Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zahrádkové osady & územní plán

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zahrádkové osady & územní plán"— Transkript prezentace:

1 Zahrádkové osady & územní plán
Nový územní plán hl. m. Prahy jako riziko i příležitost Seminář pro zástupce pražských zahrádkářů Praha

2 PZO zahrádky a zahrádkové osady – definice
Funkční využití: plochy pro pěstování ovoce, zeleniny a okrasných rostlin, klubová zařízení, zahrádkářské chaty. Doplňkové funkční využití: drobné vodní plochy, cyklistické stezky, pěší komunikace a prostory, komunikace účelové (sloužící stavbám a zařízením uspokojujícím potřeby území vymezeného danou funkcí). Nezbytná plošná zařízení (pro uspokojení potřeb území vymezeného danou funkcí) a nezbytná liniová vedení TV. Parkovací a odstavné plochy se zelení (související s vymezeným funkčním využitím). Výjimečně přípustné funkční využití: Dětská hřiště, nekrytá sportovní zařízení bez vybavenosti, liniová vedení technického vybavení, stavby pro skladování a zpracování plodin (pro uspokojení potřeb území vymezeného danou funkcí).

3 ZMK zeleň městská krajinná – definice
Zeleň s rekreačními aktivitami, které podstatně nenarušují přírodní charakter území. Funkční využití: Přírodní krajinná zeleň, skupiny porostů, rozptýlené či liniové porosty dřevin i bylin, záměrně založené plochy a linie zeleně (parkové pásy), pobytové louky. Doplňkové funkční využití: Veřejně přístupná hřiště přírodního charakteru, dětská hřiště, drobné vodní plochy, drobná zařízení sloužící pro obsluhu sportovní funkce vodních ploch, cyklistické stezky, jezdecké stezky, pěší komunikace a prostory a komunikace účelové. Nezbytná plošná zařízení a liniová vedení TV (pro uspokojení potřeb území vymezeného danou funkcí). Výjimečně přípustné funkční využití: Zahradní restaurace, hvězdárny a rozhledny. Parkovací a odstavné plochy (pro uspokojení potřeb území vymezeného danou funkcí). Komunikace vozidlové, nadřazená plošná zařízení a liniová vedení TV, stavby a zařízení pro provoz PID. Stavby a zařízení pro provoz a údržbu (související s vymezeným funkčním využitím).

4 PS sady, zahrady a vinice – definice
Funkční využití: Výsadby ovocných dřevin a vinné révy, užitkové a okrasné zahrady. Doplňkové funkční využití: Drobné vodní plochy, pěší komunikace a prostory, komunikace účelové (sloužící stavbám a zařízením uspokojujícím potřeby území vymezeného danou funkcí). Nezbytná plošná zařízení a liniová vedení TV (pro uspokojení potřeb území vymezeného danou funkcí). Výjimečně přípustné funkční využití: Cyklistické stezky, nadřazená plošná zařízení a liniová vedení TV. Stavby a zařízení související s vymezeným funkčním využitím.

5 ZP parky, historické zahrady a hřbitovy – definice
Záměrně založené architektonicky ztvárněné plochy zeleně. Funkční využití: Parky, zahrady, sady, vinice to vše na rostlém terénu, plochy určené pro pohřbívání, urnové háje, kolumbária, rozptylové louky a plochy určené pro pohřbívání zvířat v domácích chovech. Doplňkové funkční využití: Drobné vodní plochy, pěší komunikace. Prostory a nezbytná plošná zařízení a liniová vedení TV (sloužící stavbám a zařízením uspokojujícím potřeby území vymezeného danou funkcí). Výjimečně přípustné funkční využití: Dětská hřiště, cyklistické stezky, jezdecké stezky, komunikace účelové. Zahradní restaurace, nekryté amfiteátry, hvězdárny, rozhledny, kostely, modlitebny, krematoria a obřadní síně, nekrytá sportovní zařízení bez vybavenosti, drobná zahradní architektura. Stavby a zařízení pro provoz a údržbu, ostatní stavby související s vymezeným funkčním využitím. Obchodní zařízení s celkovou plochou nepřevyšující 200 m2 prodejní plochy, nerušící služby 1 (to vše platí jen pro hřbitovy). Podzemní parkoviště. Výjimečně přípustné umístění podzemního parkoviště bude možné za předpokladu závazně stanovené parkové kompozice, přijatelnuhové skladby a stanovení mocnosti terénu.

6 Územní rezervy a změny na OB
OB - čistě obytné - území sloužící pro bydlení. Funkční využití: Stavby pro bydlení, byty v nebytových domech (viz výjimečně přípustné využití). Mimoškolní zařízení pro děti a mládež, mateřské školy, ambulantní zdravotnická zařízení, zařízení sociální péče. Zařízení pro neorganizovaný sport, obchodní zařízení s celkovou plochou nepřevyšující 200 m2 prodejní plochy (to vše pro uspokojení potřeb území vymezeného danou funkcí). Zahrádkové osady jsou v souladu s ÚP, ale ekonomická výhodnost výstavby rodinných domů jejich existenci v plochách OB zásadně ohrožuje

7 PSP – Pražské stavební předpisy
Stavby pro rodinnou rekreaci smí mít nejvýše 80 m2 hrubé podlažní plochy a 2 nadzemní podlaží s výškou hlavní římsy do 6 m a s celkovou výškou do 8m. V zahrádkářských osadách se smí umisťovat pouze zahrádkářské chaty a společná stavba s hygienickým zařízením, popřípadě se společenskou místností. Zahrádkářské chaty v zahrádkářských osadách nesmějí mít zastavěnou plochu větší než 25 m2 včetně teras, verand a vstupů. Smějí mít jedno nadzemní podlaží se světlou výškou pobytové místnosti max. 2,5 m a mohou být podsklepeny, pokud je úroveň prvního nadzemního podlaží nejvýše 1 m nad přilehlým terénem. Oplocení zahrádkářských osad musí být průhledné s výškou do 2 m.

