Centrum podpory studentů se specifickými potřebami na UP v Olomouci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Přijímací řízení.
Prezentuje: Mgr. Barbora Čalkovská ULD, Brno
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
E-learning kurz pro zaměstnance UHK Strategie při komunikaci a edukaci studentů se specifickými potřebami na UHK úvodní seminář Projekt Zkvalitnění.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Studentští poradci Bezpečně studiem! Martin Pešl.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Univerzita Karlova v Praze KOLEJE A MENZY
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Ústav českého jazyka a teorie komunikace. Stručné představení střediska * základní charakteristika - obor Čeština v komunikaci neslyšících -založen 1998.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Realizace projektu Podpora SVP na katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě Realizace projektu Podpora SVP na katedře.
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Systém podpůrných služeb Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC UK kontaktní osoby na příslušných fakultách studijní oddělení příslušných fakult.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Vnitřní oponentní řízení rozvojových projektů ZČU za rok 2011 INKLUZE-11: Systém podpory znevýhodněných studentů: Podpora integrace zdravotně handicapovaných.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Seminář pro nově přijaté studenty na Univerzitu Karlovu v Praze Informační, poradenské a sociální.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Seminář ke speciální pedagogice 1
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Institucionální plán Zařazení projektu: 2 – Diverzifikace a dostupnost Zajištění poradenských služeb a služeb pro podporu rovných příležitostí.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Centrum podpory studentů se specifickými potřebami na UP v Olomouci Lucia Pastieriková, Pavel Kučera, Vojtech Regec, Pavlína Zendulková

Představení Centra ZMĚNY vznik 1996 (KSP PdF UP Olomouc) klientela 2012 název (Centrum pomoci handicapovaným – Centrum podpory studentů se specifickými potřebami) legislativa (směrnice B3-11/11-SR, 28. 11. 2011, statut B1-12/2-HN, 18. 9. 2012) financování (příspěvek z MŠMT ČR + projektová činnost) zařazení v rámci UP

Struktura Centra: rektor UP prorektor pro studijní záležitosti centrum ředitel Centra a jeho zástupce koordinátoři (1 - zrakové postižení, 1 - sluchové postižení, 1 - porucha hybnosti, 2 - NKS, SPU, chronické nemoci, 2 - FTK) poskytovatelé služeb

Poskytované služby: osobní asistence adaptace studijních materiálů tlumočení do znakového jazyka či znakované češtiny, orální tlumočení, asistence při zajišťování mobility adaptace studijních materiálů skenování, převod černotisku do Braillova písma, přepis zvukových záznamů přednášek a seminářů, zvětšování textů, finální digitalizace a tisk, audiozáznamy studijních textů, simultánní přepis konzultační činnost metodická pomoc, diagnostika a diferenciální diagnostika materiální a technické zabezpečení publikační činnost školící činnost grantová činnost…

Klienti Centra – dle specifických potřeb: Počet uchazečů na 8 fakult UP pro akademický rok 2012/2013 byl 157: z toho 24 se zrakovým postižením, 27 se sluchovým postižením, 41 s poruchou hybnosti, 52 se SPU, 13 s psychickou nemocí

Uchazeči dle fakult (zaměření) PDF – 48 studentů se SVP (všechny kategorie) FIF – 34 studentů se SVP (všechny kategorie, nejvíc D a C) PŘF – 25 studentů se SVP (nejvíc se sluchovým postižením) FTK – 20 studentů se SVP (všechny kategorie, nejvíc s poruchou hybnosti) PF – 10 studentů se SVP (bez kategorie E) LF – 10 studentů se SVP (bez kategorie E, 1 uchazeč se ZP) CMTF – 7 studenti se SVP (bez kategorie B) FZV – 3 studenti se SVP (všichni SPU)

Aktuální stav k 31. 10. 2012 Rok 2011/2012 – 56 studentů

Studenti se sluchovým postižením na UP v Olomouci – aktuální stav z toho B1: 13 studentů a B2: 9 studentů

Služby pro studenty se SP: Tlumočení do a ze znakového jazyka Orální tlumočení Zápis přednášek/simultánní přepis Konzultace Pomoc při zajištění praxí Stylistická úprava textů (závěrečné práce, seminární práce) Zajištění tlumočnických služeb i na mimoškolských aktivitách (exkurze, lyžařský kurz…)

Personální zajištění služeb pro studenty se SP koordinátory (koordinátor pro studenty se SP, 2 koordinátory působící na FTK UP) - kvalifikace tlumočníci (interní, externí) - kvalifikace zapisovatelé přednášek - kvalifikace

Způsob financování: Příspěvek z MŠMT ČR Název ESF projektu: Rozšíření možností při přijímání a studiu osob se specifickými vzdělávacími potřebami 6/2012 – 5/2015

Klíčové aktivity: 1. proškolení studentů se SVP na UP v Olomouci (průvodce studiem, v AJ, ve ZJ) 2. proškolení akademických pracovníků UP (metodiky pro jednotlivé kategorie postižení) 3. proškolení ostatních pracovníků UP (koleje, menzy, studijní referentky, sekretářky, rektorát, knihovny, CVT… cca 300 pracovníků UP) 4. poradenské a vzdělávací služby studentů se SVP a ze sociálně znevýhodněného prostředí a poradenství v rámci inovace studijních programů (zaměření i na cizí jazyky) 5. Zpřístupňování studijního prostředí pro studenty se SVP a zajišťování servisních služeb (odstraňování architektonických bariér, poskytování pomůcek, výukové prostory…)

Co se však nemění… I když centrum prochází celým spektrem změn, jediné, co se nemění, je individuální a takříkajíc „teplý lidský přístup“ ke klientům a jejich potřebám.

Silné a slabé stránky

Pozitivní a negativní zkušenosti

Jsme dostatečně vybaveni? ochota a podpora dokumenty personální vybavení (erudovanost, osobnost, komunikace) materiální vybavení (prostory, pomůcky…)

Děkuji za pozornost. Kontakt: Lucia Pastieriková Tel: 58563 5323 Mobil: 775 124 696 e-mail: lucia.pastierikova@seznam.cz lucia.pastierikova@upol.cz URL: www.cps.upol.cz