Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka,"— Transkript prezentace:

1 Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka, 15.11.2018
Aktuality z evropské legislativy Mgr. Bc. David Póč, Těžební unie Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka,

2 Implementace Extractive Waste Directive 2006/21/EC
V termínu 09/2018 se v Bruselu uskutečnil důležitý workshop organizovaný Evropskou komisí, DG Environment (Ředitelství pro životní prostředí), který je zaměřen na problematiku implementace čl. 5 směrnice Extractive Waste Directive 2006/21/EC (Směrnice o těžebních odpadech, v ČR implementována zákonem č. 157/2009 Sb., zákon o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů) Otázka zavedení tzv. extractive waste management plan (EWMP) - v zákoně č. 157/2009, odst. 3 tzv. plán pro nakládání s těžebním odpadem, kdy členské státy mají zajistit (formou zákonné úpravy), že provozovatelé v rámci výše uvedeného plánu zajistí efektivní nakládání s tzv. odpadem z těžby s ohledem především na tzv. udržitelný rozvoj Pro wokshop a rozhodování EK byla zpracována rozsáhlá studie – tzv. background paper „Development of a guidance document on best practices in the Extractive Waste Management Plans“ – zpracováno Eco Efficiency Consulting and Engineering Ltd. ve spolupráci s WEFalck, Pöyry Finland Oy, Botond Kertész & CRS Ingenería K tomuto dokumentu zpracovala rozsáhlé připomínky evropská asociace těžebního průmyslu Euromines (Komise pro životní prostředí), jejíž je Těžební unie členem. Hlavními závěry jsou: Klíčovým bodem je zpracování novely ke směrnici způsobem respektujícím, že s „odpady z těžby“ v daném provozu má být nakládáno dle daných přírodních podmínek, metod použitých při těžbě, a dle provozních možností (včetně fáze ukončení těžby) Pro každý případ by měl plán obsahovat vzájemně provázané varianty respektující výše uvedené a neměl by být vytvořen pouze soubor de facto fixních postupů pro všechny provozy. Studií navrhovaný přístup plošně pojatých nastavení a implementace „obecných“ plánů tedy není pro těžební průmysl myslitelný.

3 Směrnice o karcinogenech a mutagenech – DEE
Implementace novely směrnice o karcinogenech a mutagenech (Directive 2004/37/EC - carcinogens or mutagens at work, CMD), kdy otevřenou otázkou zůstává zařazení tzv. zplodin z dieselových motorů DEE (Diesel Engine Exhaust). V první polovině října 2018 projednával tuto otázku výbor COREPER a rovněž tripartita, kdy cílem bylo projednat a rovněž hlasovat o možnosti zařazení DEE do druhého balíku látek uváděných v přílohách směrnice. Hlavními body diskuse byly následující: Míra vystavení pracovníků vlivu zplodin z dieselových motorů – Příloha I. Stanovení maximálního limitu vystavení (Occupational Exposure Limit – OEL) na 0,05 mg/m3 – Příloha III. Pro stanovené průmyslové sektory tranzitní období alespoň 2 roky po skončení „standardní doby transpozice“ – jedná se právě i o podzemní těžbu či ražbu v rámci stavebních prací – Příloha III.

4 Směrnice o karcinogenech a mutagenech – DEE (2)
Ve vazbě na konzultace v rámci evropské asociace těžebního průmyslu Euromines je stanovisko těžebního průmyslu, že je nutné tranzitní dobu prodloužit ne na 2, ale na 6 let a to z následujících důvodů: Aktuálně neexistuje objektivní měřící technika pro kupříkladu podzemní těžbu, která by takto nízké limity byla schopna zaznamenat Nejsou dostupné příslušné stroje a zařízení, které by mohli splnit navržené požadavky Ve střednědobém horizontu si nelze představit nahrazení dieselových strojů elektrickými zařízeními, které by mohly v podmínkách podzemní těžby vykonávat stejnou práci, resp. měly podobné výkonové parametry Výsledek jednání COREPERu je nakonec prodloužení tranzitní doby o 5 let pro podzemní těžbu a to po skončení výše uvedené standardní tranzitní doby 2 let. Tento výsledek (2+5) potvrdilo i jednání tripartity.

5 Implementace rámcové směrnice o vodách
Evropská komise, DG Environment (Ředitelství pro životní prostředí) na svých webových stránkách vytvořila pro všechny zájemce o podporu implementace Směrnice 2000/60/EC of the European Parliament and of the Council establishing a framework for the Community action in the field of water policy, tzv. rámcové směrnice o vodách, sekci s návody jako pro orgány státní správy, tak pro další stakeholdery jako jsou nestátní neziskové organizace či provozovatelé. Jedná se o velmi ucelený soubor podkladů, který mohou využít nejen zájemci o tzv. vodní hospodářství. Cílem je dále sjednotit výklad v jednotlivých členských státech, resp. podpořit transparentnost v rámci správních procesů. Odkaz:

6 Děkuji za pozornost! Těžební unie Slavíčkova 827/1a Brno 656 13
Česká republika


Stáhnout ppt "Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka,"

Podobné prezentace


Reklamy Google