Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Ing. David Šamánek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Ing. David Šamánek."— Transkript prezentace:

1 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Ing. David Šamánek

2 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Ministerstvo kultury je podle § 8 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev, ústředním orgánem státní správy ve věcech „kulturně výchovné činnosti, umění, kulturních památek …“, na základě tohoto zákona se podílí i na finanční podpoře v rámci Programu mobility pro všechny. Ministerstvo kultury administruje program č Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálních kulturních zařízení, církví a náboženských společností (dále jen Program podpora materiálně technické základny), v rámci tohoto programu zajišťuje financování Národního rozvojového programu mobility pro všechny na období 2016 – 2025 a to v souladu s usnesením vlády č. 568 ze dne 14. července 2014.

3 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Program podpora materiálně technické základny je zřízen v souladu s: vyhláškou MF č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, Pokynem ministerstva financí č. R1 – 2010, zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, zákonem č.183/2006 Sb., stavební zákon, zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek (dále jen zákon o veřejných zakázkách), a to vše ve znění pozdějších předpisů.

4 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Program 134D22 podpora materiálně technické základny je rozdělen na podprogramy: 134D221 Podpora reprodukce majetku regionálních kulturních zařízení, církví a náboženských společností a 134D222 Program mobility pro všechny.

5 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Jedním z cílů programu je zajištění státní podpory investičních a neinvestičních záměrů při odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení, tj. v budovách muzeí, galerií, divadel, kin, kulturních domů, knihoven a podobných zařízení náležících do komplexních řetězců bezbariérových tras v obcích a městech. Parametr „pořízení bezbariérového přístupu“, který je stanovený v programu vychází ze základních obecných požadavků k dosažení daného cíle. Ministerstvo kultury zahrnulo v rámci svých limitů ve svém rozpočtu na léta 2016–2025 a střednědobý výhled finanční prostředky na zajištění úkolů Vládního plánu ve výši 10 mil. Kč ročně.

6 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Podprogram 134D222 - Program mobility pro všechny Hlavním cílem podprogramu je zajištění volného pohybu pro všechny skupiny obyvatelstva v budovách kulturních zařízení, tj. v budovách muzeí, galerií, divadel, kin, kulturních domů, knihoven a podobných zařízení. Příjemcem dotace z podprogramu může být: město obec kraj popřípadě organizace jimi zřizované jejíž záměry bezbariérových tras v podobě projektů byly schváleny Řídícím výborem Národního rozvojového programu mobility pro všechny. Z podprogramu nelze poskytovat finanční prostředky pro soukromé a církevní subjekty.

7 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Ze státního rozpočtu lze zpravidla hradit finanční potřeby spojené s realizací akce vedoucí k dosažení daného cíle akce. Ze státního rozpočtu v rámci realizace akce nelze hradit mzdové náklady, provozní náklady na energie a správní poplatky. Podprogram je určen na podporu akcí zaměřených na: odstraňování bariér při vstupu do budov a výstupu z budov odstraňování bariér uvnitř budov bezbariérové úpravy WC a sociálních zařízení ve veřejných prostorách v kulturních zařízeních pořizování a aplikaci zdvižných a transportních technologií a systémů.

8 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Postup předkládání žádostí o dotaci: Veškeré informace k dotačnímu programu jsou dostupné na stránkách Ministerstva kultury: Podpora kultury-Dotační okruhy-Programy ve správě OIVZ Účastník programu se řídí také Příkazem ředitele odboru investic a veřejných zakázek č.1/2017 (dále jen pokyn).

9 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury K přijetí žádosti o registraci akce předloží statutární zástupce žádost o poskytnutí dotace, zpracovanou na formuláři „Žádost o dotaci“, včetně příloh, kterými jsou: investiční záměr zpracovaný podle vzoru, který je součástí pokynu; formulář „Dokumentace akce“, který si účastník programu vygeneruje a vytiskne ve webovém rozhraní systému EDS/SMVS  ( projektová dokumentace (zpracovaná v souladu s vyhláškou č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb); oceněný soupis prací a dodávek (rozpočet akce);

10 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury doklady požadované podle stavebního zákona; doklad o schválení bezbariérové trasy města či obce Řídícím výborem Národního rozvojového programu mobility pro všechny; usnesení z jednání zastupitelstva města či obce – souhlas s podáním žádosti o dotaci;

11 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Dotace je poskytována jako systémová dotace až do výše 70 % skutečně vynaložených nákladů akce v daném roce. Výdaje na zhotovení investičního záměru nelze hradit z prostředků státního rozpočtu, mohou být hrazeny pouze z vlastních zdrojů účastníka programu. Náklady na zhotovení projektové dokumentace a na provádění inženýrských činností souvisejících s akcí nejsou uznatelnými náklady akce. Uznatelné náklady jsou ty, které vznikají nejdříve v den následující po podání žádosti a souvisí výhradně s realizací akce – odstranění bariér. Dolní limit dotace je ,- Kč.

