Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Management dat: koncepce správy dat ve výzkumném projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Management dat: koncepce správy dat ve výzkumném projektu"— Transkript prezentace:

1 Management dat: koncepce správy dat ve výzkumném projektu
Management sociálních dat a datové archivy Kurz ISS FSV UK Management dat: koncepce správy dat ve výzkumném projektu Jindřich Krejčí

2 Proč management dat efektivita výzkumné práce, redukce chyb, verifikovatelnost analýz, organizace dat -> kvalita, profesionální standard zajištění etických a legálních předpokladů výzkumu umožnit publikaci a sdílení dat Management dat I.

3 Literatura Corti, L., V. Van den Eyndeni, L. Bishop, M. Woolard Managing and Sharing Data. A Guide to Good Practice. London: SAGE. Eynden, V., L. Corti, M. Woolard, L. Bishop, L. Horton Managing and Sharing Data. Colchester: UK Data Archive (UKDA). archive.ac.uk/media/2894/managingsharing.pdf Krejčí, J Introduction to the Management of Social Survey Data. Praha: Sociologický ústav. Sekce Práce s daty na Webu ČSDA ICPSR Guide to Social Science Data Preparation and Archiving. Best Practice Throughout the Data Life Cycle. 5-th Edition. Ann Arbor:ICPSR Humprey, Ch e-Science and the Life Cycle of Research. MANTRA Research Data Management Training Management dat I.

4 Výzkumná data nejnižší úroveň abstrakce, z níž je odvozeno poznání
mnoho druhů dat (různé terminologie) pouze digitální data / digitální i analogová data a materiály určeny k analýze k vytváření a validizaci původních výzkumných výsledků v určitém kontextu data, v jiném ne účely využití se mohou v průběhu života dat měnit primární data vs. odvozená data (různé chápání, např.: přepis interview primární, kódování jako sekundární); primární vs. sekundární analýza Management dat I.

5 Digital data in social sciences
Documents (text, Word), spreadsheets Laboratory notebooks, field notebooks, diaries Questionnaires, transcripts, codebooks Audiotapes, videotapes Photographs, films Test responses Slides, artefacts, specimens, samples Collection of digital objects acquired and generated during the research Data files Database contents (video, audio, text, images) Models, algorithms, scripts Contents of an application (input, output, logfiles for analysis software, simulation software, schemas) Methodologies and workflows Standard operating procedures and protocols Krejčí, J. - Management dat Zdroj: Mantra

6 Data - klasifikace zdroj: data z pozorování, experimentální, simulační, odvozená, kompilovaná, referenční, kanonická, metadata jednotky: individua, skupiny, organizace, interakce, kontext... formát: čtvercové soubory, hiearchická data, textová, numerické kódování, audio, video... kvantitativní / kvalitativní cross sectional / longitudinální - panelová strukturovaná agregovaná ... Management dat I.

7 Cyklus poznání a cyklus života dat (Research Data Lifecycle) c (Charles Humprey: e-Science and the Life Cycle of Research) data -> cyklus poznání cyklus života data

8 UK Data Archive DDI 3 Data Lifecycle
DDI 3 Data Lifecycle

9 Výzkumný projekt - review datových zdrojů
Existují data, která mohou odpovědět na naše výzkumné otázky? Je možné srovnání s existujícími daty? Pokud ano, jsou tato data dostupná a za jakých podmínek? Jsou tato data dostatečně srozumitelná, komplementární a kvalitní? Jaká data pro zodpovězení našich otázek postrádáme? Pokud jsou dostupná srovnatelná data, je potřeba záměry srovnávání zohlednit v našich metodikách? Byly již dříve realizovány podobné výzkumné záměry či metodické postupy nebo využity relevantní výzkumné nástroje? Pokud ano, je k nim dostupná nějaká dokumentace? Je možné tuto dokumentaci využít při koncipování našeho výzkumu? Management dat I.

10 Data management a výzkumný projekt
využití existujících databází pro sekundární analýzu příprava vlastních výzkumných nástrojů dotazníky z dokumentace dat využití existujících dat při ověřování zajištění formálních a legálních předpokladů pořízení dat a práce s daty design správy dat; pořádek -> usnadnění analýzy, předcházení chybám rozpočet na správu dat Management dat I.

