Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVojtěch Beneš
1
Program rozvoje venkova ČR a podpora potravinářů MZe – Řídící orgán PRV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí
2
Program rozvoje venkova ČR na období 2007 – 2013 (PRV) zajišťuje působení Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a určuje politiku rozvoje venkova v ČR v období 2007 - 2013 cíle PRV: rozvoj venkovského prostoru na bázi trvale udržitelného rozvoje zlepšení životního prostředí zvýšení konkurenceschopnosti potravinářských komodit diverzifikace zemědělských aktivit na venkově ( → rozvoj podnikání, snížení nezaměstnanosti, posílení sounáležitosti obyvatel na venkově)
3
Členění PRV Osa IZlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Osa IIZlepšování životního prostředí a krajiny Osa IIIKvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Osa IVLeader
4
Finanční alokace 3,6 mld. Euro za 7 let (celkové veřejné finance, cca 90 mil. Kč)
5
Komu je PRV určen podnikatelé v potravinářství zemědělští podnikatelé podnikatelé v lesnictví nezemědělští podnikatelé obce, svazky obcí, neziskové organizace pozemkové úřady
6
Podnikatelé v potravinářství investiční podpora výrobcům potravin a krmiv (např. jatka, řeznictví, uzenářství, vinařství, mlékárny, zpracování ovoce a zeleniny, apod.) poradenství
7
Základní podmínky příjem žádostí je v kolech vyhlašovaných jednou ročně Ministerstvem zemědělství žádosti jsou předkládány na regionální odbor SZIF k žádosti je třeba předložit pravomocné a platné stavební povolení projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií schválené projekty jsou zveřejněny na internetu spolu s dosaženým počtem bodů
8
Základní podmínky fyzická realizace projektu může být zahájena nejdříve po podání žádosti o dotaci maximální doba na realizaci projektu je 24 měsíců od podpisu Dohody o poskytnutí dotace projekty jsou nejprve financovány z vlastních zdrojů dotace je proplácena zpětně (až po zrealizování projektu a uhrazení faktur)
9
Postup administrace žádostí 1. příjem Žádostí o poskytnutí dotace na RO SZIF 2. administrativní kontrola žádostí, projektu a příloh; doplnění dokumentů 3. hodnocení přijatelnosti 4. bodování projektu 5. schválení / neschválení projektu 6. podpis Dohody o poskytnutí dotace 7. realizace projektu
10
Postup administrace žádostí 1. podání Žádosti o proplacení výdajů, včetně příloh 2. kontrola Žádosti a zrealizovaného projektu 3. schválení / neschválení projektu 4. proplacení finanční podpory 5. kontrola ex-post
11
Podpora podnikání v potravinářství opatření osy I a III: I.1.3Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje
12
I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům Co je podporováno: hmotné/nehmotné investice do zpracovatelských provozů od příjmu surovin do expedice rozvoj inovací v rámci zemědělsko-potravinářské výroby spoluprací se subjekty podílejícími se na výzkumu a vývoji (inovace v potravinářství) Rozsah výdajů, ze kterých je stanovena dotace: 100 tis. – 30 mil. Kč u investic min. 200 tis. u inovací Max. míra dotace: 50 % Příjemce dotace: výrobce potravin/surovin určených pro lidskou spotřebu výrobce krmiv určených pro hospodářská zvířata pouze malé a střední podniky (na inovace i velké)
13
Způsobilé výdaje investice ke zlepšení zpracování zeměd. a potrav. produktů zařízení související s finální úpravou, balením a značením zlepšování a monitorování kvality produktů vývoj a aplikace nových produktů investice spojené se skladováním druhotných surovin zařízení na finální úpravy, balení, apod. výstavba, rekonstrukce a stavební investice do zpracovatelského provozu projektová a technická dokumentace nákup nemovitosti výdaje na spolupráci
14
Kritéria přijatelnosti realizace projektu na území ČR předmětem projektu nesmí být pouze stavební výdaje a výdaje na projektovou/technickou dokumentaci investice se musí týkat zpracování a odbytu výrobků/produktů žadatele uvedených v Příloze 1 Smlouvy o založení ES ( vstupy a výstupy procesu zpracování jsou uvedeny v Příloze I Smlouvy o založení Evropského společenství) žadatel musí splňovat definici příjemce dotace stanovenou pro příslušné podopatření projekt musí splňovat účel a rozsah opatření / podopatření
15
Další podmínky vázanost projektu na účel je 5 let od podpisu Dohody podpořené stavby a technologie nesmí být bez souhlasu SZIF dále pronajímány či provozovány jiným subjektem minimálně po dobu vázanosti projektu na účel žadatel/příjemce dotace má uspořádány vlastnické vztahy k nemovitostem, které souvisí s realizací projektu žadatel nečerpá finanční prostředky na předmět, pro který je požadována dotace z PRV, z rozpočtových kapitol státního rozpočtu, státních fondů nebo jiných fondů EU způsobilé pro spolufinancování jsou pouze investiční výdaje (kromě inovací)
16
Vybraná preferenční kritéria registrace značky kvality potravin KLASA předmětem projektu je zpracování mléka, masa podíl příjmů z výroby krmiv vyšší než 55% 3 roky podnikání v oblasti, která je předmětem projektu certifikovaný systém bezpečnosti a jakosti potravin / krmiv osvědčení o původu biopotraviny / biokrmiva a další Projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií.
