Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_ A_ SVET_20 Významní filosofové a jejich etické názory Téma sady: Člověk a svět Obor, ročník: Ekonomické lyceum / Obchodní akademie, 4. ročník Datum vytvoření: březen 2013 Anotace: Představitelé antické filosofie, středověké filosofie, renesance, novověku Metodický obsah: Výklad nového učiva, doplňující opakující otázky

2 Klasické období antické filosofie
SOFISTÉ Relativizace etických tvrzení např. dobra a zla (co je pro jednoho dobro, je pro jiného zlo). Pravdu má ten, kdo si ji obhájí. SÓKRATES Hlavní cíl života je dosáhnout blaženosti (eudaimoniá) jako následku ctnostného života. Mravní autoritou je vnitřní božský hlas (daimonion). Pravdu je třeba nalézt skrze dialogu.

3 Klasické období antické filosofie
PLATÓN Ve světě idejí stojí na vrcholu idea dobra. Spravedlnost = plnění povinností vyplývajících z postavení v hierarchii ideálního státu. ARISTOTELÉS V Etice Nikomachově hovoří o etice jako samostatné disciplíně. Jde o život blažený. Dobrem je žít v souladu sám se sebou. Etika středu – zlatá střední cesta.

4 Klasické období antické filosofie
Obr. 1 Aristotelés [1]

5 Helénisticko-římské období antické filosofie
STOIKOVÉ Etickým ideálem je dosáhnout ataraxie (duševní, neotřesitelný klid). Je nutné získat vnitřní svobodu oproštěnou od vášní (apatheia). EPIKÚREISMUS Hledá cestu k individuální duševní slasti (hédoné) tím, že se člověk zbaví strastí. Dobrem je žít skrytě bez strachu ze smrti a bohů.

6 Jmenuj základní antické ctnosti.
Středověká filosofie AURELIUS AUGUSTINUS Názor predestinace – nerozhodují o spáse dobré či zlé činy člověka, ale Boží vůle. Mimo církev není spásy. TOMÁŠ AKVINSKÝ Přijímá základní antické ctnosti Jmenuj základní antické ctnosti. Připojuje ty křesťanské – víru, naději a lásku. Uznává svobodu lidské vůle – svobodu hřešit i konat dobré skutky.

7 Uveďte slavný Hobbesův výrok. Co jím myslel?
Renesanční filosofie NICCOLO MACHIAVELLI Politika se neřídí nějakým společným dobrem, ale jen logikou úspěchu. Nejvyšší ctností je schopnost a síla k jednání a překonání osudu, osvobozená od morálního hodnocení. THOMAS HOBBES Neexistuje ani dobro a zlo, jen soukromý zájem. Morálka, stejně jako náboženství, jsou nástrojem vlády. Uveďte slavný Hobbesův výrok. Co jím myslel?

8 Osvícenství JEAN JACQUES ROUSSEAU
Morálka jednotlivců je závislá na charakteru společenského systému v němž žijí. Lidský pokrok nezlepšuje mravy. Lidská přirozenost je dobrá, člověka až kazí společnost. Původ všeho je zla je vznik soukromého vlastnictví půdy (zdroj obživy). Spravedlivou společnost je možné nastolit i násilnou revolucí.

9 Německá klasická filosofie
IMMANUEL KANT Dobré jednání je jen to, jehož účelem je dobro samo. Nesmí vycházet z heteronomní morálky = zvenčí, kdy příkaz plníme ze strachu či z očekávané odměny. Příkaz mravní vůle je možný jen jako ten, který si dáváme sami sobě = autonomní morálka. Jak zní Kantův kategorický imperativ? GEORG WILHELM FRIEDRICH HEGEL Nesvobodný člověk podrobuje moci svého pána nejen své tělo, ale hlavně svou mysl a svou vůli. Jen v tvořivé práci činí člověk sám sebe něčím.

10 Marxismus KAREL MARX Morální normy jsou v dějinách vyjádřením třídních zájmů. Každá třída prohlašuje za dobré to, co je pro ni výhodné. Mění-li se charakter tříd, mění se uznávané normy. Morálka se v dějinách vyvíjí, a to v závislosti na vývoji společenského systému. Teprve až s překonáním třídní společnosti vznikne skutečná humanistická morálka.

11 Německá klasická filosofie
Obr. 2 Immanuel Kant [2] Obr. 3 Georg W. F. Hegel [3]

12 Iracionalismus FRIEDRICH NIETZSCHE Rozum je pouhým služebníkem vůle.
Nejvyšším cílem člověka je žít v souladu se svou vlastní přirozeností. Dobré je vše, co podporuje růst vůle k moci. Nejvyšším úkolem lidstva je uskutečnění nadčlověka. Morálka otroků – ti co za ctnost prohlašují své otrocké vlastnosti (pokoru, slabost, soucit, odříkání se života) = křesťanství. Morálka pánů – ti, co přitakávají síle života a moci.

13 Filosofie 20. století ERICH FROMM
Člověk je produktivní tvořivá bytost. Morální zlo ve společnosti je způsobeno tím, že tvořivost je společenských systémem zablokována. Mění se v destruktivní sílu (autoritářské režimy či honba za hromaděním majetku). Dobrem je život v souladu s naší společenskou a tvořivou přirozeností = v jednotě se sebou samým, s druhými i přírodou. Šťastné svědomí je dosažení souladu mezi tím, jací přirozeně jsme a jak skutečně žijeme.

14 Filosofie 20. století EMMANUEL LÉVINAS
Etika odpovědnosti – odpovědnost vůči druhému (ALTER EGO) je asymetrická - mám zodpovědnost za druhého, i když on ke mně zodpovědnost necítí. Nikdy se nesmí stát z člověka objekt (koncentrační tábory). Symbolika TVÁŘE – místo, ve kterém se říká: „Nezabiješ!“ Pravá podstata lidství je ve vztahu jednoho člověka k druhému. Je třeba uznávat a ctít druhého člověka v jeho jinakosti.

15 Zdroje a autorská práva
BUREŠ, Radim. Základy etiky. 1. vyd. Praha: S & M, 1991, ISBN DUDÁK, Vladislav. a kol. Občanská nauka pro střední odborné školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 326 s. ISBN EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. - aktualizované. Brno: Didaktis, 2004, 224 s. Odmaturuj!. ISBN HOGENOVÁ, Anna. Přednáška - Profesní etika. Praha: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 2002

16 Zdroje a autorská práva - obrázky
Aristoteles. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: Emmanuel Kant. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: Georg Wilhelm Friedrich Hegel. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z: Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google