11 Plán managementu dat DMP - Data Management Plan
jak budou data vytvořena, jak budou organizována a strukturována, jak s nimi bude zacházeno během výzkumu (které kroky je třeba realizovat v jednotlivých fázích) a co se stane po jeho skončení formalizovaný dokument pro grantovou agenturu (stručný, selektivní) systematická kontrola během projektu - zajištění kvality; ujasnění východisek výzkumu (včetně nákladů) a postupů Management dat I.

12 Obsah - DMP Elements, ICPSR
Access and sharing Audience Selection and retention periods Archiving and preservation Ethics and privacy Budget Data organization Quality assurance Legal requirements Management dat I.

13 Obsah DMP - Mantra What research data you will be creating or collecting. Who will be responsible for each aspect of the management plan you are developing. What policies (funding, institutional, and legal) will apply to your data. How the data will be organised (folder structures, file naming conventions, file versioning). How the data will be documented during the collection and analysis phase of your research. What data management practices (backups, storage, access control, archiving) you will use to store & secure your data. What facilities and equipment will be required (hard-disk space, backup server, repository). Who will have ownership and access rights to your data. How the data will be preserved and made available in the long term once your research is completed. DCC research data lifecycle

14 Příklady Návody Požadavky
CESSDA Data Management Checklist DMP at the Digital Curation Centre: ICPSR Data Management and Curation Požadavky EU Horizon 2020, Guidelines on FAIR Data Management ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/grants_manual/hi/oa_pilot/h2020-hi-oa-data-mgt_en.pdf OpenAire DMP University of Cambridge: Management dat I.

15 Etika etické kodexy a normy (např. WAPOR, ESOMAR, ISO 20252:2006...)
respondenty je třeba chránit před škodlivými dopady výzkumu, a to i po skončení terénu - tj. při archivaci, zpřístupnění a sekundárním používání dat - informace individuálního charakteru jsou důvěrné; zvláště citlivé údaje respondenti jsou svéprávní, mají právo znát účel a způsob využití jimi poskytnutých informací a rozhodovat o možnostech jejich využití - tato rozhodnutí je pak nezbytné respektovat vždy je třeba zajistit adekvátní využití získaných informací v souladu se stanoveným účelem - proto, aby úsilí respondentů nevyšlo vniveč; data pořízená z veřejných zdrojů je třeba maximální využít (-> sdílení dat) Management dat I.

16 Ochrana osobních údajů
Zákon č. 101/2000 Sb. přímé, nepřímé identifikace osobní údaje, citlivé údaje informovaný souhlas respondenta registrace u Úřadu na ochranu osobních údajů projekt výzkumu bude potřeba informovaný souhlas respondentů? pokud ano, v jakém rozsahu? budeme data anonymizovat? Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), MEDARD, Management dat I.

17 Informovaný souhlas respondenta
participace dobrovolně a se znalostí a bez nepříznivých důsledků podrobné informace, jednoznačné k čemu se souhlas váže na základě přímého jednání ze zákona: v jakém rozsahu je poskytován komu a k jakému účelu na jaké období kdo jej poskytuje šetření: účel výzkumu co participace představuje k čemu je to dobré, jaká jsou rizika možnost odmítnout specifikace použití dat způsob zajištění důvěrnosti uchování dat kdo, jak a do kdy bude mít přístup k datům UK Data Archive - Consent Forms, příklady: GDPR: možnost souhlas stáhnout Management dat I.

18 Příklad informovaného souhlasu - kvalitativní výzkum (Medard)
Je to vhodné pro praxi ???????????? Management dat I.

19 Šetření dětí (UK Data Service) - souhlas dítětě i rodiče
Příklad: Šetření dětí (UK Data Service) - souhlas dítětě i rodiče - popis výzkumu, situace včetně informace o rozsahu souhlasu atd. podán v samostatném dokumentu/ úvodní informaci tazatele Management dat I.

20 General Data Protection Regulation (GDPR) http://eur-lex. europa
harmonizace - nařízení EU, implementace do (?) osobní údaje = přímé, nepřímé identifikace správce (rozhodnutí), zpracovatel specifická ustanovení pro vědecký výzkum (viz dále) odpovídající technická a organizační opatření: ochrana dat musí být řešena jako klíčová součást výzkumného procesu vyhodnocení z hlediska adekvátnosti/nadbytečnosti zpracování (nezbytnost z hlediska účelu) pseudonymizace (nemohou být přiřazeny konkrétnímu subjektu bez použití dodatečných informací - uchovávány odděleně) průběžné vyhodnocování bezpečnostních opatření význam etických a profesionálních standardů, certifikací a komisí (doložení) pravidelné a systematické zpracovávání, citlivé údaje -> jmenování pověřence pro ochranu osobních údajů (Data Protection Officer) - monitoruje opatření ztráta/prolomení - nahlásit