8 Změna ÚP č. Z 2748 – Vymezení zastavěného území
Tato změna vymezuje zastavěné území v Praze podle metodiky MMR Všechny plochy uvnitř nově vymezeného zastavěného území jsou primárně určeny pro výstavbu Změny ÚP na zastavitelné plochy uvnitř zastavěného území budou zjednodušeny – týká se takřka všech zahrádkových osad Stejná metodika je uplatněna v návrhu nového MPP Nutno hlídat a sledovat změny ÚP a návrh MPP

9 Návrh MPP – definice zahrádkářských osad
MPP, čl. 188 Zahrada či soubor zahrad, zpravidla oplocená či pod společným oplocením v souboru zahrad, využívané zejména za účelem zajištění samozásobení zemědělskými produkty či produkty okrasného zahradnictví, často doplněné drobnými stavbami zahradních domků a zahrádkářských chat sloužícími jako zázemí pro pěstitelství i k rekreačním účelům. Plochy podle odstavce 1 jsou jakožto ekologicky středně stabilní plochy zařazeny ve třetím stupni ekologické stability [3]. Cílová charakteristika plochy: areál zahrady či souboru zahrad určený k samozásobení zemědělskými produkty či produkty okrasného zahradnictví a současně k rekreaci, přičemž umístění staveb, zařízení a jiných opatření je regulováno obecnou právní úpravou a diferencováno podle polohy v zastavitelném či nezastavitelném území.

10 Jak se orientovat v územním plánu
Kde najdu platný územní plán? Kde najdu návrh MPP? Jak v něm najdu svoji osadu? Ve vyhledávání podle adresy nebo katastrálního čísla Možno využívat i aplikaci v mobilu ÚP Praha

11 Jak číst a připomínkovat územní plán
Všechny změny ÚP jsou ohlášeny vyhláškou V současnosti je v přípravě aplikace, která bude změny monitorovat MPP ještě není v připomínkovém řízení (bude za rok) Připomínkovat změny ÚP a návrh MPP může každý, ale podávat námitky a vést soudní spory jen vlastník nebo zástupce veřejnosti Veřejnost (min. 200 občanů) si může zvolit svého zástupce dle § 23 zákona č. 183/2006 Sb. stavebního zákona Ve věcech ÚP vždy doporučujeme spolupráci s MČ případně s vlastníky pozemku (i ohledně případných žádostí o změnu) Možnost obrátit se na odborné organizace (např. Arnika, Frank Bold)

12 Zástupce veřejnosti (§23 zákona č. 183/2006 Sbírky stavebního zákona)
Pokud se při pořizování ÚP objeví závažnější problém, mohou občané zmocnit zástupce veřejnosti. Jeho úkolem je chránit a prosazovat zájmy většího počtu občanů. Hlavním úkolem zástupce je podat námitku a účastnit se veřejného projednání. Veřejnost může být při pořizování návrhu územně plánovací dokumentace zastupována zmocněným zástupcem veřejnosti. Zástupcem veřejnosti může být fyzická nebo právnická osoba plně způsobilá k právním úkonům. Zástupce veřejnosti musí zmocnit nejméně jedna desetina občanů obce s méně než 2000 obyvateli nebo nejméně 200 občanů příslušné obce, kteří uplatňují věcně shodnou připomínku k návrhu územně plánovací dokumentace. Zástupce veřejnosti může zmocnit rovněž nejméně 500 občanů kraje nebo nejméně jedna desetina občanů kterékoli obce na území kraje s méně než 2000 obyvateli nebo nejméně 200 občanů obce na území kraje, pokud podali věcně shodnou připomínku k návrhu zásad územního rozvoje. Zmocnění zástupce veřejnosti se dokládá seznamem občanů obce nebo kraje nebo obyvatel podle zvláštních právních předpisů, kteří uplatňují věcně shodnou připomínku, a podpisovou listinou, v níž je uvedeno jméno a příjmení, trvalý pobyt nebo pobyt, popřípadě adresa místa pobytu v zahraničí a podpis osob s prohlášením, že jmenovaného zástupce veřejnosti zmocňují k podání námitky na základě věcně shodné připomínky a k projednání této námitky podle tohoto zákona, a prohlášením zástupce veřejnosti. Toto prohlášení obsahuje jméno a příjmení zástupce veřejnosti, jeho trvalý pobyt nebo pobyt a podpis, že toto zmocnění přijímá. O tom, zda osoba splňuje podmínky podle odstavců 1 až 3, rozhodne v případě pochybností správní orgán postupem podle správního řádu usnesením, které se oznamuje pouze této osobě; do pravomocného rozhodnutí o této věci má tato osoba všechna procesní práva zástupce veřejnosti.

13 Co můžete udělat po tomto setkání
Najít svou osadu v platném územním plánu a v návrhu MPP a zjistit, v jaké funkční ploše se nachází Formulovat rizika spojená s existencí osady, v případě zásadního ohrožení zahájit spolupráci s vlastním právníkem, případně ve spolupráci s odbornou organizací ( Zaslat zjištěné informace na


Stáhnout ppt "Zahrádkové osady & územní plán"

Podobné prezentace


Reklamy Google