Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stříbro – rozhodujme společně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stříbro – rozhodujme společně"— Transkript prezentace:

1 Stříbro – rozhodujme společně

2 Program setkání Co je participativní rozpočet?
Harmonogram realizace PR ve městě Stříbře Pravidla PR ve Stříbře Formulář pro zpracování projektového záměru Předkládání a hodnocení projektových záměrů

3 Participativní rozpočet
PR je procesem přímé demokracie, v rámci kterého obyvatelé diskutují a rozhodují o využití části rozpočtu obce. PR je také nástrojem pro zapojení veřejnosti do diskuse o prioritách a potřebách obce V ČR je využíván PR v bezmála 30 městech (mimo jiné např. Žďár nad Sázavou, Semily, Litoměřice, či Rumburk). V Plzeňském kraji je Stříbro prvním městem, které tuto metodu využívá.

4 Participativní rozpočet ve Stříbře
Pro realizaci participativního rozpočtu ve Stříbře byla zastupitelstvem alokována částka ,-Kč. Tato částka bude rozdělena na občany předložené návrhy v tématech: Obnova veřejných prostranství a kulturního dědictví Podpora volnočasových, kulturních, sportovních a společenských aktivit Prezentace města Stříbra Všechny informace o participativním rozpočtu jsou umístěny na webových stránkách města Stříbra:

5 Participativní rozpočet ve Stříbře – harmonogram
1. 3. – (Termín předkládání projektových záměrů) – (Hodnocení realizovatelnosti předložených návrhů) (Výstava předložených projektových záměrů) (Veřejná prezentace předložených projektových záměrů) 1. 6. – (Veřejné hlasování) (Vyhlášení výsledků hlasování) – / (Realizace vybraných projektových záměrů)

6 Participativní rozpočet – pravidla pro předložení záměru
Předkládané záměry mohou být investičního i neinvestičního charakteru. Tematicky musí být zaměřeny na: Obnova veřejných prostranství a kulturního dědictví Podpora volnočasových, kulturních, sportovních a společenských aktivit Prezentace města Stříbra Záměr musí být realizován na území města Stříbra (vyjma bodu 3) a musí být v souladu s: Územním plánem města ( mesta-stribra/) Záměr může předložit právnická osoba či fyzická osoba starší 15 let s trvalým bydlištěm ve městě Stříbře.

7 Participativní rozpočet – pravidla pro předložení záměru
Předkladatel záměru musí  předložit seznam alespoň 10 podporovatelů s trvalým bydlištěm ve městě Stříbře. Podporovatelé mohou podpořit i více než jeden záměr. Stejně tak i předkladatelé mohou předložit více záměrů a nebo být v jiném záměru podporovatelem. Projektový záměr se předkládá na formuláři, který je k dispozici na webových stránkách města. Není stanovený žádný finanční limit pro předkládané záměry. Pokud bude částka záměru překračovat alokovanou sumu, musí předkladatel zajistit dofinancování záměru z jiných zdrojů. Projektový záměr musí mít přínos pro město a jeho obyvatele – uvést ve formuláři.

8 Participativní rozpočet – formulář
Název projektu Celkové náklady projektu – zde je nutné uvést i další případné zdroje, pokud bude projekt překračovat alokovanou částku ,-Kč. K vícezdrojovému financování je na vyzvání hodnotící komise nutné doložit platný příslib kofinancování. Pokud ho zatím nemá, tak je možné vyplnit čestné prohlášení, že kofinancování bude zajištěno. Popis projektu – zde je nutné uvést co nejpřesnější popis záměru, konkrétní aktivity a také způsob jejich realizace. Místo realizace projektu – musí to být území města či jeho místních částí (Butov, Jezerce, Lhota u Stříbra, Milíkov, Otročín, Těchlovice). Veřejný přínos projektu – co projekt obyvatelům města přinese, čím jim bude užitečný. Doba realizace projektu – mezní termín realizace projektu je Ve výjimečném případě

9 Participativní rozpočet - formulář
Podrobný rozpočet projektu – je nutné uvést všechny náklady, které v souvislosti s realizací záměru vzniknou (včetně projektové dokumentace, pokud je nutná). Je důležité, aby byl rozpočet realistický. Pokud zástupce příslušného odboru města či pracovní skupina k participativnímu rozpočtu usoudí, že záměr nelze za uvedený rozpočet realizovat, bude předkladatel vyzván k doplnění. Pokud tak neučiní, tak bude záměr z hlasování vyřazen. Identifikace předkladatele – v případě fyzických osob mladších 18 let je nutné uvést i jméno osoby spolupracující na projektu, která bude starší 18 let. Seznam podporovatelů – min. 10 podporovatelů s trvalým bydlištěm ve Stříbře. Při kontrole budou někteří z podporovatelů osloveni aby potvrdili, že projekt podporují. Přílohy – je možné doložit fotodokumentaci k záměru.

10 Inspirace z jiných měst
Rekonstrukce dětských hřišť Informační tabule či naučné stezky Odpadkové koše pro prázdné spreje Psí hřiště v parku Veřejné stoly s lavičkami Fitness prvky pro dospělé Letní kino v areálu školy

11 Participativní rozpočet – předkládání a hodnocení záměrů
Záměr je možné předložit elektronicky na  ovou Dále je možné návrh předložit v papírové podobě na podatelnu v budově městského úřadu Masarykovo náměstí č. p. 63 (radnice). Hodnocení realizovatelnosti projektových záměrů proběhne do 15 pracovních dní od ukončení přijmu projektových záměrů. Následně bude zveřejněn zápis o kontrole, kde budou případné požadavky na doplnění záměrů. Do týdne od zveřejnění bude možné záměry doplnit dle požadavků z hodnocení. Hlasování proběhne za využití aplikace, která umožňuje ověřování hlasů prostřednictvím SMS. Každý hlasující bude mít dva či více hlasů (dle počtu projektových záměrů).

12 Participativní rozpočet – předkládání a hodnocení záměrů
Hlasovat budou moci občané žijící ve Stříbře starší 15 let. Projektové záměry budou zveřejněny na webových stránkách města a zde bude také probíhat hlasování. Budou vytvořena i kontaktní hlasovací místa pro lidi, kteří nemají přístup na internet. Realizovány budou ty projekty, které získají v hlasování největší počet hlasů a to až do vyčerpání alokované částky. Realizaci vítězných projektových záměrů provede město Stříbro popř. sám předkladatel, pokud to povaha projektu bude vyžadovat.

13 Děkuji za pozornost Lenka Albertová ( ,


Stáhnout ppt "Stříbro – rozhodujme společně"

Podobné prezentace


Reklamy Google