Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy krasobruslení a rychlobruslení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy krasobruslení a rychlobruslení"— Transkript prezentace:

1 Základy krasobruslení a rychlobruslení
Kurz bruslení Základy krasobruslení a rychlobruslení

2 Krasobruslařské organizace
Vrcholným orgánem světového krasobruslení je od roku Mezinárodní bruslařská unie (International Skating Union - ISU), která řídí současně sekce krasobruslení, rychlobruslení a short tracku. Do její pravomoci spadají všechny významné mezinárodní závody a mezinárodní krasobruslařský styk. Vrcholným orgánem českého krasobruslení je Český krasobruslařský svaz (ČKS), organizovaný v ISU, ČOV, ČSTV a dalších státních, tělovýchovných a společenských orgánech.

3 Krasobruslařské disciplíny
Mezinárodní krasobruslení zahrnuje čtyři soutěžní disciplíny: jednotlivce (muže a ženy) sportovní dvojice tance na ledě skupiny synchronizovaného bruslení Soutěže mužů a žen (chlapců a dívek) probíhají ve všech věkových kategoriích odděleně. U párových disciplín musí být sportovní dvojice či taneční pár vždy složen jen z muže a ženy. Skupinu synchronizovaného bruslení mohou tvořit muži i ženy v libovolném poměru, avšak při dodržení předepsaného počtu závodníků ve skupině.

4 SYSTÉM SOUTĚŽÍ Krasobruslařské soutěže jsou rozděleny na:
mezinárodní, mistrovské, přeborové, pohárové a jim podobné. Každá taková soutěž musí probíhat podle závazného soutěžního řádu a speciálních pravidel pro krasobruslení vydaných Mezinárodní krasobruslařskou unií, případně speciálních pravidel pro tance na ledě, speciálních pravidel pro skupiny synchronizovaného bruslení či pravidel krasobruslení platných pro Českou republiku. Organizace soutěží musí být v souladu s příslušnými organizačními směrnicemi. Rozdělování do jednotlivých soutěžních kategorií je určeno věkovou hranicí závodníků. Pravidla platná pro ČR zařazují závodníky do 7 věkových kategorií - mladší nováčci, nováčci, žactvo nejmladší, žactvo mladší, žactvo, junioři a senioři. Podle jednotlivých disciplín a věkových kategorií se dále určují soutěžní programy, jejich náplň a délka trvání.

5 VÝZBROJ A VÝSTROJ Správný výběr krasobruslařských bot je velmi důležitým momentem, při němž je nutno brát v úvahu jejich přesné využití. Výběr vhodných bot je rozdílný pro rekreační, závodní či vrcholové bruslení. Boty by měly pevně sedět zvláště v patě a kotnících, prsty mohou být poněkud volnější. Nedoporučuje se do boty používat příliš silnou ponožku, neboť tak bruslař ztrácí v noze potřebný cit. Začátečníkům jsou boty nižší třídy dodávané již s připevněnými bruslemi. Pro pokročilé závodníky a vrcholové bruslaře jsou boty dodávány zvlášť a následný výběr vyhovující brusle je zcela individuální a závislý na potřebách samotného bruslaře.

6 Tréninkové oblečení Vhodné tréninkové oblečení si vybírá každý bruslař individuálně s ohledem na klimatické podmínky prostředí a potřebnou pohodlnost během tréninku. Pro nejmenší děti začínající se základním bruslařským výcvikem, který je doprovázen častými pády na led, je vhodné oblečení z nepromokavého materiálu a současně udržující teplo, například šusťákové soupravy nebo kombinézy. Během tréninku jsou důležitou součástí oblečení rukavice, které částečně zabraňují odření rukou při pádu na led. Závodní oblečení

7 Volná noha v přednožení pokrčmo - čáp
Volnou nohu držíme v přednožení pokrčmo u stojné nohy (u kotníku, lýtka nebo kolena). Cvik provádíme na propnuté i mírně pokrčené stojné noze zpevněné v kotníku, paže držíme v upažení, hlavu vzpřímenou, stlačujeme ramena.