12 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Správce programu na základě řádně podané žádosti o dotaci provede Registraci akce a vydá Rozhodnutí o poskytnutí dotace (dále jen RoPD), ve které stanoví: technickoekonomické, časové a finanční parametry akce, výši a formu účasti státního rozpočtu na financování přípravy a realizaci akce, podmínky pro přípravu a zadání realizace akce a podmínky čerpání státního rozpočtu. RoPD musí být vydáno před prvním financováním akce.

13 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu musí každý rok požádat o aktualizaci RoPD s využitím příslušných formulářů. Při výběru dodavatelů pro přípravu a realizaci akce postupuje účastník programu podle zákona o veřejných zakázkách, zejména § 6, ve kterém je vymezena zadavateli povinnost dodržovat zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace, dále podle pokynu a podmínek RoPD. Účastník programu je povinen u veřejných zakázek, jejichž předpokládaná hodnota podle zákona o veřejných zakázkách odpovídá finančním limitům stanoveným pro veřejné zakázky malého rozsahu, volit způsob zadání formou otevřené výzvy, nestanoví-li správce programu v podmínkách RoPD jinak.

14 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu je povinen u podlimitních a nadlimitních veřejných zakázek předkládat před zahájením zadávacího řízení správci programu ke schválení zadávací dokumentaci veřejné zakázky včetně návrhu smlouvy. Účastník programu je povinen informovat správce programu nejméně 5 pracovních dnů předem o termínu jednání, při kterém dojde k otevírání nabídek a 5 pracovních dnů předem o termínu jednání, při kterém dojde k posouzení kvalifikace, k posouzení nabídek nebo k hodnocení nabídek.

15 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu je povinen předkládat správci programu kopie všech smluv, dodatků smluv a objednávek, včetně dokumentů, ze kterých bude vyplývat průběh zadávacího řízení včetně výběru dodavatele. Účastník programu, může stanovit jako kontaktní osobu pouze takovou, která prokáže předchozí zkušenosti s administrací akcí financovaných nebo spolufinancovaných z dotace ze státního rozpočtu nebo fondů EU.

16 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu je povinen zajistit kvalifikovaný dozor pro realizaci stavební akce. Účastník programu je povinen pět pracovních dnů předem oznámit datum předání a převzetí staveniště a datum konání kontrolních dnů stavby a pravidelně zasílat zápisy ze všech kontrolních dnů stavby (stačí em). Účastník programu může u majetku, který byl předmětem dotace ze státního rozpočtu pozbýt nebo jinak omezit vlastnické právo po dobu pěti let od ukončení realizace pouze s předchozím písemným souhlasem správce programu.

17 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu čerpá dotaci formou žádosti o výplatu dotace, doložené kopiemi faktur. Podklady musí být opatřeny podpisem odpovědných osob jak účastníka programu, tak všech dalších zúčastněných stran. Faktury, které mají být proplaceny před koncem kalendářního roku, je třeba doručit správci programu do 10. prosince tohoto roku.

18 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Finanční prostředky jsou poukazovány na bankovní účet účastníka programu, a to: obcím a městům prostřednictvím účtu příslušného krajského úřadu na základě předložené smlouvy o zřízení bankovního účtu krajského úřadu (dle § 19 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ve znění pozdějších předpisů. Účastník programu nesmí zhotovitelům a dodavatelům poskytovat zálohy z dotačních finančních prostředků.

19 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu předkládá správci programu, vždy do 10. ledna přehled o skutečném čerpání a použití finančních prostředků a to na příslušných formulářích (v pokynu). Pokud účastník programu zjistí, že není schopen zabezpečit realizaci akce v souladu s technickými parametry a závaznými ukazateli akce stanovenými v RoPD, neprodleně informuje správce programu a předloží žádost o změnu RoPD zpracovanou na příslušném formuláři.

20 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Žádost o změnu závazných ukazatelů (navýšení dotace, změna termínů, apod.) musí být doručena správci programu nejpozději 14 kalendářních dní před vypršením termínu ukončení realizace akce.

