Pythagoras 570 - 510 př. n. l.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznej, kdo to řekl.
Advertisements

Pythagoras 6.století př. n. l..
Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
TEPLO A SVĚTLO.
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
Vytvořila: Pavla Monsportová 2.B
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
VY_32_INOVACE_28-04 Antická filosofie Pythagoras ze Samu.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Pýthagorás a pýthagorovci Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Pythagorova věta 8. ročník
Filosofie úvod do problému....
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Milétská škola Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
…wait for it….
Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás
Pythagorova věta – historie
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Matematika 8.ročník ZŠ Pythagorova věta Creation IP&RK.
Pythagorova věta Pythagoras 570 př.n.l. – 510 př.n.l.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Platón & „objektivní idealismus“
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 2 Milétská škola a Pýthagorás.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
VY_42_INOVACE_33_Významní matematici Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
PYTHAGORAS ŘECKÝ MATEMATIK PYTHAGORŮV ŽIVOT Pythagoras ze Samu, okolo 570 př. n. l. ostrov Samos – po 510 př. n. l. 570 př. n. l.Samos510 př. n. l. o.
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PYTHAGORAS Šimon Úradník.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předsókratovská řecká filozofie
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Předsokratovská filozofie
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
Pythagorejská škola.
Autor: Ing. Jitka Michálková
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Transkript prezentace:

Pythagoras 570 - 510 př. n. l

Pythagoras ze Samu Řecký filosof, matematik a astronom Žádné jeho dílo nebylo nikdy nalezeno V roce 530 BC založil v dnešním Crotone v Kalabrii filosofickou školu – žil zde se svýmy žáky podle přísných pravidel

Myšlení Pythagorovo Nejstarší svědectví o Pythagorovi pochází od básníka Ióna z Chiu Pythagorovo učení zůstává i dnes záhadou. Zdá se že se zaměřuje na náboženství a matematiku Bylo pro něj důležité učení o duši a těle Duše je nesmrtelná a po smrti přechází do jiných tvorů (je uvězněna v těle – „Tělo je hrob“)

Postoj k astronomii Pythagoras byl přesvědčen o předurčenosti lidského osudu v závislosti na poloze hvězd („Astronomický fatalismus“)

Pythagorejská škola Podobala se spíše klášteru s aketickým životem Pythagorovi se připisuje zavedení pojmu filosofie, když ho žáci nazývali sofos (moudrý), řekl jim, ať mu říkají filosof (milovník moudra) Nejdokonalejší tvar je koule a kruh, taktéž čtverec jako symbol 4 živlů

Pythagorovy objevy Objevil vztah mezi délkou struny a tóny stupnice (poloviční o oktávu výš, 2 3 o kvintu..) Pythagorova věta – obrovský význam Starší kultury věděli, že trojúhelník 3:4:5 je pravoúhlý Až Pythagorovu žáku Hippasovi z Menapotu se připisuje objev iracionálních čísel, jež nejde vyjádřit zlomke

Vliv Pythagorejců Pythagorova škola oblivnila antiku a těšila se velké úctě. Pythagora uznával i Cicero a Ovidius Je podle něj pojmenován kráter na Měsíci a planetka

Hérakleitos z Efesu Řecký předsokratóvský filosof, rodák z Efezu, dnešního Turecka O jeho životě víme velice málo a velká část života je pravděpodobně smyšlena Kvůli svému osamnělému životu označován jako „Temný“ nebo „Ptačí filosof“

Hérakleitos z Efesu Byl hrdý na to, že odmítal demokracii Otráven politikou odchází do hor, kde se živí bylinami Z jeho díla „O přírodě“ se dochovalo 130 zlomků Sokrates tvrdil, že jeho dílům moc nerozumí, Hegel naopak považoval Herakleitovo dílo za pravý počátek filozofie

Hérakleitos z Efesu Za podstatu všeho, za pralátku, z níž vše vzchází, považuje Hérakleitos z Efesu oheň, a to oheň v symbolické podobě Oheň - cyklicky pulsuje a jeho zhasínáním a opětovným vzplanutím vzniká svět a vše, co jej tvoří Hérakleitos není zakladatelem žádné filosofické školy, nemá žádné žáky

Hérakleitos z Efesu Své současníky považuje za lidi spící a úkolem filosofů je proto probudit je. Podstatu toho, co je nutné zkoumat, co vládne ve všem jsoucím, nazývá Herakleitos přírodou=fysis Protiklady nachází i v jednotlivém jsoucím: „Mořská voda je ta nejčistší a nejšpinavější, pro ryby pitná a zdravá, pro člověka nepitná a škodlivá.“