Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dlouhodobý majetek x drobný majetek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dlouhodobý majetek x drobný majetek"— Transkript prezentace:

1 Dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek Dlouhodobý finanční majetek (aktiva)

2 Dlouhodobý majetek x drobný majetek
Dlouhodobý majetek - Významná položka aktiv účetní jednotky. Dlouhodobostí se rozumí doba využitelnosti delší než 12 měsíců, a proto je tento majetek považován za stálé (fixní) aktivum. Výdaj na pořízení se promítá do nákladů až prostřednictvím odpisů (DHM a DNM) nebo až prodejem (Finanční majetek). Drobný majetek Výdaj na jeho pořízení účtujeme rovnou do nákladů. Majetek sice může být s dobou použitelnosti delší než 12 měsíců, ale jeho cena je nižší než účetní jednotkou stanovena výše ocenění pro dlouhodobý majetek nebo může být i vyšší, avšak se spotřebuje do jednoho roku.

3 B. Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) se člení na:
Dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek Dlouhodobý finanční majetek

4

5 V Česku pojetí oprávek:
Sloupec Brutto – pořizovací cena – historická cena Sloupec Korekce – oprávky – načítané odpisy Sloupec Netto – zůstatková cen - Potenciál aktiv se časem vyčerpává – původní pořizovací cena se sníží o tzv. oprávky – zůstatková cena Rozvaha „drží historické ceny“ - brutto, které opravuje tzv. o „korekce“ na netto hodnotu. Odpisy jsou ztrátou potenciálu aktiva za 1 rok. Součet všech odpisů = oprávky/kumulované odpisy = Korekce PC – oprávky = ZC Jak se odepisují pozemky?

6 B I. Dlouhodobý nehmotný majetek
Pořizovací cena nad Kč a doba použitelnosti víc než 1 rok. Dnes mají velký význam!!! Je to nepeněžní aktivum bez fyzické podstaty: Nehmotné výsledky výzkumu Ocenitelná práva - SW - Ostatní: Patent, know-how, ochranná známka, autorská práva, povolení k lovu ryb…. musí být možno je oddělit od účetní jednotky a případně prodat, převést, licencovat, pronajmout nebo směnit České standardy takovou podmínku nedefinují

7 B II. Dlouhodobý hmotný majetek
Pořizovací cena nad Kč a doba použitelnosti víc než 1 rok: Pozemky, Stavby, Hmotné movité věci a soubory movitých věcí (stroje, zařízení,…) Pěstitelské celky trvalých porostu, Zvířata, …..

8 Pokračování rozvahy (2)

9 III. Dlouhodobý finanční majetek/ finanční investice – neodepisujeme
Tyto investice vydělávají samy, bez jakékoliv aktivity. Majetkové podíly/účasti v jiných osobách Poskytnuté zápůjčky a úvěry (Délka půjčky musí být delší než jeden rok) – vynášejí úroky Ostatní Cenné papíry: Akcie, dluhopisy (vynášejí podíly na zisku, úroky) Ostatní DFM: termínované vklady s výpovědní lhůtou delší než 1 rok. Oceňují se pořizovací cenou a na konci roku lze udělat korekci/přecenit na reálnou hodnotu (např. u akcií podle tržní hodnoty na akciovém trhu) – nejsou to odpisy, ale přecenění na tržní hodnotu

10 Dlouhodobý finanční majetek a jeho účtování – cenné papíry a podíly
Nákup DFM finančního majetku se účtuje se na stranu MD účtu DFM v pořizovací ceně. 221 Peníze DFM Prodej DFM účtujeme ve dvou krocích: jako tržba z prodeje DFM a vyřazení DFM do nákladů 221 Peníze Tržby z prodeje cenných papírů a podílů DFM Náklady na prodané cenné papíry a podíly Jednotlivé účetní skupiny 06 061 Podíly v ovládaných a řízených osobách Účetní jednotka musí být většinovým společníkem, podílet se na základním kapitálu jiné společnosti alespoň z 40% a mít většinu hlasovacích práv. 062 Podíly v účetních jednotkách pod podstatným vlivem Účetní jednotka se podílí na základním kapitálu jiné společnosti z 20 až 40 % a nemá rozhodující vliv na řízení dané společnosti, má pouze podstatný vliv. 063 Ostatní (realizovatelné) cenné papíry a podíly Účetní jednotka má méně než 20% podíl na základním kapitálu jiné společnosti a má pouze menšinový vliv na řízení společnosti. Současně se na tento účet účtují i jiné cenné papíry, které nejsou určeny k obchodování.

