Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Pitná voda Anotace: Prezentace uvádí požadavky na pitnou vodu a vymezuje sledované ukazatele v rozborech vody. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: hygienické limity, krácený rozbor, úplný rozbor, dezinfekce vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_05
3
Hygienické požadavky na pitnou vodu
Obrázek č. 1
4
Hygienické požadavky na pitnou vodu
pitná voda musí odpovídat stanoveným hygienickým limitům: - mikrobiologických, - biologických, - fyzikálních, - chemických a - organoleptických ukazatelů Celkem je v pitné vodě sledováno 60 – 70 ukazatel.
5
za splnění těchto podmínek odpovídá dodavatel pitné vody:
- vlastník vodovodu, - případně osoba, která zajišťuje náhradní zásobování, - při výrobě a odběru pitné vody z neveřejné – vlastní studny její provozovatel
6
- dodavatel pitné vody je ve stanovených intervalech povinen kontrolovat, zda jsou dodrženy stanovené limity pro nezávadnou pitnou vodu - denně kontroluje organoleptické vlastnosti odebírané vody (pach, chuť, barva, zákal); - při zjištění negativních odchylek od normálního stavu, musí učinit potřebná opatření k zajištění dodávky pitné vody a k odstranění závad
7
Množství odebrané vody
Vyhláška stanovující hygienické požadavky na pitnou vodu stanoví i povinnost provádět analýzu vzorků pitné vody v této četnosti a rozsahu: Množství odebrané vody Rozbor krácený Rozbor úplný do 10 m³ denně 1 krát ročně 1 krát za dva roky 10 – 20 m³ denně 2 krát ročně 20 – 100 m³ denně 3 krát ročně 100 – 1000 m³ denně 4 krát ročně
8
Krácený rozbor = účelem je získávat pravidelné informace o stabilitě
vodního zdroje a účinnosti úpravy vody, zvláště dezinfekce (pokud je prováděna)
9
Úplný rozbor = účelem je získávat informace potřebné ke zjištění, zda limitní hodnoty všech ukazatelů jsou dodržovány Obrázek č. 2
10
- rozbory zajišťuje akreditovaná laboratoř
- výsledky kontrol pitné vody se zaznamenávají do protokolu - pokud je výsledek analýzy vyšší než je limitní hodnota stanovená vyhláškou (tento závěr určí laboratoř), je nutné rozbor neprodleně opakovat - při nepříznivém výsledku opakované analýzy je nutno realizovat opatření k odstranění zdrojů kontaminace dodávané pitné vody
11
Dezinfekce vody - přidává se do vody pro dezinfekci
chlór síran amonný - přidává se do vody pro dezinfekci - jeho úloha je preventivní, zabraňuje rozmnožení nežádoucích bakterií a mikrobů v rozvodné síti - někdy se přidává do vody spolu s chlórem, aby se prodloužil jeho dezinfekční účinek v dlouhých úsecích potrubí a jeho účinnost trvala až ke kohoutku
12
Sledované hodnoty kvality vody:
pH - je to číselné vyjádření stupně kyselosti (0-14), chloridy hygienicky nezávadné, při vyšších koncentracích ovlivňují chuť vody tvrdost - koncentrace vápenných a hořečnatých iontů, voda s vysokou tvrdostí přechází až na vodu minerální, minerální vody nejsou vhodné pro stálé pití železo - ovlivňuje organoleptické vlastnosti vody (barvu, chuť, zákal)
13
Sledované hodnoty kvality vody:
dusičnany - nepřímo škodlivé, mohou se v trávicím traktu redukovat na toxičtější dusitany dusičnany - stanovená maximální mezní hodnotu pro tento ukazatel je 50 mg na litr vody, přičemž vodu obsahující méně než 15 mg/l lze používat pro přípravu stravy pro kojence
14
Sledované hodnoty kvality vody:
dusičnany u kojenců – se vážou na červené krevní barvivo hemoglobin a blokují tak přenos kyslíku v těle, to může způsobit dýchací problémy dětí doprovázené modráním tkání – tzv. cyanóza kojenců – až udušením dusitany – vznikají metabolickou přeměnou dusičnanů v lidském těle a mají karcinogenní účinky
15
Kontrolní otázky: 1) Kolik ukazatelů je sledováno v pitné vodě?
2) Kdo odpovídá za kvalitu pitné vody? 3) Jaké rozbory vody se provádí a za jakým účelem? 4) Kdo provádí rozbory vody? 5) Jakým způsobem se provádí dezinfekce vody? 6) Jsou dusičnany škodlivé pro organismus člověka?
16
Správná odpověď: 1) V pitné vodě je sledováno 60 – 70 ukazatelů.
2) Za kvalitu pitné vody odpovídá její dodavatel. 3) Krácený rozbor = účelem je získávat pravidelné informace o stabilitě vodního zdroje a účinnosti úpravy vody, zvláště dezinfekce (pokud je prováděna). Úplný rozbor = účelem je získávat informace potřebné ke zjištění, zda limitní hodnoty všech ukazatelů jsou dodržovány. 4) Rozbory vody provádí akreditovaná laboratoř.
17
Správná odpověď: 5) Dezinfekce vody se provádí chlórem a síranem amonným. 6) Dusičnany jsou pro organismus člověka nepřímo škodlivé, mohou se v trávicím traktu redukovat na toxičtější dusitany.
18
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Internetové zdroje: Vyhláška č. 252/2004 Sb. - kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly [online].[cit ] dostupné na www: < Obrázky: č. 1,2 [online].[cit ] dostupné na Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.