21 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu zajistí u akcí charakteru staveb podléhajících kolaudačnímu souhlasu včasné vydání tohoto rozhodnutí. Pokud nebude účastník programu schopen včasné vydání tohoto souhlasu zajistit, požádá o změnu termínu realizace akce. Účastník programu je povinen podat všechny žádosti o výplatu dotace nejpozději 2 měsíce před termínem „Předložení dokumentace k závěrečnému vyhodnocení akce“. Žádosti podané po tomto termínu může Správce programu zamítnout.

22 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Účastník programu zpracuje dokumentaci závěrečného vyhodnocení akce a předloží ji správci programu v termínu stanoveném v RoPD a s využitím příslušných formulářů. Termínem předložení dokumentace k závěrečnému vyhodnocení akce se rozumí datum jejího doručení na podatelnu MK. Účastník programu má povinnost zajistit uložení veškerých dokladů souvisejících s vypracováním závěrečného vyhodnocení  po dobu 10 let.

23 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Akce, které již proběhly v období : Čelákovice, mobilita – kulturní dům, odstranění bariér identifikační č. EDS: 134D účastník programu: Město Čelákovice náklady skutečnost: ,00 Kč přidělená investiční dotace: ,00 Kč vlastní zdroje: ,00 Kč

24 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury

25 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Horní Slavkov, mobilita – kulturní středisko, odstranění bariér identifikační č. EDS: 134D účastník programu: Město Horní Slavkov náklady skutečnost: 2 048 790,00 Kč přidělená investiční dotace: 1  ,00 Kč vlastní zdroje: ,00 Kč

26 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Domažlice, mobilita – kulturní středisko, zpřístupnění prostor, výtah identifikační č.: 134D účastník programu: Město Domažlice náklady skutečnost: 4 301 825,00 Kč přidělená investiční dotace: 2  ,00 Kč vlastní zdroje:   ,00 Kč

27 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Násedlovice, mobilita – zpřístupnění obecní knihovny a galerie, výtah identifikační č.: 134D účastník programu: Obec Násedlovice náklady skutečnost: 2  ,00 Kč přidělená investiční dotace: 1  ,00 Kč vlastní zdroje:   ,00 Kč

28 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Stráž pod Ralskem, mobilita – muzeum, odstranění bariér, zdvihací plošina identifikační č.: 134D účastník programu: Město Stráž pod Ralskem náklady skutečnost: 1  ,00 Kč přidělená investiční dotace: 1  ,00 Kč vlastní zdroje: ,00 Kč

29 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury

30 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Akce, probíhající: Hrádek nad Nisou, mobilita - Kulturní dům, odstranění bariér Identifikační číslo: 134D Účastník programu: Město Hrádek nad Nisou Celkové náklady:   ,- Kč Dotace MK: 4  ,- Kč Vlastní zdroje: 2 708 630,- Kč Hlavní vstup do kulturního domu je po schodišti a je nepřístupný pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, v celém objektu chybí bezbariérové WC. Je navržena přístavba k objektu, která bude bezbariérová, k přístavbě bude vybudován bezbariérový přístup s možností parkování pro imobilní osoby. Stávající prostory kulturního domu budou upraveny tak, aby byl umožněn pohyb osob s omezenou schopností pohybu nebo orientace, bude vybudováno bezbariérové WC.

31 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Město Příbram - Knihovna Jana Drdy - odstranění bariér Identifikační číslo: 134D Účastník programu: Město Příbram  Celkové náklady: 5 091 025,00 Kč Dotace MK: 2  ,00 Kč Vlastní zdroje: 2 365 756,00 Kč Objekt Knihovny Jana Drdy, který je čtyřpodlažní a část je využívána jako knihovna a centrum kulturního využití, je vzhledem k přístupu pouze schodištěm nepřístupný pro imobilní občany. PD řeší vybudování výtahu a bezbariérového WC. Součástí realizace jsou i úpravy nesouvisející s odstraněním bariér, tyto úpravy budou hrazeny z vlastních zdrojů žadatele a jsou uvedeny jako neuznatelné náklady.

32 Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Město Žamberk - Městské muzeum - zřízení bezbariérového WC Identifikační číslo: 134D Účastník programu: Město Žamberk Celkové náklady: 199 486,17 Kč Dotace MK:  675,00 Kč Vlastní zdroje:  811,17 Kč V celém objekt Městského muzea v Žamberku, které se nachází v centru města a leží na schválené bezbariérové trase, chybí bezbariérové WC. Stávající WC bude upraveno tak, aby splňovalo podmínky bezbariérového WC.

33 Děkuji za pozornost Ing. David Šamánek


Stáhnout ppt "Poskytování dotací na odstraňování bariér v budovách kulturních zařízení z rozpočtu Ministerstva kultury Ing. David Šamánek."

Podobné prezentace


Reklamy Google