Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LEGISLATIVA, POLITIKY EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LEGISLATIVA, POLITIKY EU"— Transkript prezentace:

1 LEGISLATIVA, POLITIKY EU
(ENERGO, CHEMIE) JUDr. Jiří Hošek, Ředitel úseku regulatorních záležitostí

2 OBSAH Energetická unie Revize směrnice o energetické účinnosti (EED)
Tarifní systém v elektroenergetice EU ETS Snižování emisí Odpady Stavební zákon, EIA

3 ENERGETICKÁ UNIE vydala Komise letní balíček pro sektory mimo systém EU ETS: Návrh nařízení o tzv. sdíleném úsilí (Effort Sharing Regulation) o redukci emisí v sektorech mimo EU ETS (vytápění domácností, odpadové hospodářství, zemědělství, doprava) Závazný emisní cíl pro ČR k 2030, redukce o 14 % oproti 2005, navazuje na cíl z října 2014 snížit emise v sektorech mimo ETS do 2030 za celou EU sníží o 30 % oproti 2005. Přijetí 2017/2018. Sdělení k evropské strategii pro nízkoemisní mobilitu, návrh metodiky pro započítávání emisí skleníkových plynů v agrárním sektoru.

4 REVIZE SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI (EED)
V říjnu 2014 Evropská rada stanovila cíl min. 27 % úspory energie oproti roku 2007; při současné trajektorii by EU v roce 2030 dosáhla úspory 23,9 % a tedy by cíl nenaplnila. EK proto přichází s návrhem, jehož cílem je dosáhnout závazného 30% cíle k roku 2030 na úrovni EU s tím, že čl. státy jsou povinny EK předložit nár. plány se svým příspěvkem v podobě nezávazných národních cílů; pokud součet nedosáhne 30 % za EU, EK s čl. státy vyjedná zvýšení jejich ambicí. Čl. státy mají právo volby stanovit svůj cíl ve vztahu ke spotřebě primární nebo koncové energie – identické se stávající EED. Transpozice stanovena do Paralelně s revizí EED EK vydá návrh revize směrnice o energetické náročnosti budov, který stanoví, že od roku 2023 musí být 1 z 10 parkovacích míst v budovách pro elektromobily.

5 TARIFNÍ SYSTÉM V ELEKTROENERGETICE
ERÚ vyhodnotil konzultační proces k NTS s tím, že neschválení NTS byl správný krok, neboť by mělo negativní dopad na celé skupiny odběratelů a mohlo by určité skupiny odběratelů (převážně zranitelných zákazníků) uvrhnout do energetické chudoby. ERÚ uvedl, že zajistí vyváženou tarifní strukturu (VTS). Pro rok 2017 tedy nelze očekávat žádné změny v tarifním systému s tím, že maximálně ERÚ vyhodnotí využitelnost stávajících tarifů a ty, které jsou minimálně využívány, zruší bez náhrady. Komplexní změny tarifů nebudou podle ERÚ provedeny, pokud nebudou splněny následující podmínky: - Tento systém tarifů bude zaveden alespoň ve dvou třetinách zemí EU a budou vyhodnoceny zkušenosti s ním. - V ČR budou implementovány chytré sítě, chytré měření a chytré domácnosti, zákazníkům budou nabídnuty „hodinové tarify".

6 EU ETS Rámcové pozice ČR – zatím shoda na tom, že pozici není třeba měnit (alespoň dokud nebude jasnější postoj Německa a Francie), ale zaujímat flexibilnější stanovisko v rámci dosažení vyváženého mixu výsledků (aukční poměr – carbon leakage – benchmarky – překryv klimatických politik). HARMONOGRAM 13. října – hlasování v ITRE 8. prosince - hlasování v ENVI únor hlasování na plénu EP VÝVOJ NA TRHU Po britském referendu cena povolenky propadla na nová minima, víra trhu ve spravení systému v nejbližších letech je nízká. Volatilita naproti tomu vysoká (rozpětí 4-7 eur během několika měsíců).

7 SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Antifosilní zákon (MŽP)
Paragrafové znění vypracováno Zákon je velmi skoupý na exaktní cíle i opatření k jejich naplňování nebo sankce za nedodržování. Stanovuje dlouhodobý horizont snížení emisí o 80 % do roku 2050 (oproti 1990), cíle po pětiletkách stanovuje nařízení vlády. Prováděcím dokumentem zákona je Politika ochrany klimatu (POK), která  je závazná pro výkon státní správy v energetice, průmyslu, nakládání s odpady atd. Stejně tak je ale závazná i Státní energetická koncepce (SEK). - Vypracování dopadové studie RIA se protáhlo tak, že není pravděpodobné předložení zákona vládě před koncem roku a tedy i včasné schválení stávající PSP ČR. Ratifikace Pařížské dohody v EU a ČR Vláda na zasedání schválila ratifikaci a pověřila ministra životního prostředí hlasovat na mimořádném summitu Rady ministrů EU pro ratifikaci dokumentu na úrovni EU. Summit ratifikaci schválil.

8 ODPADY Zákon o odpadech (ZOO) a Zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností (ZVUZ) Zákony předloženy do LRV, první projednávání s výsledkem: vráceno k dopracování a dořešení rozporů Předpokládaná účinnost obou zákonů od Novela vyhlášky 294/2005 o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu Ukončeny připomínky k finálnímu znění Oběhové hospodářství – práce probíhají

9 STAVEBNÍ ZÁKON, EIA Novela stavebního zákona a souvisejících předpisů
Novela stavebního zákona (SZ) a souvisejících předpisů – schváleno vládou Vláda nepodpořila preferovaný způsob propojení společného územního a stavebního řízení s vodoprávním rozhodováním – tím dochází k významnému snížení využitelnosti nového institutu pro povolování staveb (řešit v dalším legislativním postupu – preferovaný způsob má např. podporu MMR a MPO). Úprava integrovaného povolení Schválila navýšení počtu podpisů pro ad hoc NGO z 200 na 500.

10 Novela Zákona EIA Probíhá meziresortní připomínkové řízení (od cca července 2016). Uplatněno 46 zásadních konkrétních připomínek – po konferenčním vypořádání nadále cca 30 rozporů. Pozitiva: Upravena příloha č. 1 (definice záměrů, na něž se EIA vztahuje) do souladu se směrnicí EIA, redukce „podlimitních“ záměrů. Negativa: Nový mechanismus platnosti stanoviska EIA a jeho prodlužování (požadováno prodloužení platnosti na 7 let a úprava podmínek prodloužení), nedostatečné vymezení navazujících řízení (požadováno jejich explicitní uvedení v zákoně, nikoliv v poznámce pod čarou), požadována optimalizace institutu „coherence stamp“, snížení některých limitních hodnot (požadováno zachování jejich stávajících výše), explicitní vymezení systémové podjatosti (nežádoucí precedens – požadováno zrušení), riziko dvojího pokutování za porušení zákona (požadována úprava).

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "LEGISLATIVA, POLITIKY EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google