21 Vědecký výzkum, archivace
o.ú. musí být shromažďovány pro určité, výslovně vyjádřené a legitimní účely a nesmějí být dále zpracovávány způsobem, který je s těmito účely neslučitelný; další zpracování pro účely archivace ve veřejném zájmu, pro účely vědeckého či historického výzkumu nebo pro statistické účely se podle čl. 89 odst. 1 nepovažuje za neslučitelné s původními účely („účelové omezení“); ...lze uložit po delší dobu, pokud se zpracovávají pro účely archivace ve veřejném zájmu, pro účely vědeckého či historického výzkumu nebo pro statistické účely..., a to za předpokladu provedení příslušných technických a organizačních opatření požadovaných tímto nařízením s cílem zaručit práva a svobody subjektu údajů („omezení uložení“) výjimky pro archivaci, výzkum a statistiku: od zákazu/podmínek zpracování zvláštních kategorií osobních údajůinformování subjektu o zpracovávání jeho o.ú./ právo na opravu/„právo být zapomenuta“/předání propojení informací z registrů: s cílem usnadnit vědecký výzkum mohou být o.ú. zpracovávány pro účely vědeckého výzkumu...(vhodné podmínky a záruky) statistika: výsledkem zpracování nejsou osobní údaje, ale souhrnné údaje, a výsledek ani dané o.ú. nejsou používány na podporu opatření nebo rozhodnutí týkajících se konkrétní fyzické osoby volný pohyb osobních údajů v rámci Unie

22 Informovaný souhlas Management dat I.

23 Autorská práva ochrana duševního vlastnictví (IPR) Zákon 121/2000 Sb.
databáze uspořádání, způsob výběru... - autorské dílo souborné už v době vzniku (nemusí být označeno (c)) ochrana před ztrátou příjmu a morální újmou způsobenou neautorizovaným šířením ochraně podléhá dílo, nikoliv fakta v něm uvedená např. u hloubkového rozhovoru je držitelem práv na záznam výzkumník, ale k jednotlivým výrokům informant -> svolení práva jsou osobnostní - nepřenosná (právo osobovat si autorství, změny, dohled nad plněním povinností ) a majetková (rozmnožování, zveřejňování, vystavování, půjčování, zpřístupnění) postoupení licenční smlouvou (užití omezené/neomezené, jednotlivé/veškeré, výhradní/nevýhradní) Management dat I.

24 ...autorská práva lze citovat výňatky nebo celá drobná díla v odůvodněné míře pro účely kritiky, recenze, vědecké či odborné práce lze využít pro výukové, ilustrační účely (uvádět autora, název a pramen) držiteli autorských práv jsou všichni spoluautoři - tedy členové výzkumného týmu, nikoliv pouze hlavní řešitel projektu nikoliv pouze učitel, ale také všichni studenti (ale škola má právo na uzavření licenční smlouvy o užití školního díla) porady, technické a administr. či pomocné práce nevedou k autorství činnosti dané pracovní smlouvou => zaměstnavatel vykonává svým jménem autorova majetková práva k dílu studenti nejsou zaměstnanci univerzity, tj. majetková práva kompletně na univerzitu nepřecházejí akademické instituce majetková práva někdy přenechávají svým zaměstnancům licence typu Creative Commons (tvůrčí společenství) Management dat I.

25 Rozpočet projektu - co nezapomenout
získání informovaného souhlasu anonymizace zabezpečení a přístup k datům digitalizace, transkripce (např. přepis rozhovorů) formátování a správa souborů popis dat a kódování čištění popis kontextu dat dokumentace (zjišťování dokumentace v průběhu procesu nebo dodatečně) metadata (vytváření popisu - dokumentace k datům) formáty souborů (náklady konverze audiovizuálních dat atp.) plánování, rozdělení rolí a odpovědnosti (spolupráce více institucí atp.) operacionalizace (plánování a implementace datového managementu) viz též UKDA/JISC Costing Tool: Management dat I.

26 Děkuji za pozornost a prosím o Vaše otázky
Management dat I.


Stáhnout ppt "Management dat: koncepce správy dat ve výzkumném projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google