11 Dlouhodobý majetek (DM) je investicí do budoucna
Podnik koupí komplex stavebních buněk za 10 mil a začne pronajímat 10 let (omezená životnost buněk) ročně za 1,5 mil. Jaké jsou příjmy a výdaje a dále jaké jsou náklady a výnosy? Výdaje v 1. roce 10 mil. A pak už žádné nejsou, příjmy jsou každý rok 1,5 mil. Výnosy jsou každý rok 1,5 mil. Abychom je dosáhli, musíme sami uplatnit náklady z pořízeného majetku - odpis (10 mil./10 let = 1 mil.). Hospodářský výsledek bude 0,5 mil. Náklady mají název ODPISY (na počátku je významný výdaj, který je investicí do budoucna a náklad se v každém roce stanoví jako část tohoto výdaje, která se váže k výnosům v daném roce).

12 Odpisy ODIPY nevyjadřují opotřebení majetku
ODPISY znamenají časové rozlišení výdaje na pořízení DM – je to problematika přiřazování výnosů a nákladů Příklad: Podnik koupí licenci za 0,5 mil. na patent opravňující po 5 let vyrábět patentované výrobky (licence je nehmotný DM). Nelze hovořit o opotřebení. Smyslem odpisů je rozložit počáteční výdaj 0,5 mil. do 5 let (do nákladů), proti výnosům z prodejů výrobků vyrobených podle patentu.

13 Opotřebení je průvodním jevem odpisů, nikoli jejich příčinou
Opotřebení je průvodním jevem odpisů, nikoli jejich příčinou. Neodepisuje se proto, že majetek je opotřebováván, ale protože rozpouštíme PC postupně do nákladů, pokud možno proti výnosům, které přináší. Nejlépe tomu odpovídají výkonové odpisy. Zůstatková cena majetku udává, jaký potenciál aktiva ještě zbývá k využití, NE jak je majetek opotřebený.

14 Odpisy a Cash flow Odpis je náklad a není výdaj. K úbytku peněz došlo na počátku a pak už žádné výdaje nejsou. Počáteční výdaj je rozpočten do nákladů na léta odhadnuté použitelnosti – odpisy snižují zisk, aniž bychom museli něco platit. Nejen v učebnicích můžete číst NESMYSLNÝ VÝROK: „Odpisy jsou pro firmu zdrojem financí např. pro nákup nových strojů.“ „Odpisy jsou rozhodujícím interním zdrojem financování investic“. „Odpisy jsou zdrojem financování majetku….“ Kde ten zdroj vidíte? – Diskuse. Str. 125

15 Účetní odpisy – metody viz př. Doc. Prostějovské
Výkonové odpisy vychází ze známé kapacity zařízení a odpisy vypočítáme na základě skutečného použití (čerpání této kapacity) – jsou nejpřesnější. Časové odpisy: Rovnoměrné a zrychlené odpisy -Vycházím z odhadu času, po který mi majetek bude sloužit u majetku, kde se nedá určit, jak majetek přispívá k výnosům v jednotlivých letech - použijeme rovnoměrné/lineární. u majetku, který vydělává víc na začátku než na konci – použijeme zrychlené.