8 Jízda ve váze vpřed (holubička)
Jízdu ve váze můžeme zařadit do metodické řady výcviku jako rozšiřující cvičení bruslařské rovnováhy. Pro efektní provedení tohoto prvku je nutný dobrý pohybový rozsah, zejména rozsah kyčelního kloubu, rovnováha na bruslích a skluz. Pro nácvik jízdy ve váze vpřed začínáme z jízdy v postoji na jedné noze, přičemž volnou nohu držíme v zanožení nad stopou nohy jedoucí. Zpevníme zádové svalstvo a postupně zvyšujeme zanožení volné nohy, která je propnutá a vytočená ven v kyčelním, kolenním i hlezenním kloubu. Trup předkláníme do vodorovné polohy, hlavu zakláníme. Zanožování i předklon provádíme plynule a v napětí, a tím zamezíme narušení rovnováhy. Při jízdě ve váze protlačujeme lýtko jedoucí nohy vzad a propínáme koleno. Těžiště těla spočívá na střední části jedoucí brusle. Paže držíme ve stejnoměrném upažení, později můžeme držení paží obměňovat. Zpočátku můžeme tento cvik nacvičovat s dopomocí tyče nebo druhé osoby, a tím zabráníme pádům přes zoubek vpřed. Cvičení provádíme střídavě na obě nohy. Postupně můžeme po zvládnutí běžné jízdy po obloucích zpestřit cvičení provedením váhy při jízdě po oblouku na vnitřní nebo vnější hraně.

9 Vozíček Vozíček patří k obtížnějším způsobům jízdy ve dřepu za současného přednožení volné nohy a vyžaduje již určitou bruslařskou obratnost a rovnováhu. Ze sníženého postoje v dřepu za jízdy vpřed s váhou těla na přední části bruslí vysuneme jednu nohu do přednožení se špičkou vytočenou ven těsně nad ledem. S vysouváním nohy současně vyvažujeme rovnováhu mírným předklonem trupu a předpažením obou paží. Paže i ramena držíme ve stejné výši. Chceme-li udržet přímou jízdu vpřed, musíme jet na obou hranách brusle.

10 Pirueta na obou nohách - nácvik z místa
Ze základního postoje přejdeme do mírného podřepu s přenesením váhy těla na levou nohu, pravou vysuneme do unožení vzad a postavíme na vnitřní hranu brusle. Současně s napnutými pažemi ve výšce ramen přetočíme ramena vpravo vzad. Energickým švihem paží vlevo a odrazem pravou nohou po vnitřní hraně s přitlačením na zadní část brusle získáme rotaci. Vnitřním obloučkem špičkou vpřed dovnitř přitáhneme pravou nohu těsně před levou, přeneseme váhu těla stejnoměrně na obě nohy a bruslemi opisujeme malé kroužky. Rotaci zrychlíme stažením paží k ose otáčení, trup i hlavu držíme vzpřímeně. Rychlým upažením zastavíme otáčení.

11 DRUHY KRASOBRUSLAŘSKÝCH SKOKŮ

12 Rychlobruslení Rychlobruslení je zimní individuální olympijský sport, ve kterém se závodí v bruslení na čas. Rychlobruslení se koná na oválných ledových drahách dlouhých 400 metrů s poloměrem zatáčky 25 metrů, v kategorii short track pak na dráze dlouhé 111,12 metrů s poloměrem zatáček 8 metrů. Rychlobruslení se dělí do tří základních kategorií: speed skating, short track a in-line a je sdružené v Mezinárodní bruslařské unii (ISU). Nejúspěšnější českou rychlobruslařkou je Martina Sáblíková.

13 Speed skating Oválná dráha je dlouhá 400 metrů s poloměrem zatáčky 25 metrů. Závodí se ve dvojicích, ale rozhodující je dosažený čas. Dráhy pro jednotlivé závodníky jsou široké 4 metry a po každém kole si rychlobruslaři dráhy vymění. Nože na bruslích jsou v této disciplíně upevněny pouze pod špičkou, patu mají volnou. Závodní disciplíny: víceboj muži (500 m, 1500 m, 5000 m, 10 000 m) víceboj ženy (500 m, 1500 m, 3000 m, 5000 m) sprint 2x500 m sprint 1000 m

14 Short track Rychlobruslení na krátké dráze bylo zařazeno poprvé mezi olympijské sporty v roce v Calgary, o čtyři roky později v Albertville to již byla plnohodnotná sportovní disciplína. V České republice se rozvíjí od roku Závodí se na běžných zimních stadionech, kdy se na ploše 30 x 60 metrů vyznačí ovál dlouhý 111,12 metrů s poloměrem zatáček 8 metrů. Brusle jsou na nohou umístěny mírně vlevo, závodníci dosahují rychlostí až cca 40 km/h. Závodní disciplíny: 500 m 1000 m 1500 m 3000 m štafety

15 In-line Jedná se o bruslení na kolečkových bruslích (inline rychlobruslení), které patří mezi kolečkové sporty. Tato kategorie spadá pod Mezinárodní federace kolečkových sportů (FIRS), která patří mezi neolympijské federace uznané MOV. Závody se pořádají na oválech 166 až 250 m dlouhých, nebo na silničních okruzích. Závodní disciplíny: od 200 m až po maraton štafety bodovací a vyřazovací závody

16 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Základy krasobruslení a rychlobruslení"

Podobné prezentace


Reklamy Google