Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klimatické změny a strategie ve vodním hospodářství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klimatické změny a strategie ve vodním hospodářství"— Transkript prezentace:

1 Klimatické změny a strategie ve vodním hospodářství
Ing. Bohumil Kujal – programový garant Konference 19. a 20. září 2018 v Českých Budějovicích Pozdravení. Představení-absolvent školy, 10 roků praxe, 20 roků v projektovém ústavu, 12 roků podnikatelská práce

2 Co představují klimatické změny (KZ)
Co představují klimatické změny (KZ) ? Dle IPCC se jedná o antropogenní změny (ANTZ). Nárůst zvyšováním skleníkových plynů Zvyšování teploty atmosféry – skleníkový efekt Změny v klimatických poměrech (četnost a intenzity dešťů, záplavy, extrémity –bleskové deš. Sucho – nedostatek využitelné vody, rozšiřování oblastí bez vody, vysýchání půdy (hydrologické) Dopady na VH poměry, zemědělství, obyvatelstvo - průmysl aj. IPCC – Intergovernmental Panel of Climate Change – zal.1988, - Světovou meteorologickou organizací (WMO) a Programem OSN pro životní prostředí (UNEP), Nobel. Cena Posláním IPCC je poskytovat vědecké posouzení současných vědeckých, technických a sociálně-ekonomických informací z celého světa o nebezpečí klimatických změn způsobených lidskou činností a zmírnění jejich účinků

3 malý koloběh velký koloběh Koloběh vody v přírodě

4 Skleníkový efekt Přirozený Člověkem ovlivněný

5 Globální změna teploty
Zdroj: Hlinomaz P. Globální změna teploty

6 Antropogenní emise skleníkových plynů

7 Emise skleníkových plynů dle odvětví (2014)
Energetika, energetický průmysl se spalováním fosilních paliv % 2. Doprava (pozemní,letecká ,1 % 3. Obchodní – rezidenční ,5 % Č. Zemědělství ,5 % Emise skleníkových plynů dle odvětví (2014)

8 Čím jsou vyvolávány KZ? Zvyšov.produkce skleník.plynů (CO2, CH4, N2O, N2O aj.), převažuje CO2 KZ jsou vyvolávány – zvyšov. spalování fosil. paliv, celosvětovou produkcí - zboží, energie, potravin, dopravních prostředků, růstem nároků na ŽÚ, populační explozí, malou a nerovnoměr. podporou obnovitelných zdrojů, nesprávným zeměď. hospodařením, zvyšováním produkcí odpadů aj.

9 Co můžeme dělat proti KZ a jejím vlivům?
Vzdělávání v oblasti KZ, ŽP, VH na všech úrovních Snižovat produkci skleníkových plynů – hlavně CO2 Zadržovat vodu v krajině Snižovat spalování fosilních paliv (doprava pozemní, letecká, elektrárny na fosilní paliva) Reorganizovat zemědělskou výrobu (totální ochranu půdy, racionalizaci VH procesů,postupné snižování živočišné výroby, úpravu časových cyklů jednotlivých rostlin.vyloučení určitých rostl.druhů aj.).

10

11 Norsko – zelené střechy

12 Největší světoví producenti CO2
Čína 30 % USA 14 % EU 10 % Indie 7 % Rusko 5 % Japonsko 3 % Ostatní 31 %

13 Na dálnici v Číně

14 NORSKO – dolní část tajícího ledovce

15 Vyschlý tok v období sucha

16 Povodeň 2002 v Č.Budějovicích

17 Pokles CO2 ve Velké Británii

18 Závěr – co můžeme dělat část 1.
Osvětová činnost, tvorba vzdělávacích center ( např. Science Centrum) Zadržování dešťových vod v intravilánu i extravilánu, úsporné hospodaření s vodou, nejprogresivnější čištění odp. vod (UV záření, membránová filtrace, nanofiltrace), recirkulace vod aj. Systémová ochrana půdy proti nežádoucí urbanistické zástavbě, inženýrská výstavby pod zem, minimalizovat monolitické nepropustné plochy Hospodaření s vodou svěřit státu, zpracovat výhledovou vizi vodního hospodářství – společně s energetikou a všemi ostatními resorty (zemědělství, strojírenství aj.). Toto zakotvit do ústavy, nikoliv pouze do programového prohlášení vlády. Odstranit nepřehlednou legislativu, snížit počet ministerstev (např. MZe nebo MŽP) Racionalizovat zemědělskou výrobu, optimalizovat velikost i druhovost lesů (pro ČR 40%), vytvářet přirozené zábrany odtoku dešťové vody, používat osvědčené osevní postupy, vytvářet potravinovou soběstačnost státu, maximálně chránit půdu (splach, sesuvy, zhutňování, devastace aj.).

19 Závěr – co můžeme dělat – 2.část
Inovace a vývoj – nových technologií úpravy, čištění a způsobů získávání zdrojů vody pro oblasti s nedostatkem dešťových vod Podpora těchto trendů na všech úrovních školství ve spolupráci s vysokými školami, výzkumnými ústavy a budováním odpovídajících objektů Tyto trendy orientovat na měnící se koncentraci obyvatel do měst, strukturální změnu potravin a přesun z oblastí s tropickou, subtropickou a arktickou florou a faunou Omezování transportu produktů obsahujících virtuální vody aj. Uvedené body v závěru nemohou obsahovat všechny problémy týkající se klimatických změn, problematiky vody, vzduchu a energie, ale lze je pokládat za dostatečné pro jednání o udržitelnosti lidského života na Zemi.

20 P O D Ě K O V Á N Í Děkuji všem posluchačům za trpělivost s touto prezentací a jejich ochotu se zabývat řešením uvedených problémů. B o h u m i l K u j a l


Stáhnout ppt "Klimatické změny a strategie ve vodním hospodářství"

Podobné prezentace


Reklamy Google