16 Postup určení metody odpisů
Pokud jsme schopni stanovit výkonové, volíme tyto, jsou nejpřesnější. Pokud ne, volíme časové odpisy, které vycházejí z odhadu doby použitelnosti a máme na výběr dvě metody: zvolíme rovnoměrné nebo zrychlené Najdeme vhodný „vzorec“ (u lineárních/rovnoměrných je to triviální) Metody pro zrychlené odpisy: DDB (double declining balance method- double - znamená dvojité zrychlení) - konstantní dvojnásobná odpisová sazba, odepisuje se ze zůstatkové ceny SYD (sum of the years digits)

17 Příklad výpočtu metodou DDB: PC = 260.000, doba odpisování 5 let
Roky odepisování Odpisy Oprávky Zůstatková cena 1.rok 0,4 x = = 2.rok 0,4 x = = 3.rok 0,4 x = = 4.rok 0,4 x = = 5.rok 0,4 x = Zbylo by – přičte se k 5. roku

18 Metoda SYD - sum-of-the-years-digits
Odpisová sazba klesá a odepsatelná částka je konstantní. Při době použitelnosti zařizeni 4 roky je součet let životnosti = 10 Toto je jmenovatel v následujících rovnicích: ( Cena aktiva je , zbytková hodnota 2 000, odepsatelná část je C = 80000) 1. rok: D = 4 / 10 * ( ) = rok: D = 3 / 10 * (80000) = rok: D = 2 / 10 * (80000) = rok: D = 1 / 10 * (80000) = 8000 klesá odpisová sazba, odpisová základna zůstává zachována -roční odpis = (Počet let odepisování : Součet roků odepisování) x (Vstupní cena - Zbytková hodnota) Roky odepisování Odpisy Oprávky Zůstatková cena 1.rok (5:15) x ( ) = = 2.rok (4:15) x ( ) = = 3.rok (3:15) x ( ) = = 4.rok (2:15) x ( ) = = 5.rok (1:15) x ( ) = = 9 998 - úprava = Roky odepisování Odpisy Oprávky Zůstatková cena 1.rok (5:15) x ( ) = 83 334 = 2.rok (4:15) x ( ) = = 3.rok (3:15) x ( ) = = 4.rok (2:15) x ( ) = = 5.rok (1:15) x ( ) = = 9 998 - úprava 16 665 = Roky odepisování Roky odepisování Odpisy Oprávky Zůstatková cena - úprava =

19

20 Odpisy jsou odhadem! Přestože účetnictví je naprosto exaktní metoda, často pracuje s odhadnutými čísly, které mají přímý dopad na ZISK. Odpisy jsou toho názorným příkladem: odhaduji dobu použití, z toho plyne že odhaduji výši odpisů a ty mají dopad do nákladů a tudíž na zisk. Proto je nutno v účetnictví dělat revize odpisových plánů a případně odpisy upravit i v průběhu používání DM

21 Náklady spojené s pořízením DM se soustřeďují na účtě Pořízení DHM
Náklady spojené s pořízením DM se soustřeďují na účtě Pořízení DHM. Při uvedení do užívání se převedou na účet DM na základě Zápisu o převzetí a datum je datem zařazení do používání. K ceně pořízení je nezbytné přiřadit i vedlejší pořizovací náklady (doprava, montáž).

22 „Opravují“/aktualizují historickou pořizovací cenu (PC) DM.
Odpisy DM jsou nákladem. Současně odpisy snižují pořizovací cenu DM, a to nepřímo pomocí oprávek. „Oprávky“ jsou opravným účtem k účtu DM a představují kumulaci odpisů. „Opravují“/aktualizují historickou pořizovací cenu (PC) DM. Zde se odpisy každý rok uvádějí do nákladů Zde se odpisy načítají V rozvaze se oprávky vykazují v AKTIVECH, a to se záporným znaménkem. Promítnutí do rozvahy: brutto korekce netto dl. majetek poř. cena oprávky zůst. cena

23 Vyřazení DM nejčastěji z důvodu:
Podnik je přestane používat, je nepotřebný Majetek prodá V důsledku zničení či krádeže vyřadí Bezplatně převede (daruje). Pokud je DM při vyřazení odepsaný pouze částečně (tj. oprávky jsou nižší než pořizovací cena), v tomto případě se stává jeho zůstatková hodnota nákladem. Při vyřazení se tedy musím „zbavit“ účtu DM a Oprávek. Pokud je majetek vyřazen v průběhu roku, je nutné doúčtovat odpisy za tuto část roku, teprve potom zjišťuji zůstatkovou cenu ZC (= PC po odečtení oprávek), která se stane nákladem.

