Vytvořit podněty pro transfer technologií z univerzit do aplikované sféry.

13 © Prof. R. Hanka 2010 13 Výzkum může být současně aplikovaný, praktický i základní Prakticky zaměřený výzkum zvyšuje exitující vědomosti a vytváří podmínky pro zlepšení technologií Může povznést stávající technologie na vyšší úroveň Ale také zlepšuje naše chápání základních jevů © Prof R Hanka Pure Basic Research Use- Inspired Research Pure Applied Research Ne Ano Ano Ne Pátrání po základním porozumění ? Quadrant Model of Scientific Research Důraz na využití? Donald Stokes, Pasteur’s Quadrant, 1997

14 © Prof. R. Hanka 2010 14 Bez vhodných podnětů to nejde Podněty pro univerzitní vedení Spolupráce s aplikovanou sférou se pro VŠ musí stát strategickým zdrojem doplňujícím veřejné financování Podněty pro aplikovanou sféru Daňové a jiné úlevy Přístup ke špičkovému pracovišti se širokým zázemím Podněty pro akademiky Risk akademiků musí být rozpoznán a ohodnocen Ochota akademiků patentovat záleží na výnosu Vyšší licenční poplatky pro akademiky jsou základem úspěchu komercializace akademického výzkumu.

15 © Prof. R. Hanka 2010 15 Nutné podmínky Musí se vytvořit inovační prostředí Jasno komu patří duševní vlastnictví Státu, univerzitě, objevitelům, sponzorům výzkumu? Nepoužívat licenční poplatky pro všeobecné potřeby univerzity Snižuje to odměnu a tím i podněty pro objevitele Má to negativní dopad na práci oddělení TT.

16 © Prof. R. Hanka 2010 16 Cambridge základní fakta a rozdělení TT příjmů Nové vynálezy116 Patentové přihlášky83 Nové licence80 Současné licence459 Nové firmy5 Podíly ve firmách68 Prodej podílů (miliony £)1,7 Příjmy z licencí (miliony £) 8,7 £ 8,5 M po odečtení nákladů £ 6,76 M £ 1,46 M 2007 / 2008

17 © Prof. R. Hanka 2010 17 Nové budovy financované průmyslem, jednotlivci, charitami

18 © Prof. R. Hanka 2010 18 Nejde jen o to jak zvýšit přesun komerčních nápadů z univerzit do aplikační sféry Jde o to jak zvýšit zájem firem o výzkum a výuku založené na univerzitách!

19 © Prof. R. Hanka 2010 19 Děkuji za pozornost! rh10@cam.ac.uk


Stáhnout ppt "Inovace ve vzdělávání– vzdělávání pro inovace Rudolf Haňka."

Podobné prezentace


Reklamy Google