17
Vybrané povinné přílohy k Žádosti o dotaci Žádost obsahující projekt dle závazné osnovy v elektronické podobě na CD (může být odeslána přes Portál farmáře) Stavební povolení, ohlášení nebo čestné prohlášení, že není zapotřebí Projektová dokumentace předkládaná ke staveb. řízení Půdorys stavby/půdorys dispozice technologie – pokud není přílohou technická dokumentace Prohlášení o zařazení podniku do kategorie malých či středních podniků Katastrální mapa s vyznačením lokalizace předmětu projektu
18
Stav implementace opatření k 31.1.2011Celkem Zaregistrováno (ks)1 071 Částka (Kč)3,9 mld. Schváleno (ks)658 Částka (Kč)2,5 mld. Žádost o proplacení (ks)422 Částka (Kč)1,1 mld. Proplaceno (ks)365 Částka (Kč)972 mil.
19
10. kolo – I.1.3 Sektorové rozdělení předmětů projektů
20
10. kolo – I.1.3 Sektorové rozdělení počtu žádostí dle subjektu
21
Opatření pro potravináře – osa III III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Co je podporováno: výroba potravin neuvedených v příloze I. Smlouvy, realizace projektu v obci do 2000 obyvatel Příjemce dotace: III.1.1 - zemědělský podnikatel (malý, velký i střední podnik) III.1.2 – nezemědělský mikropodnik Příklady způsobilých výdajů: stavební investice, pořízení strojů, technologií Projekt se nevztahuje na činnosti související s produkcí, zpracováním nebo uváděním na trh produktů uvedených v příloze I. Smlouvy o založení ES
22
Upozornění žadatelů na nejčastější chyby Výdaje jsou způsobilé až po zaregistrování Žádosti o dotaci. Správné určení velikostní kategorii podniku Pozor na partnerské vztahy a propojenost s jinými podniky. Velikost podniku přímo souvisí s max. možnou mírou dotace a s přijatelností či nepřijatelností žadatele nesprávné zařazení (resp. zařazení do nižší velikostní kategorie) znamená ukončení administrace žádosti. Závaznost podmínek, za které byl žadatel obodován v rámci preferenčních kritérií nedodržení 100 % sankce – zejména pozor na pracovní místa, ekologické zemědělství, prodej ze dvora... Hlášení změn
23
Další doporučení pozorně přečíst ustanovení Pravidel a Dohody hlídat termíny (žádost o proplacení, lhůty pro doplnění, lhůty pro podpis Dohody, Dodatků, apod.) hlídat datovou schránku hlásit veškeré změny včas komunikovat se SZIF (včas) –konzultovat problémy, správnost dokumentů znění smluv s poradenskou firmou (každý žadatel musí být schopen žádost předložit sám, SZIF ke všem přistupuje stejně) bezchybné zpracování projektů přesné technické vypracování kontrola všech údajů osobně (má-li žadatel poradenskou firmu)
24
Novinky 2011 možnost závazného posouzení správnosti provedení zadávacího řízení ještě před zahájením realizace projektu výslovné zakotvení postupu při nesouhlasu žadatele s uděleným počtem bodů institut PŘEZKUMNÉ KOMISE řešení stížností příjemců dotace na administrativní postup SZIF a MZe
25
Harmonogram 2011 15.2.2011 – 28.2.2011 I.1.3.2 Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií (resp.inovací) v potravinářství III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie 17.2.2011 - 2.3.2011 do 13 hodin I.3.2 Zahájení činnosti mladých zemědělců
26
Harmonogram 2011 7.6.2011 – 20.6.2011 I.1.1 Modernizace zemědělských podniků I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům I.3.1 Další odborné vzdělávání a informační činnost I.3.4 Využívání poradenských služeb II.2.4 Obnova lesního potenciálu po kalamitách a podpora společenských funkcí lesů III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy III.1.3 Podpora cestovního ruchu IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie IV.2.1 Realizace projektů spolupráce
27
Harmonogram 2011 18.10.2011 – 31.10.2011 I.1.2 Investice do lesů I.1.4 Pozemkové úpravy I.3.4 Využívání poradenských služeb III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie
28
Úspěšně realizované projekty Technologie vybavení vinařství František Polehňa, Blatnice pod Svatým Antonínem (okres Hodonín, Jihomoravský kraj) Celkové náklady na projekt: 3 555 720 Kč Reálně proplacená dotace: 1 195 200 Kč
29
Děkuji za pozornost! kontakt pro další informace k podpoře potravinářů Odbor řídící orgán PRV Ministerstvo zemědělství tel.: 221 812 126 e-mail: alzbeta.kuncova@mze.cz www.eagri.czalzbeta.kuncova@mze.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.