24 Vyřazení odepsaného DM/DA
Prodej DM/DA ještě neodepsaného (viz výkaz Výsledovka) Vyřazení aktiva v ZC = je náklad Následně se majetek vyřadí 3) Výnos z prodeje DM Zde se odpisy načítají

25 Prodal ho se ziskem/ztrátou?
Kočí a.s. prodal majetek Prodal ho se ziskem/ztrátou?

26 Počítání odpisů na měsíce
Měsíční odpisy se počítají jako 1/12 ročních dopisů. Odepisuje se od měsíce následujícího po měsíci zařazení. U lineárních to není problém. U zrychlených se použije v prvním roce tolik 1/12 ročního odpisu, kolik měsíců byl již v majetku. Druhý rok se vyčerpá zbytek provoročního odpisu a k němu se připočte část druhoročních atd.

27 Dlouhodobý majetek je definovaný v Zákoně o dani z příjmu (ZoDP) – to pro účely uplatnění daňových odpisů doba použitelnosti delší než rok cena majetku (aktiva) větší než Kč DHM ( Kč DNM) (Podle zákona 563/1991 Sb. O účetnictví – je majetek definován, jako majetek jehož doba použitelnost je delší než 1 rok) Ocenění majetku: 1) Vstupní cena = cena pořízení + náklady související s pořízením 2) Cena reprodukční (cena majetku není známa, proto stanovena jako znalecký odhad, nebo cena obvyklá, používá se u majetku nabytého darováním, vkladem…) 3) Vlastními náklady – pořízení ve vlastní režii

28 Odpisy Lze interpretovat také jako část hodnoty dl. aktiva, kterým se promítá pořizovací cena aktiva do ceny produktu

29 Daňové odpisy – stejné pro všechny firmy i FO podnikatele (jsou pouze roční)
Dobu odpisu upravuje zákon o Dani z příjmu (ZoDP). Doba odepisování závisí na tom, do které odpisové skupiny majetek patří. Tabulka č. 1 – Doba odpisu podle zákona o dani z příjmů

30 Kalkulátor pro daňové odpisy
Proč není k dispozici kalkulačka pro účetní odpisy?

31 Rovnoměrné odpisy - Odlišná odpisová sazba je v prvním roce odpisování a v dalších letech. Důvod – uplatňujeme roční odpis bez ohledu na datum pořízení. Sazba pro zvýšenou vstupní cenu se používá v případě, že u majetku v průběhu jeho užívání bylo provedeno technické zhodnocení. Vychází vždy ze Vstupní ceny. Výpočet: Vynásobíme odpisovou sazbu se vstupní cenou majetku. Laboratorní zařízení zařadíme do 2. odpisové skupiny, bude mít odpisovou sazbu v 1. roce odpisování 11 %, v dalších letech odpisování 22,25 %. Výše odpisu v 1. roce je 11 % x Kč tj Kč. Odpis ve 2. – 5. roce je stejný (rovnoměrný) 22,25 % x 120 000 Kč, tj. 26 700 Kč.

