Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provoz nouzového osvětlení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provoz nouzového osvětlení"— Transkript prezentace:

1 Provoz nouzového osvětlení
JAK NA TO! Provoz nouzového osvětlení

2 Krátká teorie – vysvětlení pojmů
Existují 2 základní druhy nouzového osvětlení: Únikové osvětlení – stanoveno pro bezpečný únik, slouží k evakuaci osob = požárně bezpečnostní zařízení. Za požárně bezpečnostní zařízení se nouzová světla považují pokud jsou zahrnuty v závaznému stanovisku ke stavbě (např. uveden v požárně bezpečnostním řešení, projektové dokumentaci ke stavbě, event. je v této dokumentaci uveden odkaz na ČSN 1838 – nouzové osvětlení apod.) Náhradní osvětlení - osvětlení určené k použití při selhání napájení normálního osvětlení. Účel je velmi podobný jako u nouzového únikového osvětlení, ale není zahrnuto v dokumentaci stavby, proto není považováno za požárně bezpečnostní zařízení dle zákona o požární ochraně.

3 Druhy nouzového osvětlení

4 Proč kontrolovat nouzové únikové osvětlení
Nouzové únikové osvětlení je bezpečnostním prvkem při evakuaci osob. Z požárního hlediska je považováno za požárně bezpečnostní zařízení požární ochrany dle § 2 odst. 4 písm. d) vyhlášky 246/2001 Sb. Poznámka: všechny níže uvedené činnosti se vztahují na každé nouzové osvětlení. Rozdíl je pouze v tom, že pokud se jedná o únikové (tedy požárně bezpečnostní zařízení) budou všechny činnosti a kontroly ověřovat hasiči při kontrolách. Také v případě požáru bude nutné prokázat provozuschopnost a další související záležitosti. Kontroly náhradního osvětlení by hasiči neměli kontrolovat. Z praktického hlediska jde však o zařízení, které pomáhá a slouží k ochraně osob při výpadku el. proudu, proto doporučujeme kontrolovat jeho funkčnost. I když se níže budeme zabývat pouze únikovým osvětlením, je vhodné tyto povinnosti aplikovat také u náhradního osvětlení v přiměřené formě.

5 Druhy svítidel dle zdroje napájení
Rozlišujeme 2 základní druhy svítidel a to podle zdroje nouzového napájení. Svítidla s akumulátory Svítidla napájená z centrálního zdroje

6 Svítidla s akumulátory
Kabely vedoucí ke svítidlu zajišťují trvalé dobíjení akumulátorů. V případě výpadku dodávky elektrické energie, případně při přerušení kabelu, se svítidlo rozsvítí na svůj vlastní zdroj. Výhody: není pravděpodobné, že se poškodí nebo vybijí baterie všech svítidel najednou; instalace vedení k těmto svítidlům je levnější; v případě povodní nebo požáru zůstávají nouzová svítidla po vypnutí napájení nízkým napětím v provozu na vlastní zdroj. Nevýhody: nutnost výměny baterií ve svítidlech; kontrola stavu jednotlivých baterií a svítidel je pracná. Je možno použít svítidla s centrálním testem, to však nároky na kabeláž zvyšuje. Vysoké jsou i nároky na vyhodnocovací jednotku centrálního testu.

7 Životnost bateriových nouzových světel
V nouzových svítidlech se nejčastěji používají akumulátory NiMh nebo NiCd. Na každém z nich najdete výrobní štítek s datem výroby. Maximální životnost pak mají 4 roky, avšak po třech letech je doporučujeme vyměnit za nové. Obecně se uvádí doba svícení po dva roky. Praxe je taková, že se akumulátory vyměňují po třech letech provozu.

8 Svítidla napájená z centrálního zdroje
Kabely zajišťují přenos nouzové energie do svítidla. Kabelové trasy i kabely jsou tedy požárně bezpečnostním zařízením a je nutno je udělat jako systém se zachováním funkčnosti při požáru, protože při poškození kabelu by nouzové osvětlení zhaslo. Centrální zdroj musí být umístěn spolu s příslušným rozváděčem nouzového osvětlení v samostatném požárním úseku, většinou v samostatné rozvodně vyhrazené pouze pro požárně bezpečnostní zařízení. Výhody: snadná kontrola stavu centrální baterie; není nutná výměna baterií ve svítidlech. Nevýhody: při poruše centrální baterie (záložního zdroje) nefunguje žádné nouzové svítidlo; při použití malého bezpečného napětí je nutno na větší vzdálenost použít vodiče s velkými průřezy; při použití nízkého napětí je nutno nouzové osvětlení při některých situacích vypnout (povodně, požár apod.) z důvodu ochrany před úrazem elektrickým proudem.

9 Provoz nouzového únikového osvětlení
K zajištění funkce nouzového únikového osvětlení je vyžadováno jeho zkoušení a udržování podle EN a v případě instalovaného automatického testu v areálu podle EN

10 Odpovědnosti - obecně Za pravidelnou údržbu a zkoušky provozuschopnosti zodpovídá provozovatel / majitel prostor, kde jsou nouzová osvětlení instalována, popřípadě může určit kompetentní osobu, aby na údržbu systému nouzového osvětlení dohlížela.

11 Druhy kontrol nouzového únikového osvětlení
Denní – denní kontrola dle ČSN EN 50172 Měsíční - měsíční kontrola funkčnosti dle ČSN EN 50172 Roční kontrola provozuschopnosti dle vyhlášky o požární prevenci 246/2001 Sb.

12 Kdo může provádět denní a měsíční kontrolu
Provozovatel určí/písemně pověří osobu odpovědnou za provoz a kontrolu denních a měsíčních kontrol funkčnosti nouzového únikového osvětlení. Osoba provádějící měsíční kontroly musí být způsobilá dle vyhlášky 50/1978 Sb. a to min. §5.