32 Zrychlené odpisy - Koeficienty jsou určeny pro první rok odpisu, pro další roky odpisování a v případě technického zhodnocení se použije koeficient pro zvýšenou cenu. Koeficient pro 1 rok odpisu odpovídá době odepisování. Odpis pro 1. rok = vstupní cena / k1 pro danou skupinu . V dalších letech se odpis vypočítá jako dvojnásobek zůstatkové ceny/ koeficient pro další roky mínus počet let, kdy byl majetek už odepsán: Odpisy v dalších letech = 2 x zůstatková cena / kn-n kn je koeficient v dalších letech odpisování n je počet let, během nichž byl již majetek odepisován

33 Příklad: zrychlené odpisování
Laboratorní zařízení - PC je Kč, které jsme zařadili do 2. odpisové skupiny bude mít odpisovou sazbu v 1. roce odpisování 5, v dalších letech odpisování 6. 1. rok = Kč / 5 = Kč Zůstatková cena = Kč – Kč = Kč 2. rok = 2 x Kč / (6 – 1) = Kč Zůstatková cena = Kč – Kč = Kč 3. rok = 2 x Kč /(6 – 2) = Kč Zůstatková cena = Kč – Kč = Kč 4. rok = 2 x Kč/ (6-3) = Kč Zůstatková cena = Kč Kč = Kč 5. rok = 2 x Kč/ (6-4) = Kč Zůstatková cen = 0 Kč

34 Technické zhodnocení Technickým zhodnocením se rozumí výdaje na dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy, rekonstrukce a modernizace hmotného majetku, kterými se vstupní cena tohoto majetku zvýšila ve zdaňovacím období o více než Kč. Rekonstrukcí se rozumí zásahy do hmotného majetku, které mají za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů. Modernizací se rozumí rozšíření vybavenosti nebo použitelnosti hmotného majetku. Technické zhodnocení zvyšuje vstupní cenu (při rovnom. odpis.) nebo zůstatkovou cenu (při zrychl. odpis.) majetku v roce jeho pořízení. Pro zvýšenou vstupní cenu po technickém zhodnocení se používá speciálně stanovená sazba u rovnoměrného odpisování. U zrychleného odpisování se používá odlišně stanovený koeficient.

35 Porovnání doby odpisování hmotného majetku bez a s technickým zhodnocením
Podnikatel zakoupil v r stroj. PC je Kč. Stroj odpisuje zrychleným způsobem v 2. odpisové sk. Pořadí Rok Zůstatková cena na počátku Roční odpis Oprávky celkem Zůstatková cena na konci 1 2010 - ,00 40.000,00 ,00 2 2011 64.000,00 ,00 96.000,00 3 2012 48.000,00 ,00 4 2013 32.000,00 ,00 16.000,00 5 2014 0,00

36 V r. 2012 technické zhodnocení 50000 Kč

37 Daňové odpisy nehmotného majetku
počítají se s přesností na měsíce!!! (od prvního dne následujícího měsíce po zařazení do DM) majetek s právem užívání (např. licence, SW, film) na dobu určitou měsíční odpis = podíl vstupní ceny a doby sjednané v licenční smlouvě na dobu neurčitou měsíční odpis = počítá se rovnoměrně podle typu majetku: audiovizuální díla měsíců software a nehm. výsled. výzkumu 36 měsíců zřizovací výdaje 60 měsíců ostatní nehmotný majetek 72 měsíců

38 V účetnictví (v zisku) máme zahrnuté účetní odpisy
V účetnictví (v zisku) máme zahrnuté účetní odpisy. Jak řešíme rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy: V reálu jsou k tomu určeny dva řádky v daňovém přiznání, které buď zvyšují DZ nebo snižují DZ. Pro výpočet daně v daňovém přiznání se vychází z HV. Ten se postupně upravuje tak, jak vyžaduje ZoDP (některé účetní náklady totiž jako daňové neuznává, některé příjmy nejsou předmětem daně ….). Jednou z takových položek je rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy. K tomu slouží Příloha 1 část B. a příslušné řádky v přiznání: Pokud účetní odpisy = daňové odpisy: daňový základ/zisk není třeba upravit účetní odpisy > daňové odpisy: daňový základ navýšíme o rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy (+ rozdíl) ř. 50 daňového přiznání účetní odpisy < daňové odpisy: daňový základ snížíme o rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy (- rozdíl) ř. 150 Viz daňový formulář


Stáhnout ppt "Dlouhodobý majetek x drobný majetek"

Podobné prezentace


Reklamy Google