13 Rozsah kontroly nouzového osvětlení
Denní kontrola Denně musí být kontrolovány ukazatele činnosti centrálního napájení, zda řádně fungují. To znamená vizuální kontrolu indikátoru, aby se zjistilo, zda je systém v řádném stavu, nevyžaduje se zkouška (test) funkce.

14 Rozsah kontroly nouzového osvětlení
Měsíční kontrola Rozsvítit v nouzovém provozu každé svítidlo a každou značku východu s vnitřním osvětlením z jejich baterie s tím, že se simuluje výpadek normálního osvětlení po dobu dostatečnou ke zjištění, zda každý zdroj svítí. Během uvedené doby musí být u všech svítidel a značek zkontrolováno, zda tam jsou, zda jsou čistá a zda řádně fungují. Na závěr zkoušky by mělo být znovu zapnuto napájení normálního osvětlení a měly by být zkontrolovány veškeré indikační signálky nebo indikační přístroje, zda ukazují, že normální napájení bylo znovu obnoveno. U centrálních bateriových systémů se kromě toho musí zkontrolovat správná činnost monitorovacího systému.

15 Deník nouzového osvětlení
Pro měsíční a denní kontroly se musí vést „Provozní deník nouzového osvětlení“. Vedení provozního deníku spadá do činností provozovatele a ten je zodpovědný jak za jeho zhotovení, tak i vedení. Do provozního deníku se musí zaznamenat výsledky všech zkoušek. Do provozního deníku musí být zaznamenány alespoň tyto údaje: Datum uvedení do provozu včetně všech dokladů týkajících se jeho změna a úprav Datum každé pravidelné prohlídky a zkoušky (testu) Datum a stručný popis každé provedené údržby (servisního úkonu), prohlídky a zkoušky (testu) Data a stručné popisy každé závady a její nápravy Datum a stručný popis každé úpravy instalace nouzového osvětlení Pokud je použit jakýkoliv automatický zkušební přístroj, musí být popsány jeho hlavní charakteristiky a způsob jeho činnosti.

16 Vzor Deníku nouzového osvětlení – měsíční kontrola

17 Evidence nouzového osvětlení
POZOR!!! Každý záznam o kontrole nouzového osvětlení musí mít jasně identifikovaná jednotlivá svítidla. Tzn. nestačí uvést 20ks – provozuschopné, ale musí být uveden druh světla, umístění, výrobní číslo event. evidenční číslo, datum instalace, úpravy instalace. Takový seznam může být přílohou zprávy nebo Deníku nouzového osvětlení. Vzor: Seznam nouzových svítidel Dále se ke svítidlům uchovávají doklady týkajících se jeho změna a úprav. Výrobní/ evidenční číslo Umístění Datum instalace, úpravy instalace:

18 Rozsah kontroly nouzového osvětlení
Roční kontrola provozuschopnosti Jestliže jsou použita automatická zkušební zařízení, musí být zaznamenány výsledky zkoušek pro plnou jmenovitou dobu provozu. Pro veškeré ostatní systémy zkoušek musí být provedena kontrola v rozsahu měsíčních zkoušek a tyto doplňující zkoušky: Každé svítidlo a každá značka s vnitřním osvětlením musí být zkoušená, jak je uvedeno v měsíční zkoušce, ale po celou jmenovitou dobu provozu, a to v souladu s informací výrobce. Musí se zkontrolovat, zda nabíjecí zařízení řádně funguje. O roční kontrole musí být vystaven protokol s náležitostmi dle §7 odst. 8 vyhlášky 246/2001 Sb.

19 Kdo může provádět roční kontrolu provozuschopnosti
Na základě rozsudku Nejvyššího soudu pod č.j. 21 Cdo 1502/2016 – 138 ze dne vydalo GŘ HZS „Pravidla kontroly provozuschopnosti požárně bezpečnostních zařízení“ s platností od Podle těchto pravidel mohou kontroly PBZ, tedy i nouzového osvětlení provádět osoby, které jsou držiteli osvědčení odborně způsobilé osoby nebo technika požární ochrany podle § 11 odst. 1 a 2 zák. č. 133/1985 Sb. Tyto osoby nemají většinou vzdělání elektro, takže v praxi provádí roční kontrolu provozuschopnosti provádí revizní technik elektro s kvalifikací OZO nebo technik požární ochrany. Pokud tuto nemá revizní technik elektro kvalifikaci PO provádí kontrolu obě osoby společně – tedy revizní technik elektro + OZO nebo technik požární ochrany.

20 Legislativa ČSN EN 1838 Světlo a osvětlení – Nouzové osvětlení
ČSN ISO 3864 Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky ČSN EN Systémy nouzového únikového osvětlení ČSN EN Svítidla – Zvláštní požadavky - Svítidla pro nouzové osvětlení ČSN Požární bezpečnost staveb – Nevýrobní objekty ČSN Požární bezpečnost staveb – Výrobní objekty ČSN Požární bezpečnost staveb - Shromažďovací prostory (SP) ČSN Požární bezpečnost staveb – Budovy pro bydlení a ubytování ČSN Požární bezpečnost staveb – Budovy zdravotnických zařízení a sociální péče ČSN Požární bezpečnost staveb – Objekty pro zemědělskou výrobu ČSN Požární bezpečnost staveb – Objekty spojů a poštovních provozů ČSN Požární bezpečnost staveb – Sklady MV 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci)

21


Stáhnout ppt "Provoz nouzového osvětlení"

Podobné prezentace


Reklamy Google